Είναι τρελός ο Σουηδός!

Σύνθημα περισσότερο ποδοσφαιρικό (παραπέμποντας σε Παναθηναϊκό-Μπεργκ και γιατί όχι μελλοντικά σε Ολυμπιακό-Ντουρμάζ), αλλά και το μπάσκετ «θέλει» τον Σκανδιναβό του. Δεν ανακαλύφθηκε, ακόμη, ο… νέος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς του μπάσκετ, που θα μπορούσε, όμως, να χαρακτηριστεί έτσι ο άσος του ΝΒΑ (Ντιτρόιτ), Γιόνας Γιερέμπκο. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί συμπατριώτες τους -και γενικότερα Σκανδιναβοί- πέρασαν κάποτε από Ελλάδα μεριά.

Οσον αφορά, βέβαια, Σουηδούς, παίρνοντας αφορμή από την μεταγραφή του Τομ Λίντεν στον Κολοσσό Ρόδου, έχουν κάνει κι εκείνοι το κομμάτι τους στην (μπασκετική) Ελλάδα. Η… τύχη των Νορβηγών αγνοείται, αν και στα μέρη τους ως άλλος «βίκινγκ» δούλεψε παλιότερα ο κόουτς, Μιχάλης Καλαβρός. Δανοί έχουν περάσει από την ελληνική Α1 και ειδικότερα οι: Μίκαελ Αντερσεν και Μίκελ Λάρσεν (ΑΕΚ). Φινλανδοί επίσης, όπως ο Σον Χαφ (Μαρούσι, Καβάλα), ο Αντι Νίκιλα και ο Χάνο Μότολα (Αρης).

H και Εσθονοί: Οι Αϊβαρ Κούουσμα και Τίιτ Σοκ από τον Παναθηναϊκό και ο Μάρτιν Μιούρσεπ από ΑΕΚ και Αρη. Επιστρέφουμε, λοιπόν, στους Σουηδούς και ανοίγουμε μία ακόμη κατηγορία: Εκείνη των Ελληνοσουηδών, οι οποίοι έχουν περάσει μία βόλτα από τα ελληνικά παρκέ, όπως για παράδειγμα οι: Αλέξανδρος Γιεμντχάκεν, Κρίστιαν Κούτρας και Ηλίας Μουρατίδης. Υπάρχει και ξεχωριστή λίστα με ομογενείς του μπάσκετ (κυρίως στην Ακροπολ), αλλά και του ποδοσφαίρου (Πάνος Δημητριάδης, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος), που δεν «κατηφόρισαν», καθώς ο Χρήστος Χριστοφορίδης δεν «έπιασε» στην ΑΕΚ. Αντίστροφα, βέβαια, αρκετοί Ελληνες και μερικές Ελληνίδες από τον χώρο του μπάσκετ βρέθηκαν… ψηλά στον χάρτη. Από τους κόουτς Κώστα Κεραμιδά, Κώστα Φλεβαράκη και Αρη Λυκογιάννη, ως τον σέντερ Σταύρο Τουντζιαράκη, -πρόσφατα- τον Αλέξανδρο Σιγκούνα κι ακόμη τον Αμερικανό Τέρελ Καστλ (Αρης, Ολύμπια Λάρισας, Ηρακλής), μέχρι τις Ναυσικά Σταυρίδου, Αννα Σπυριδοπούλου και Βίκυ Βολωνάκη. Κι ακόμη την Θεώνη Τζεγιαννάκη, που ακούστηκε πως ενδεχομένως να ενισχύσει την ελληνική Σόλνα. Σε σουηδικά «χέρια» άλλωστε, παραμένει -διοικητικά- ο Αθηναϊκός (Γιέσπερ Ουΐκστρομ και οι ομογενείς Γιάννης Ντάνος, Σωτήρης Ντάνος).

Στην Σουηδία, εξάλλου, είχε παρουσία και ο νέος Αμερικανός σμολ φόργουορντ του Αρη, ο ΛαΜάρκους Ριντ, όπως και ο πρώην κόουτς των «κιτρίνων», Τσαρλς Μπάρτον. Και ο Μπράντον Πίτερσον, που πέρασε από την Κηφισιά, βρέθηκε στα σουηδικά γήπεδα, αλλά και ο Κλιφ Κόλιμον (ήρθε, είδε, απήλθε από τον Αρη). Αρκετοί, ωστόσο, Σουηδοί εντάχθηκαν σε ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου ως παίκτες. Ενδεικτικά: Ολαφ Μέλμπεργκ-Ολυμπιακός, Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς-ΑΕΚ, Μίκαελ Ντάλμπεργκ-Απόλλων. Και ως προπονητές: Αγκνε Σίμονσον και Ματς Γίνγκμπλαντ (Ηρακλής). Βόλεϊ (παίκτες): Μπενγκτ Γκούσταφσον-Ολυμπιακός και ως κόουτς ο Αντερς Κρίστιανσον με τον αθλητή Μάρκους Νίλσον (Ηρακλής). Αμεση σχέση με την Σουηδία έχει, άλλωστε, ο τεχνικός του βόλεϊ (ΠΑΟΚ) Γιάννης Καλμαζίδης. Μερικές σημαντικές στιγμές καταγράφηκαν και για τον αθλητή χάντμπολ του ΠΑΟΚ, Αλέξη Αλβανό, κάποτε στην Σουηδία…