Δύο Γαλλοϊσπανικές αναμετρήσεις, Νανσί – Βαλένθια και ΛεΜαν – Γκραν Κανάρια, θα ανοίξουν απόψε την αυλαία του Eurocup της σεζόν 2015-16. Ουσιαστικά θα σημάνουν την έναρξη των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, αφού έπεται η Ευρωλίγκα την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τη διαφορά ότι φέτος μετά από πολλά χρόνια το Eurocup έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Τα “ανοίγματα” της ULEB ελέω της διαφαινόμενης κόντρας με τη FIBA, σε συνδυασμό με την εμφάνιση σοβαρών επενδυτών στο ελληνικό μπάσκετ, φέρνουν τρεις ομάδες, ΠΑΟΚ, Αρη και ΑΕΚ στη διοργάνωση οι οποίες στην αφετηρία προβάλλουν αξιώσεις για διάκριση.

Τα πράγματα φυσικά μόνο απλά δεν είναι στην “μικρή Ευρωλίγκα”. Ομάδες που είχαν διαγράψει αξιόλογες πορείες στην… κανονική Ευρωλίγκα, όπως η Βαλένθια, η Αλμπα, η Ούνικς Καζάν, Γαλατασαράι, ομάδες με μεγάλα μπάτζετ και στην πλειοψηφία τους συμμετοχές από δυνατά πρωταθλήματα όπως το ισπανικό, το ιταλικό, το γερμανικό και το γαλλικό, συγκροτούν ένα… εκρηκτικό μίγμα των 36 μονομάχων.
Στην δε, δεύτερη φάση της διοργάνωσης, το Last 32, οι 24 ομάδες που θα προκριθούν από την πρώτη φάση των ομίλων (4 από κάθε έναν από τους έξι ομίλους) θα… υποδεχθούν και τις οκτώ ομάδες που θα έχουν αποκλειστεί από την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια πρώτη ματιά στα γκρουπ που θα συμμετάσχουν οι τρεις ελληνικές ομάδες.

 

1omilosari

1arissGROUP D – ΑΡΗΣ: Οι Τούρκοι και ο… Καϊμακόγλου

Τρία πολύ δυνατά ονόματα και δύο σαφώς πιο βατοί αντίπαλοι θα βρεθούν στον δρόμο του Αρη. Η Ούνικς Καζάν του Κώστα Καϊμακόγλου και η Μπάνβιτ με την Τραμπζονσπόρ από την Τουρκία είναι “ζόρικα” εμπόδια, σε αντίθεση με Μπουντούτσνοστ και Στεάουα που θεωρητικά θα είναι… συμπληρωματικοί του ομίλου.
Η Ούνικς είναι από τις ομάδες που θέλει να πάει μέχρι το τέρμα του δρόμου και ο Εβγκένι Πασούτιν έχει την οικονομική άνεση που του παρέχουν για να στηριχτεί σε πρωτοκλασάτους Αμερικανούς σαν τον Λάνγκφορντ και το Τζέρελς, μαζί με τον Καϊμακόγλου, τον Λευκορώσο Παραχούσκι που έβγαλε μάτια πέρυσι με τη Νίζνι, τον Μπάνιτς και τον Πονκρασόφ.
Την Τραμπζόν καθοδηγεί ο Νέναντ Μάρκοβιτς που εξαργύρωσε τις καλές χρονιές του στην Ελλάδα πηγαίνοντας σε μια ομάδα με καλά λεφτά και πλέον με υψηλές φιλοδοξίες. Ο Τέρενς Κίνσεϊ είναι το βαρύ του πυροβολικό, ο Νόβισα Βελίτσκοβιτς και ο Αντρια Στιπάνοβιτς οι επιλογές που πάντα κάνουν οι προπονητές εις… ιτς και σε πρώτη φάση η πρόκριση θεωρείται εκ των ουκ άνευ.
Η Μπάνβιτ έχει πατήσει λίγο… φρένο στα έξοδά της, όμως ο κόουτς Ερνάκ στηρίζει πολλά στον γνώριμό μας από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό και έμπειρο περί των ευρωπαϊκών διοργανώσεων Εϊ Τζέι Σλότερ, αλλά και στον παίκτη που έκανε εντυπωσιακόι πέρασμα από τη Λιμόζ, τον Αντριεν Μόερμαν.
Η Μπουντούτσνοστ από το Μαυροβούνιο στηρίζεται σε παίκτες από τη χώρα ή από τη Σερβία και περιμένει πάρα πολλά από την εμπειρία και την ποιότητα του Ομάρ Κουκ.
Οσο για τους Ρουμάνους της Στεάουα λογικά θα… απολαύσουν την εμπειρία αφού υστερούν κατά πολύ των αντιπάλων τους στον όμιλο σίγουρα όμως, θα παλέψουν με πάθος για να κάνουν ζημιές πουόποιος τις πάθει θα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμες.

 

1omilospaok

 

1paokGROUP E – ΠΑΟΚ: Δοκιμασίες στη… στέπα

Ρωσία, Λιθουανία, Τουρκία… ανερχόμενη και Ουγγαρία για… παρηγοριά περιλαμβάνει ο όμιλος του ΠΑΟΚ που είναι πολύ δυνατός και θέλει μεγάλη προσπάθεια από την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου.
Η Μπεσίκτας με την Χένρικ Ντέτμαν στο τιμόνι της κάνει σταθερά και διαρκή βήματα προς τα μπρος και έχει σοβαές αξιώσεις στη διοργάνωση. Ο Τρεμέλ Ντάρντεν με την τεράστια εμπειρία και το θετικό πέρασμα από τον Ολυμπιακό, συνεχίζει εκεί την καριέρα του, όπως και ο έτερος πολύπειρος ο Πολωνός Μάτσιε Λάμπε και ο…. ντόπιος Τσενκ Ακιόλ.
Η Λιέτουβος Ρίτας δημιουργεί ένα περίεργο… μίγμα της Λιθουανικής τρέλας με αρκετή από την Αργεντίνικη αφού στον πάγκο της κάθεται ο Μαρτσέλο Νικόλα. Εχει πάρει μαζί και τον συμπατριώτη του Λαπροβιτόλα, ενώ η “σημαία” της ομάδας είναι φυσικά ο Κσιστόφ Λαβρινόβιτς.
Η Ντινάμο Αγίας Πετρούπολης με τον Βασίλι Καράσεφ στο τιμόνι δεν μοιάζει ικανή για υπερβάσεις στη διοργάνωση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι απλή υπόθεση στην πρώτη φάση. Ράιαν Τούλσον και Ζάμπιαν Ντάουντελ θα ηγηθούν της προσπάθειας, πλαισιώνοντας κατά πλειοψηφία εκπροσώπους της νέας γενιάς του ρώσικου μπάσκετ.
Η Αφτοντορ Σάρατοφ εμπσιτεύεται Αμερικανό προπονητή, τον Μπραντ Γκρίνμπεργκ, ο οποίος έχει προτιμήσει έμπειρους παίκτες για όσα έχει στο μυαλό του. Ο γυρολόγος Τζεφ Μπρουκς, ο Τράβις Πίτερσον, ο Ρώσος Αρτέμ Ζαμπέλιν και οι συμπαίκτες τους θα ποντάρουν φυσικά και στην κόπωση των αντιπάλων που θα αναγκάζονται σε μακρινό ταξίδι μέχρι να… τους βρουν.
Οι Ούγγροι της Ζολνόκι τέλος, λογικά θα είναι ο κομπάρσος του ομίλου. Με τον Σέρβο Ντράγκαν Αλεκσιτς στον πάγκο τους, θα κυνηγήσουν το καλύτερο δυνατόν και έναντι όποιου το πετύχουν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα.

 

1omilosaek

1aekGROUP F – ΑΕΚ: Αρωμα Ευρωλίγκας

Δύο “βαριά” ονόματα, η Γαλατασαράι και η Νίζνι κάνουν εκ προοιμίου δελεαστικό τον όμιλο της ΑΕΚ που επιστρέφει στην Ευρώπη και δεν θα αρκεστεί στην.. χαρά της συμμετοχής. Μόνο αμελητέα ποσότητα δεν θεωρείται και η Χάποελ Ιερουσαλήμ, ενώ η Κράσνι και η Νεποτύνας προφανώς και δε μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτό το επίπεδο.
Η Γαλατά αφού απέφυγε το “κραχ” εμφανίζεται πανίσχυρη και εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Ο Εργκίν Αταμάν έχει πάρει κοντά του παίκτες του υψηλότερου επιπέδου, σαν τον σαν τον Στεφάν Λάσμε τον Ερικ ΜακΚόλουμ, τον Τζόι Ντόρσει, τον Μπλέικ Σιλμπ, έχει κρατήσει τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ,, έχει τον Σινάν Γκιουλέρ και όλοι μαζί προκαλούν… τρόμο στους αντιπάλους.

Η Νίζνι αφού έζησε με επιτυχία πέρυσι το όνειρο της Ευρωλίγκας, έριξε τον πήχη και εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένη. Ο Λετονός κόουτς Μπαγκάτσκις έχει κοντά του τον συμπατριώτη του Μπέρζινς, τους πολύπειρους Ρώσους διεθνείς Κβοστόφ και Αντόνοφ και λογικά οι βλέψεις τους φτάνουν μέχρι την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στην Κράσνι δεσπόζει η παρουσία του Ντι Τζέι Κούπερ ο οποίος μετά το δεύτερο, σύντομο, πέρασμά του από την Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό πήγε στη Ρωσία για να ηγηθεί της προσπάθειας. Πολλοί Αμερικανοί δίπλα του και γνωστά ονόματα όπως ο Τζόρνταν Χάμιλτον και ο Τόνι Μίτσελ, διεθνείς Ρώσοι σαν τον Σοκόλοφ και βλέψεις για κάτι καλό στη διοργάνωση.
Η Χάποελ Ιερουσαλήμ αφού έκανε το… θαύμα και πήρε το πρωτάθλημα του Ισραήλ από τη Μακάμπι, άνοιξε για τα καλά την όρεξή της και εμφανίζεται με ένα “τρομακτικό” ρόστερ στο φετινό Eurocup. Ντ’ Ορ Φίσερ, Μπρέισι Ράιτ, Ντόντα Σμιθ, Ερλ Ρόουλαντ, Τζος Ντάνκαν είναι Αμερικανοί που πολλές ομάδες ζηλεύουν, Ελιγιάχου και Χαλπερίν ηγούνται της κοινότητας των γηγενών και όλα δείχνουν ότι ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά.
Οι Λιθουανοί της Νεπτούνας τέλος, λογικά ξεκινούν λίγο πιο πίσω από τους υπόλοιπους τον όμιλο, αλλά όχι και ως αμελητέα ποσότητα. Με τον Ντάνιελ Γιούιν να παραπέμπει σε Ελλάδα, μετά το περσινό του πέρασμα από τα Τρίκαλα και με καλούς Λιθουανούς σαν τον Μπουτκεβίτσιους τον Μαζέικα και τον Μπιρούτα, ο Νταϊνιους Ατνομάιτις που έχει βάλει πια το κοστούμι του προπονητή, προσδοκά να εμφανίσει ένα σύνολο που θα είναι σκληρό καρύδι για όλους.

1formteurocup