Το 2015 έρχεται πια στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, μαζί με άλλη μία χρονιά γεμάτη συγκινήσεις και γεγονότα που δύσκολα θα λησμονηθούν από τους φίλους του μπάσκετ. Για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, δε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ιδιαίτερη, με βάση επιτυχίες και κατορθώματα που σε μερικές περιπτώσεις… δεν τα φανταζόταν ο νους, ενώ υπήρξαν και δυνάμεις που κυριάρχησαν καθολικά. Μενέλαος Σεβαστιάδης, Θωμάς Κυρίτσης και Ραφαήλ Αλαγάς, θυμούνται τις στιγμές που «σημάδεψαν» τα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας μας, την Ευρωλίγκα και τις κορυφαίες λίγκες της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το 2012 και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Στους τελικούς επιβεβαίωσε την αγωνιστική του ανωτερότητα έναντι του Παναθηναϊκού και «σκούπισε» τη σειρά με 3-0 νίκες, αρχίζοντας με 76-70 στο ΣΕΦ, συνεχίζοντας με 76-69 στο ΟΑΚΑ και καταλήγοντας στο πανηγυρικό 93-74 στο ΣΕΦ, όπου έγινε η απονομή και στήθηκε το πανηγύρι από τα μέλη της ομάδας και τον κόσμο τους.

Το πρωτάθλημα των… υπόλοιπων, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται η τρίτη θέση, επικρατώντας στους μιρκούς τελικούς του Αρη ο οποίος στην προηγούμενη φάση είχε αποκλείσει, αν και με μειονέκτημα έδρας, την ΑΕΚ που είχε επιστρέψει φουριόζα στα μεγάλα σαλόνια, τη φυσική της θέση δηλαδή.

Στα αξιοσημείωτα, σαφώς και δυσάρεστα της κατηγορίας ήταν οι υποβιβασμοί. Οχι μόνο γιατί εκτός του Πανελευσινιακού έπεσε και μια ομάδα με την ιστορία του Πανιώνιου, αλλά διότι αμφότεροι βρέθηκαν τελικά δύο κατηγορίες χαμηλότερα, μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος της Α2. Σημεία των καιρών, που «στιγματίζουν» το άθλημα.
 
 
Το κύπελλο τελείωσε… στο πρώτο ματς

Η κλήρωση του κυπέλλου έφερε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντιμέτωπους στο πρώτο ματς της χρονιάς και στις 8 Οκτωβρίου 2014 έγινε ένα ματς με πολλά επακόλουθα, που ουσιαστικά εξασφάλισε από τότε το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε πολλές απουσίες, ήταν διαρκώς πίσω στο σκορ, όμως με μια απίστευτη αντεπίθεση στο τελευταίο δίλεπτο νίκησε με 77-76 στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ. Οπαδοί του Ολυμπιακού περίμεναν με άγριες διαθέσεις την αποστολή στο ΣΕΦ και προκάλεσαν το «διαζύγιο» με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» κατέθεσε ένσταση για παράνομη παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο γήπεδο, ο αθλητικός δικαστής την απέρριψε, το ΑΣΕΑΔ την… επανέφερε, λέγοντας στον δικαστή να την ξαναεξετάσει, αυτός την… ξαναπέρριψε και λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Απριλίου 2015, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Απόλλωνα Πάτρας στον τελικό του ΟΑΚΑ, νίκησε εύκολα με 68-53 και κατακτούσε το τρόπαιο.
 

Το «τρένο» της Καβάλας

Το ενδιαφέρον της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας προσδιορίστηκε στο ποιος θα πάρει τη δεύτερη θέση και ποιοι θα απέφευγαν τον υποβιβασμό στις τελευταίες αγωνιστικές, καθώς η κορυφή είχε «καπαρωθεί» από πολύ νωρίς από το σύνολο του Γιάννη Τζήμα. Η Καβάλα, έχοντας ένα πληρέστατο ρόστερ και ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά… από ανόδους, πέτυχε άνετα το στόχο της, και μάλιστα από τις 28/3, ενάμιση μήνα πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Αρκαδικός μετά από μία μάχη «σώμα με σώμα» με το Λαύριο, το Ψυχικό, τον Εθνικό, τη Λιβαδειά και τη Δόξα Λευκάδας, «εξολοθρεύοντας» άπαντες τους αντιπάλους του.

