Χαραγμένη στην μνήμη όλων των φίλων του Πανιωνίου είναι η σημερινή γιατί πριν από 26 χρόνια οι «κυανέρυθροι» κατακτούσαν το μοναδικό τους τρόπαιο, το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 73-70 στο ΣΕΦ.

 Οι Νεοσμυρνιώτες, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Βλάντο Τζούροβιτς, με ηγέτη τον αξεπέραστο Φάνη Χριστοδούλου και συμπαίκτες του τους Γιώργο Γάσπαρη, Χρήστο Χριστοδούλου, Τζον Χάτσον, Τζον Μπρούγος, Γιώργο Μποσγανά, Κρις Χουγκάζ, Πιτ Μπάλη και τους νεαρούς Μπάλα και Παναγόπουλο κέρδισαν με 73-70 τον ΠΑΟΚ στον τελικό που φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ κι έγραψαν την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ομάδας.  

 Ο ΠΑΟΚ ήταν το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, όμως ο Πανιώνιος κατάφερε στο τέλος να σηκώσει το Κύπελλο. Η ομάδα του Σάκοτα προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη, ενώ είχε στη σύνθεση του παίκτες, όπως οι Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Κόρφας και Φασούλας. Παρόλα αυτά, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο και αποτελεί τον μοναδικό τίτλο του Πανιωνίου στο μπάσκετ. Ο Γάσπαρης πέτυχε 20 πόντους, με τον Φάνη Χριστοδούλου να βάζει 21 πόντους αλλά και τον Χάτσον να προσθέτει 12.

 

 Ο Πανιώνιος αν και είχε δύσκολο έργο απέναντι στον πριν από λίγες μέρες Κυπελλούχο Ευρώπης, ΠΑΟΚ, κατάφερε εν τέλει να επικρατήσει σε ένα σπουδαίο τελικό, δείχνοντας πάθος για την νίκη σε όλη την διάρκεια του τελικού γυρνώντας αρκετές φορές τις μικρές διαφορές που κατάφερνε να πάρει η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Προς το τέλος του αγώνα ο Πανιώνιος γύρισε το παιχνίδι, προηγήθηκε και κράτησε το προβάδισμα ώστε να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας, με τον Φάνη Χριστοδούλου να ξεχωρίζει στα τελευταία λεπτά του αγώνα κάνοντας πολλά πράγμα στο παρκέ, αλλά και από όλα τα άλλα παιδιά που έδωσαν και την ψυχή τους στο παρκέ με αποτέλεσμα να σκορπίσουν χαρά στον κόσμο του Πανιωνίου. Ο Μπάρλοου από πλευράς ΠΑΟΚ προσπαθούσε να γυρίσει το ”σκηνικό” αλλά ένα γκολ-φάουλ του Μπρούγου στον αιφνιδιασμό σφράγισε την νίκη και το τρόπαιο για τον Πανιώνιο.

Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 73-70 (34-35)
Διαιτητές: Δουβής-Γιοχαλής
Πανιώνιος (Τζούροβιτς): Χριστοδούλου Φ. 21(2), Γάσπαρης 20(2), Μπρούγος 12, Χριστοδούλου Χρ., Χάντσον 12, Παναγόπουλος, Χουγκάζ, Μπαλής, Μποσγανάς, Μπάλας
ΠΑΟΚ (Σάκοτα): Σταυρόπουλος 5(1), Πρέλεβιτς 19(1), Μπάρλοου 20(2), Κόρφας 16(1), Παπαχρόνης, Φασούλας 7, Ιωάννου, Μακαράς 3, Κατσίκης, Μπουντούρης