Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1965 και από μικρός είχε μία ιδιαίτερη με τον αθλητισμό και δεν άργησε να βρει την κλήση του στο μπάσκετ. Γέννημα θρέμμα Χαϊδαριώτης άφησε την ενεργό δράση σαν μπασκετμπολίστας, έχοντας αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ και φόρεσε τη… σφυρίχτρα γύρω από το λαιμό και η πρώτη του δουλειά ήταν στην ομάδα της γειτονιάς του, τη Δάφνη Δαφνίου, όπου ανέλαβε τις τύχες της ομάδας. Μάλιστα, οι “πράσινοι” δεν τον έχουν ξεχάσει και φέτος τον τίμησαν στη φιέστα που πραγματοποιήθηκε για την άνοδο την ομάδας στην Α2.

Μαθαίνει και γίνεται καλύτερος

Η σχέση του με την ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερη και δεν άργησε να βρεθεί ξανά στην ομάδα που έγινε γνωστός ως αθλητής. Το καλοκαίρι του 2000 θα βρεθεί στο τεχνικό επιτελείο της “Ένωσης” και θα στέκεται στο πλευρό προπονητών μεγάλης εμβέλειας, όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Ντράγκαν Σάκοτα και ο Φώτης Κατσικάρης. Μετά από μια πενταετία στα “κιτρινόμαυρα” και την αγωνιστική πτώση της ομάδας, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αποφασίζει να αλλάξει… γειτονιά και να βρεθεί στο πλευρό του Αργύρη Πεδουλάκη στον Πανελλήνιο. Στον Πανελλήνιο θα βρεθεί ξανά μετά από λίγα χρόνια, αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής τη σεζόν 2010-11, πετυχαίνοντας το στόχο της παραμονής. Μίας παραμονής που έφερε τον υποβιβασμό της πρώην ομάδας του, της ΑΕΚ.

Η σχέση του με τα Δυτικά Προάστια

Η άνοδος μιας γειτονικής ομάδας της περιοχής του, του Αιγάλεω, τον φέρνει σε γνώριμα λημέρια και για δύο χρόνια (2006-08) θα βρεθεί στον πάγκο του “Σίτι”, χρονιές όπου η ομάδα των Δυτικών Προαστίων πραγματοποίησε τις κορυφαίες παρουσίες της ιστορίας της, με τον ίδιο τον Σκουρτόπουλο να επιστρέφει σε μία από τις ομάδες που είχε δοκιμάσει τις δυνατότητες του στην… ανατολή της καριέρας του.

Τα Δυτικά αποτελούν κομμάτι όχι μόνο της ζωής του αλλά και της καριέρας του και το καλοκαίρι του 2009 αναλαμβάνει το Περιστέρι, στην προσπάθεια των “πριγκίπων της δυτικής όχθης” να επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν στα ένδοξα χρόνια τους. Με το Περιστέρι τερματίζει στην 9η θέση και σώζει την κατηγορία. 

Εθνικό καθήκον

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος βρέθηκε σε αρκετές ομάδες της Basket League όλα αυτά τα χρόνια, φτάνοντας τις περισσότερες φορές στο στόχο που είχε τεθεί από τη διοίκηση, ενώ είχε και την πρώτη του προσπάθεια εκτός συνόρων, στον Κεραυνό Στροβόλου στην Κύπρο. Η συνεχιζόμενη παρουσία του σε ομάδες της Basket League τον μετέτρεψε σε έναν άριστο γνώστη του ελληνικού πρωταθλήματος και ιδιαίτερα του ελληνικού μπάσκετ, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 να επιλεχθεί να βρεθεί στο τεχνικό επιτελείο του Κώστα Μίσσα στην Εθνική ομάδα, ενόψει και του Ευρωμπάσκετ. Η Εθνική τότε δεν έχει την επιτυχία που θα ήθελε ο κόσμος, όμως η ΕΟΚ εκτιμά τις προσπάθειες και τις γνώσεις του Σκουρτόπουλου και τον επιλέγει να διαδεχθεί τον Μίσσα στον πάγκο της Εθνικής.

Ο Σκουρτόπουλος ανέλαβε ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα, μιας και έγινε ο πρώτος προπονητής της “επίσημης αγαπημένης” που θα έπρεπε να δομήσει το ρόστερ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ίδιος μελέτησε, με τους συνεργάτες του, κάθε παίκτη της Basket League ξεχωριστά, εξήγησε στα παιδιά που κλήθηκαν το ρόλο που θα έχουν και η Εθνική όχι μόνο ανταποκρίθηκε και πήρε την πρόκριση στο φετινό Μουντομπάσκετ, αλλά έγινε ξανά δέκτης αγάπης από τον κόσμο και άπαντες πλέον περιμένουν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας για να ζήσουν ένδοξες στιγμές.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μπορεί να μην είναι ο προπονητής που έχει συνηθίσει ο μέσος Έλληνας φίλαθλος, ο προπονητής που θα έχει το ακριβό κουστούμι, θα φωνάζει, θα ξέρει να διαχειριστεί το επικοινωνιακό κομμάτι και θα “παίζει” το όνομα του για ομάδες της Ευρωλίγκας. Είναι όμως ανάμεσα στους πιο “δουλευταράδες” προπονητές που διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ και αν τα αποδυτήρια και το συνολικό οικοδόμημα της Εθνικής βγάζει πλέον υγεία, πιστώνεται 100% στον τρόπο διαχείρισης του έμπειρου τεχνικού.