Η Βαλένθια και… ο Φάρος

Δύο είναι τα σερί που έχουν παραμείνει «ζωντανά» από το ξεκίνημα του 2015. Το πρώτο είναι της συγκινητικής Βαλένθια, η οποία με 13-0 στο ισπανικό πρωτάθλημα και 10-0 στο Eurocup, έφτασε σε ένα απόλυτο 23 νικών, συγκομιδή τρομερά δύσκολη όταν ειδικά έχεις απέναντί σου τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Η κατάσταση είναι πιο εύκολη για τον Φάρο Κερατσινίου στην Α2, έχοντας προς το παρών σερί 11-0, το οποίο πάντως «διανθίστηκε» με έξι ακόμη νίκες στο Κύπελλο, πέντε των οποίων επί ομάδων Α1. Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ δημιούργησε αίσθηση σε όλο τον μπασκετικό κόσμο και το σύνολο του Ανδρέα Πολέμη θα βρει μπροστά του τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

Η «ανάδυση» των φιλόδοξων και η «κατάρρευση» των ιστορικών

Στη Β’ Εθνική θριάμβευσαν οι ομάδες, των οποίων τα «όνειρα» μέχρι στιγμές έχουν δείξει να μην έχουν… ταβάνι. Η Κύμη στον Νότο και ο Προμηθέας Πατρών ατον Βορρά, κέρδισαν την απευθείας άνοδο, ενώ ο Φάρος Κερατσινίου και οι Μαχητές Δόξας Πεύκων αναμετρήθηκαν σε μπαράζ για το τρίτο «εισιτήριο», με την ομάδα του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη να αναδεικνύεται νικήτρια. Αργότερα θα ανέβαιναν, λόγω ανακατατάξεων, ο Φάρος, ο Πανερυθραϊκός, το Περιστέρι και η Ευρώπη Πευκοχωρίου. 

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η περαιτέρω πτώση ομάδων με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, όπως το Μαρούσι, ο Ίκαρος Καλλιθέας, η ΚΑΠ και η ΧΑΝΘ.

Την ιστορία γράφουν οι παρέες…

Αν ισχύει αυτή η φράση, τότε βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη Γ’ Εθνική. Ο Έσπερος Πατρών, ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου, η ΑΕΛ και ο Πολύγυρος αναδείχθηκαν πανηγυρικά πρωτοπόροι στους ομίλους τους. Ένωση Ιλίου, Κορωπί, Αίολος Αστακού και Ευκαρπία τους ακολούθησαν για να συμπληρώσουν το «κάδρο» της νέας και ακόμη πιο ανταγωνιστικής Β’ Εθνικής. 

Και εδώ, φυσικά, υπήρξαν και οι άσχημες στιγμές σπουδαίων συλλόγων, με την Νήαρ Ηστ, το Αιγάλεω και τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας να τοποθετούνται πια στις τοπικές κατηγορίες και τον Μακεδονικό να ψάχνει ακόμη τα «πατήματά» του…

Ο κόσμος των Γυναικών… ανήκε στο Ελληνικό

Η ομάδα του Ελληνικού απέδειξε πως στον κόσμο των Γυναικών ήταν η κυρίαρχη ομάδα. Κατέκτησε το Κύπελλο στις 15/3 απέναντι στην φιλότιμη Αναγέννηση Νέου Ρυσίου, ενώ έκανε πράξη την επανάληψη του double κατακτώντας λίγο αργότερα το πρωτάθλημα, αφού χρειάστηκε στον τρίτο και τελευταίο τελικό στις 25 Απριλίου να κάμψει τη σθεναρή αντίσταση του Παναθηναϊκού.

