Ο Απόλλων Πατρών ανακοίνωσε την απόκτηση του Κρις Τζόουνς για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να ενισχυθεί στις θέσεις των γκαρντ ενόψει της νέας σεζόν στη Basket League και στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο 25χρονος γκαρντ είναι γεννημένος στο Τενεσί του Μέμφις στις 3 Ιουλίου του 1991 και έχει ύψος 1,78 και είναι 79 κιλά, μπορεί το ύψος του να μην είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του όμως σε άλλους τομείς μπορεί να κάνει τη δουλειά που θα του ζητήσει ο κόουτς Μέξας. Τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου παίκτη του Απόλλωνα είναι οι ασίστ αφού μοιράζει περίπου 4,8 σε κάθε αγώνα, τα κλεψίματα 1,6 (κατά μέσο όρο) και τα ριμπάουντ (3,9 ανά παιχνίδι) παρά το χαμηλό του ύψος. Επίσης μπορεί εύκολα να μαρκάρει αντιπάλους και στις δύο θέσεις των γκαρντ, ενώ είναι ιδιαίτερα δυνατός και καλός χειριστής της μπάλας. Τα μειονεκτήματα του εκτός από το ύψος του είναι το χαμηλό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (24%) και στο τομέα των βολών παρότι είναι γκαρντ δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος (70%). 

   Η καριέρα του

Την πρώτη του χρονιά στο Κολέγιο του Lousville ο Τζόουνς αγωνίστηκε σε 33 ματς από τα οποία στα 27 ήταν στη βασική πεντάδα. Ο μέσος όρος της συμμετοχής του στους αγώνες ήταν 25,6 λεπτά και ήταν από τους βασικότερους παίκτες της ομάδας του. Τα στατιστικά του στο Louisville ήταν πολύ ενθαρρυντικά για το ότι θα μπορούσε να σταθεί σε ένα αρκετά καλό επίπεδο στη συνέχεια της καριέρας του. Οι 10,2 πόντοι, τα 3,3 ριμπάουντ, οι 2,9 ασίστ και τα 2,2 κλεψίματα κατά μέσο όρο στην «παρθενική« του σεζόν στο NCAA ήταν δείγμα της καλής δουλειάς που έκανε και της εξέλιξης που θα μπορούσε να έχει. Ξεχωριστό στατιστικό εκείνης της χρονιάς ήταν το 37,7% στο τρίποντο που είναι το καλύτερο ποσοστό του μέχρι σήμερα. Η χρονιά 2013/14 ολοκληρώθηκε με τον Τζόουνς να δηλώνει συμμετοχή στο draft, αλλά καμία ομάδα να μην τον επιλέγει στις 60 συνολικά διαθέσιμες θέσεις.

Η δεύτερη και τελευταία κολεγιακή σεζόν του 24χρονου Τζόουνς μπορεί να είχε λιγότερα ματς (24 από τα 26 βασική πεντάδα), όμως στις στατιστικές κατηγορίες βελτιώθηκε και ανέβασε τους μέσους όρους του. Σημείωνε περίπου 14 πόντους το παιχνίδι, μάζευε 4 ριμπάουντ και μοίραζε 3,7 ασίστ σε κάθε ματς κάτι που αποδεικνύει ότι είχε βελτιωθεί αισθητά. Το ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων παρέμεινε αρκετά καλό παρότι έπεσε (33,7%), ενώ τα λάθη που έκανε σε κάθε παιχνίδι δεν ήταν πολλά (2,4) κάτι που δείχνει ότι είναι ένας εγκεφαλικός playmaker που προστατεύει την μπάλα και την «μοιράζει» σωστά στους συμπαίκτες του. Όμως αυτή η σεζόν όρισε την υπόλοιπη καριέρα του στις ΗΠΑ, αφού έμπλεξε σε μία ιστορία που αποτελεί μελανό σημείο της καριέρας του μέχρι και σήμερα. Ο Τζόουνς κατηγορήθηκε για βιασμό και σοδομισμό δύο συμφοιτητριών του μαζί με άλλους δύο φίλους του. Ο παίκτης παραδέχθηκε την ενοχή του και αποβλήθηκε από το Lousville, όμως ο ίδιος λίγο καιρό αργότερα ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό.

Μετά από το παράπτωμα που υπέπεσε ο Τζόουνς, αποβλήθηκε από το Κολέγιο του και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη την σεζόν που μας πέρασε. Πρώτος σταθμός της καριέρας του ήταν η δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας και η Μπελεντίγιε όμως εκεί τα πράγματα για τον παίκτη ήταν δύσκολα και άντεξε μόνο δύο μήνες στους οποίους μάλιστα δεν αγωνίστηκε καθόλου. Δεύτερη ομάδα που συμφώνησε ήταν η γερμανική Γκέτινγκεν με την οποία αγωνίστηκε σε ένα ματς (15π, 2ασ, 2ριπμ και 2 λάθη). Τελευταία ομάδα με την οποία έκανε καλές εμφανίσεις τη σεζόν 2015-16 ήταν η Παρί Λεβαλουά και το Γαλλικό Πρωτάθλημα. Μπορεί η Παρί να τερμάτισε στη 14 θέση με ρεκόρ 12-22, αλλά εκείνος έκανε αισθητή την παρουσία του, αφού σε 30 ματς (και στα 30 βασικός) είχε 12,3 πόντους, 4,9 ασίστ, 3,8 ριμπάουντ και 1,5 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Δείτε highlights από την καριέρα του: