Με αφορμή την ανακοίνωση της FIBA για τους παίκτες που θα μπουν στο Hall of Fame και την σπουδαία στιγμή για το Ελληνικό μπάσκετ με την παρουσία του Παναγιώτη Φασούλα, το basketblog σας παρουσιάζει τους άλλους τρεις Έλληνες που έχουν ήδη τιμηθεί από την FIBA.

Εκτός από την «αράχνη» που θα είναι γίνει ο τέταρτος Έλληνας εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Hall of Fame, την φετινή σεζόν θα εισέλθουν ακόμα 7 εκπρόσωποι του Παγκοσμίου μπάσκετ με αυτούς που ξεχωρίζουν να είναι ο Χακίμ Ολάζουον που έκανε σπουδαία καριέρα στο NBA με απόγειο τα δύο συνεχόμενα δαχτυλίδια με το Χιούστον τις σεζόν 1994 και 1995 όπου μάλιστα αναδέιχθηκε MVP και των δύο σειρών. Επίσης ένα ακόμα όνομα που ξεχωρίζει είναι ο Ντέιβιντ Στερν ο άνθρωπος που «εκτόξευσε» το NBA σε αυτό το πολύ εντυπωσιακό προϊόν που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Οι άλλοι 5 που θα τιμηθούν από την FIBA είναι ο Μανουέλ Ράγα, ο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, ο Χόρχε Καναβέσι και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. 

    Ο «Gangster» στο Hall of Fame μαζί με άλλα μπασκετικά «τέρατα»

Το 2007 η FIBA ανακοίνωσε την είσοδο του Νίκου Γκάλη μαζί με άλλες πολύ σπουδαίες προσωπικότητες του μπάσκετ στο Hall of Fame. Ο Νικ ξεχώρισε σε όλη τη μπασκετική του καριέρα για τις εκπληκτικές επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Βέβαια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του είναι η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την Εθνική μας ομάδα το 1987 στο ΣΕΦ όπου ο Γκάλης αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης. Τα πολλά τρόπαια που κατέκτησε με τον Άρη και οι παρουσίες στα final four με τους «κίτρινους» και τον Παναθηναϊκό φυσικά και έπαιξαν ρόλο για την τιμή που του έκανε η FIBA. 

Την ίδια σεζόν μαζί του στο Hall of Fame μπήκε ο «Μότσαρτ» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Ραντιβόι Κόρατς, ο Φερνάντο Μαρτίν, ο βασιλιάς των «δαχτυλιδιών» Μπιλ Ράσελ, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο «δάσκαλος» Άτζα Νίκολιτς και ο Νταν Σμιθ. Επίσης τιμήθηκαν ο Ραϊμούντο Σαπόρτα, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και ο Λουίς Μαρτίν.

   Oι Ελληνικές «σφυρίχτρες» που τιμήθηκαν από τη FIBA

Εκτός από τον Νίκο Γκάλη η Ελλάδα έχει ακόμα δύο παρουσίες στο Hall of Fame των πρώην διαιτητών Κωνσταντίνο Δήμου και Κώστα Ρήγα. Ο Δήμου έγινε μέλος το 2010, αφού είχε γράψει τη δική του ιστορία στην διαιτησία μέχρι το 1982 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του ήταν οι παρουσίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και της Μόσχας (1980), η διαιτησία του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ευρωλίγκα) το 1973 ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Βαρέζε και οι 6 παρουσίες του σε Ευρωμπάσκετ (1965, 1967, 1969, 1971, 1975, 1978). Την ίδια χρονιά μαζί με τον Έλληνα διαιτητή μπήκαν στο Hall of Fame πολλοί σπουδαίοι παίκτες όπως, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Ντίνο Μενεγκίν, το «θαύμα» της φύσης Αρβίντας Σαμπόνις και ο Όσκαρ Σμιντ.

Μετά από τρία χρόνια, το 2013 ένας ακόμα μεγάλος Έλληνας διαιτητής τιμήθηκε με την είσοδο του στο Hall of Fame της FIBA, ο Κώστας Ρήγας. Ο πρώην υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκα για πολλά χρόνια, έχει συμμετάσχει σε πολλά σπουδαία παιχνίδια ως πρώτος διαιτητής των αναμετρήσεων κάτι που αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Μάλιστα έχει λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες το 1984 (Λος Άντζελες) και το 1992 (Βαρκελώνη), ενώ έχει διαιτητεύσει σε 4 τελικούς Ευρωλίγκα και 4 τελικούς Κυπέλλου Κόρατς.  Μαζί του το 2013  στο Hall of Fame της FIBA εισήλθαν ο «Ναύαρχος» Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Τσέζαρε Ρουμπίνι.