Πολλές φορές τείνουμε να αναφερόμαστε σε μεγάλους σταρ του παγκόσμιου στερεώματος και την ανάγκη των ανθρώπων να ταυτίζονται με τα κατορθώματα τους και να μαθαίνουν από αυτά. Ο Σον Λίβινγκστον μπορεί να μην έφτασε ποτέ σε αυτό το επίπεδο όμως έδειξε σε όλους με την στάση του ότι όλα πηγάζουν από το πόσο θέλεις κάτι.

Ο Λίβινγκστον στα 21 του έχοντας μπροστά του μία «μπασκετική ζωή», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τίτλους, σε ατομικές διακρίσεις και στην αναγνώριση είδε το όραμα του για μία επιτυχημένη καριέρα να διαλύεται μπροστά στα μάτια του.

Σε ένα χαμένο λέι-απ, στο παιχνίδι απέναντι στους Σάρλοτ Μπόπκατς στις 26 Φεβρουαρίου του 2007,  ο ύψους 2,01 γκαρντ προσγειώθηκε άσχημα και διέλυσε σχεδόν κάθε μέρος του γονάτου του.Το πόδι του «λύγισε» σαν πλαστικό καλαμάκι και έσπασε στα δύο.

Οι γιατροί του έδωσαν το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς δεν απέκλειαν την πιθανότητα να του κόψουν το πόδι. Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο NBA έχοντας συμμετοχή σε μία από τις καλύτερες σεζόν των Κλίπερς στην μέχρι τότε ιστορία τους(47-35), το ερώτημα δεν ήταν αν θα επιστρέψει στο παρκέ, αλλά αν θα περπατήσει ξανά.

Εν τέλει, οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το πόδι του και να δώσουν ελπίδα στο νεαρό τότε γκαρντ, που μόλις στα 21 του είχε βιώσει έναν από τους πιο ακραίους τραυματισμούς στην ιστορία του αθλήματος. ΄Έχοντας αποφύγει το κίνδυνο της Γάγγραινας, ο νεαρός παίκτης ξεκίνησε μία μακρά διαδικασία αποθεραπείας.

Στους 16 μήνες, οι γιατροί του έδωσαν το «OK» ώστε να παίξει μπάσκετ και 20 μήνες, μετά τον φρικιαστικό τραυματισμό του, πάτησε παρκέ με την φανέλα των Μάιαμι Χιτ. Προφανώς, ο 23χρονος, τότε,γκαρντ δεν ήταν ο ίδιος παίκτης.

Την σεζόν 2008-2009 αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια με τους Χιτ να τον ανταλλάζουν(τον έδωσαν στο Μέμφις) για ένα πικ δεύτερου γύρου(από το νούμερο 55 και πάνω), μετά από μόλις 4 συμμετοχές με την ομάδα της Φλόριντα, πριν κλείσει την χρονιά στην Οκλαχόμα, αφότου οι Γκρίζλις τον άφησαν ελεύθερο.

Ο γκαρντ από το Ιλινόις δεν τα παράτησε βρήκε συμβόλαια τα επόμενα χρόνια και σταδιακά επέστρεψε παίζοντας σε εξαιρετικά ψηλό επίπεδο. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι και με «όπλο» την θέληση να παίξει μπάσκετ, ο Λίβινγκστον πέρασε από την Σάρλοτ, το Μιλγουόκι, την Ουάσινγκτον και το Κλίβελαντ και στη συνέχεια το Μπρούκλιν.

Στους Νετς, ο μετέπειτα πρωταθλητής του ΝΒΑ έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του καθώς σε 64 αγώνες είχε 8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ με 48% στα εντός παιδιάς και 82% στις βολές. Η συγκεκριμένη σεζόν αποτέλεσε το εισιτήριο του -τότε- 28χρονου Λίβινγκστον για να αγωνιστεί στους Ουόριορς την επόμενη χρονιά.

Τα επόμενα 5 χρόνια, ο Λίβινγκστον πήρε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή τρεις φορές(2015, 2017, 2018) και κατάφερε να ξεπεράσει σε…. φήμη τον απίστευτα άσχημο τραυματισμό όντας ενεργό μέλος σε μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του NBA.

Ο προπονητής του στο Γκόλντεν Στέιτ, Στιβ Κερ, σχολίασε την απόφαση του παίκτη του τονίζοντας:«Είναι δύσκολο να εκφράσω το πόσο ευγνώμων είμαι που είχα αυτόν τον άνθρωπο στην ομάδα που προπονούσα τα τελευταία 5 χρόνια. Μία σπουδαία προσωπικότητα που απαρτιζόταν από τρομερό ταλέντο και έναν σπουδαίο χαρακτήρα. Θα μου λείψει η ηγετική του παρουσία, οι πάσες του και το παιχνίδι στο ποστ. Εύχομαι τα καλύτερα για την συνέχεια».

Ο ίδιος ο Λίβινγκστον ανακοίνωσε την απόφαση του στα social media τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « Ο τραυματισμός, μου έδωσε μία ευκαιρία να βρω και να αποδείξω στον εαυτό μου (και στον κόσμο) ότι δεν θα καθοριζόμουν από τις περιστάσεις μου».

Ο Λίβινγκστον δεν έμεινε ένα «what if», παρότι υπέστη έναν από τους χειρότερους τραυματισμό στην ιστορία του αθλήματος. Δεδομένα αυτός καθόρισε την πορεία της καριέρας του, αλλά όχι το τέλος της.

Ο Λίβινγκστον δεν φεύγει από το παιχνίδι ως ένας άτυχος παίκτης, του οποίο η ανοδική πορεία σταμάτησε , αλλά ως τρεις φορές πρωταθλητής του NBA όντας ενεργό μέλος μίας ομάδας που θα μνημονεύεται και θα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του NBA και του μπάσκετ εν γένει.

Οι 20 εφιαλτικοί μήνες που βίωσε, μέχρι να επιστρέψει στο παρκέ, άξιζαν τον κόπο.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shaun Livingston (@sdot1414) στις

Tags:
NBA