Οι εθνικές ομάδες αποτελούν πάντοτε ένα ξεχωριστό κομμάτι στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς κάθε χρόνο φροντίζουν να μας φέρνουν τρομερές επιτυχίες. Αυτή δεν ήρθε από την εθνική που περιμέναμε, αλλά από μία που μας διαβεβαιώνει ότι και στο μέλλον θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Μενέλαος Σεβαστιάδης, Θωμάς Κυρίτσης και Ραφαήλ Αλαγάς αναφέρονται στα πιο σημαντικά «στιγμιότυπά» τους για το 2015.

«Δαίμονες» από την Ισπανία

Η αποκαθήλωση των Ισπανών μπορεί να περιμένει. Οπως, δυστυχώς, και η ημέρα που θα τους νικήσουμε σε καθοριστικό παιχνίδι. Το Ευρωμπάσκετ του 2015 έφερε τους Ισπανούς και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, κόντρα σε πολλά προγνωστικά που τους ήθελαν… κουρασμένους να μην τα καταφέρνουν λόγω και των σημαντικών απουσιών που είχαν.
Η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στην 5η θέση, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ιουλίου 2016, όμως, για μία ακόμα φορά έμεινε με την… απορία του αν πέτυχε ή, όχι.

Δεν ήταν μυστικό ότι οι φιλοδοξίες έφταναν μέχρι το μετάλλιο. Μετά τις πέντε νίκες σοτυ ισάριθμους αγώνες της πρώτης φάσης στο Ζάγκρεμπ, η φιλοδοξία γιγαντώθηκε. Η «κατάρα» του νοκ – άουτ αγώνα έσπασε στον πρώτο τέτοιο, στη Λιλ, με αντίπαλο το Βέλγιο. Και μετά… ήρθαν οι Ισπανοί. Στο μεγάλο προημιτελικό η Εθνική μας ητήθηκε με 73-71, οι Ισπανοί άνοιξαν τον δρόμο για την κορυφή και οι Ελληνες διενείς περιορίστηκαν σε μια νίκη επί των Λετονών για την 5η θέση.

Η ομάδα του Σκαριόλο έφτασε μέχρι τον τελικό “σοκάροντας” στον ημιτελικό τους γηπεδούχους Γάλλους και εκεί, κόντρα στη Λιθουανία με το άνετο 80-63 κατέκτησαν το τρόπαιο.
 
 
Το «αντίο» του Σπανούλη

Η λήξη του αγώνα με τη Λετονία σήμανε και τη… λήξη της παρουσίας του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική ομάδα. Ο μεγάλος άσος ανακοίνωσε την απόφασή του στη μικτή ζώνη, κρίνοντας ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να παραδώσει τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά.
 
 
 
Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι… από χρυσό

Η αλυσίδα των μεγάλων επιτυχίων του ελληνικού μπάσκετ πρόσθεσε άλλον ένα κρίκο στο Βόλο. Εκεί όπου η Εθνική εφήβων υπό την καθοδήγηση του Ηλία Παπαθεοδώρου κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ U18 με ένα εκπληκτικό… ντεμαράζ και μια μεγάλη ανατροπή στον τελικό.

Οι δύο ήττες στους τρεις πρώτους αγώνες «μούδιασαν» τον κόσμο, αλλά όχι την ομάδα που ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει. Οι νίκες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, το 67-59 επί των εκ των φαβορί Γάλλων έφερε την ομάδα στα ημιτελικά και το 68-58 επί των Λιθουανών τη έδωσε θέση στον μεγάλο τελικό της 2ας Αυγούστου. Εκεί, οι Τούρκοι μπορεί να μπήκαν πιο δυνατά και να πήραν διψήφιες διαφορές, όμως, το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε ελληνική υπόθεση, το σκορ ανατράπηκε κα το τελικό 64-61 έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς. Το ελληνικό μπάσκετ έχει μέλλον από… χρυσό και αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία.

Λίγες εβομάδες νωρίτερα, η πλειοψηφία αυτών των παικτών συμμετείχε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U19, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η προσπάθεια ήταν επίσης πολύ καλή, αλλά οι… λεπτομέρειες δεν ήταν με το μέρος τους. Στον ημιτελικό η μετέπετα πρωταθλήτρια κόσμου ομάδα των ΗΠΑ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο επόδιο και η ήττα με 82-76 έστειλε την ελληνική ομάδα στον μικρό τελικό, εκεί όπου η απογοήτευση και η κούραση από την υπερπροσπάθεια έφεραν άλλη μια ήττα, από τους Τούρκους με 80-71, την τέταρτη θέση και την απώλεια ενός μεταλλίου που ίσως άξιζε να πάρει.
 
 
 
Με το κεφάλι ψηλά… οι κοριτσάρες μας
 
Η Εθνική Γυναικών πραγματοποίησε γενναία προσπάθεια στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στα παρκέ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Προκρίθηκε στη δεύτερη φάση και σε έναν όμιλο-«βουνό», πλησιάζοντας και πάλι όμως το «θαύμα».
 
Οι κοριτσάρες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, κέρδισαν μεν το Μαυροβούνιο με 76-63, αλλά η διαφορά αυτή δεν έμελλε να της χαρίσει την πρόκριση στις «8» για… μόλις ένα σουτ! Η Γαλλία κέρδισε τη Λευκορωσία με 64-58 και έβγαλε εκτός συνέχειας την ελληνική ομάδα.