Η ίδια ομάδα θα αναβίωνε το ντέρμπι «αιωνίων» των γυναικών, καθώς από αυτήν πήρε «σάρκα και οστά» ο Ολυμπιακός.

«Βασίλισσα» της Ευρώπης για 9η φορά

Η σκληράδα που πρόσθεσε με τη συμμετοχή παικτών που διαθέτουν πιο έντονο αυτό το χαρακτηριστικό, την έκανε «ακαταμάχητη». Με «σύμμαχο» την έδρα παράλληλα, έφτασε θριαμβευτικά στον ένατο τίτλο της ιστορίας της και πρώτο ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια. Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στο «θρόνο» της Ευρωλίγκα, σε ακόμη μία… επανάληψη τελικού με τον Ολυμπιακό και αυτή την φορά ήταν η δική της σειρά, με το 78-59 να επιβραβεύει τη εκ νέου παρουσία της στους κορυφαίους την τελευταία πενταετία.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε πρώτα να περάσουν από «σαράντα κύματα», αφού πρώτα ξεπέρασαν με μειονέκτημα έδρας το «εμπόδιο» της Μπαρτσελόνα στα play-offs, ενώ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, «μίλησε» για άλλη μία φορά η ηγετική «στόφα» του Βασίλη Σπανούλη. Ο Παναθηναϊκός θα έμενε για άλλη μία φορά εκτός Final-4, με την υπερπλήρη ΤΣΣΚΑ να τον καταβάλει με 3-1.

Τα «σάρωσε» όλα… και εντός συνόρων

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν «εξολόθρευσε» τους πάντες μόνο στην Ευρώπη, καθώς και στην Ισπανία ήταν η αναμφισβήτητη κυρίαρχος. «Σκουπίζοντας» την Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα με 3-0 και «καθαρίζοντας» τη… σαν αβγό και στο Κύπελλο. Αργότερα, βέβαια, θα επέκτεινε τις «αποικιοκρατικές βλέψεις» της και παγκόσμια, «ζοριζόμενη» μεν από την Μπαούρου αλλά κατακτώντας εν τέλει άλλον ένα διεκδικήσιμο τίτλο.

Σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η πιο μεγάλη έκπληξη ανήκει σίγουρα στην Καρσίγιακα. Αφού πέρασε το «εμπόδιο» της Μπάνβιτ, τα «κομάντος» του Ουφούκ Σαρίτσα «σόκαραν» διαδοχικά τις ακριβές Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές, βάζοντας στις «φλόγες» τη Σμύρνη και επιτυγχάνοντας ένα άνευ προηγουμένου μπασκετικό «θαύμα».

Αξιοπρόσεκτη ήταν η πορεία της Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκιέρι, η οποία έφτασε χωρίς προβλήματα στους τελικούς για να αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου. Το σύνολο του Σβέτισλαβ Πέσιτς για άλλη μια φορά «λιγοψύχησε» και η Μπροζέ Μπάσκετς δεν είχε πρόβλημα να την «καταπιεί», επικρατώντας με 3-2 στη σειρά και σηκώνοντας το τρόπαιο.

Η Λιμόζ έχει επιστρέψει δυναμικά στην κορυφή, τουλάχιστον στην χώρα της. «Κατατροπώνοντας» ξανά τη Στρασμπούρ, το συγκρότημα του Ζαν-Μαρκ Ντουπράζ πέτυχε το repeat με ένα επιβλητικό 3-1, αφού είχε εκιννήσει με μειονέκτημα έδρας. Στην πιο αμφίρροπη ίσως σειρά των ευρωπαϊκών παρκέ, η Σάσαρι έκανε το double στο ιταλικό πρωτάθλημα κερδίζοντας με 4-3 στη σειρά με τη Ρέτζιο Εμίλια για το πρωτάθλημα, αφού είχε πρώτα «πετάξει» την Αρμάνι Μιλάνο από τους τελικούς.