Κάνεις δεν γνωρίζει ποτέ επακριβώς για πρώτη φορά κάποιος δοκίμασε το γνωστό σε όλους μας jumpshot, που έχει πλέον εξελιχθεί στο βασικό τρόπο, που χρησιμοποιούν οι παίκτες για να απειλήσουν από μακρινή απόσταση. 

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι του αθλήματος έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, όμως το όνομα που επικρατεί περισσότερο είναι αυτό του Κένι Σέιλορς.  Ο Σέιλορς συνήθιζε να παίζει μπάσκετ  στην οικογενειακή φάρμα των γονιών του στο Ουαϊόμινγκ μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Μπάρτον.

Ο αδελφός του Σέιλορς ήταν ψηλότερος(1.95) με αποτέλεσμα να τον σταματάει συνεχώς με μπλοκ.Παρόλα αυτά, ο μικρός Κένι δεν το έβαλε κάτω. Ο 12χρονος τότε Σέιλορς τρίπλαρε  και έτρεξε ακριβώς προς το μέρος που βρισκόταν ο αδελφός του, ξαφνικά, πήδηξε μπροστά του και σούταρε από πάνω του.

Ο μεγάλος αδελφός του, Μπάρτον Σέιλορς, σοκαρίστηκε από την συγκεκριμένη κίνηση και τον προέτρεψε να δουλέψει και να βελτιώσει αυτό το είδος σουτ.Ο Κένι άκουσε την συμβουλή του αδελφού του, αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο του Ουάιομινγκ και με όπλο το πρωτότυπο και φοβερού του σουτ οδήγησε την ομάδα του στο τελικό του NCAA το 1943 και εν τέλει στον κολεγιακό τίτλο.

Εκείνη την εποχή, όλοι οι παίκτες που εκτελούσαν από μακρινή απόσταση ήταν στατικοί σε ένα σημείο, όμως ο Σέιλορς ήταν ξεχωριστός. Ο μόλις 1.78 γκαρντ κατάφερνε να είναι εντυπωσιακός επικρατώντας κατά κράτος των ψηλότερων αντιπάλων του.

Ο πρωταθλητής του NCAA κατέφτασε στο ABANBA παίζοντας κατά σειρά στους Κλίβελαντ Ρέμπελς, στους Σικάγο Σταγκς, στους Φιλαντέλφια Ουόριορς, στους Πρόβιντενς Στιμρολερς, στους Ντένβερ Νάγκετς, στους Μπόστον Σέλτικς και στους Μπάλτιμορ Μπούλετς.

Ο Σέιλορς είχε αλλάξει το άθλημα με την επιλογή του κάτι το οποίο αρκετοί προπονητές του δεν μπόρεσαν να ανεχτούν. Ο παίκτης με καταγωγή από την Νεμπράσκα δημιούργησε μια κίνηση που έδινε το απόλυτο πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο και ελάχιστο χρόνο να αντιδράσει στον αμυνόμενο.

Πλέον, το off balance σουτ είναι στην μεγαλύτερη ακμή του με την κυριαρχία του τρίποντου και του υψηλού αριθμού κατοχών στην σύγχρονη εκδοχή του μπάσκετ.

Ο Σέιλορς έφυγε από την ζωή πριν από περίπου 4 χρόνια χωρίς να βρίσκετε στο Hall of Fame, παρόλα αυτά αυτό δεν τον εμπόδισε, αρχικά από ανάγκη, να βρει έναν τρόπο να είναι αποτελεσματικός και να δημιουργήσει μία κίνηση που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν του αθλήματος.

 

 

*Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον εφευρέτη του γνωστού σε όλους μας σουτ μπορεί να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Jump Shot: The Kenny Sailors Story», ενώ αναφορές θα βρει στο βιβλίο «The Origins of the Jump Shot» του Jon Christgau.