Η Μαδρίτη είναι από μόνη της μια πανέμορφη πόλη. Το μπάσκετ, ενδέχεται να την κάνει ακόμα… ομορφότερη. Είναι γνωστό ότι οι ευχάριστες αναμνήσεις από μεγάλα αθλητικά ραντεβού φέρνουν … αναβάθμιση στα συναισθήματα ταξιδιωτών, αλλά ακόμα και απλών τηλεθεατών για τις πόλεις που φιλοξένησαν θριάμβους.

Από σήμερα κιόλας, η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα έχει κάποιες χιλιάδες Ελληνες στους δρόμους της, τα ξενοδοχεία, τα μνημεία της. Αυτούς που θα ταξιδέψουν εκεί για να συμπαρασταθούν στον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ που αρχίζει την Παρασκευή, τελειώνει την Κυριακή και όλοι εύχονται με έναν ακόμα ελληνικό θρίμαβο. Το ίδιο βέβαια εύχονται και οι Μοσχοβίτες που αναμένονται με πλατιά χαμόγελα από τους Μαδριλένους μαγαζάτορες, οι Τούρκοι που θα συνοδεύσουν τη Φενερμπαχτσέ στο πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας της και οι… γηγενείς που θέλουν τη μεγάλη Ρεάλ τους να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Barclaycard Center

 

madrid3

Η Μαδρίτη έχει τόσα αξιοθέατα, που σε 4-5 μέρες είναι δύσκολο να τα γυρίσουν όλα οι ταξιδιώτες. Ενας θα πάει εδώ, ένας εκεί, μα όλοι θα έχουν την ίδια κατάληξη τα απογεύματα της Παρασκευής και της Κυριακής. Το ιστορικό “Παλάθιος Ντε Ντεπόρτες”, μετονομασμένο πια σε “Barclaycard Center” ελέω εμπορευματοποίησης, πέρυσι τον Σεπτέμβριο “πλήγωσε” την Εθνική Ελλάδας, με την ήττα από τη Σερβία και τον αποκλεισμό. Ο Ολυμπιακός θέλει να φύγει με χαμόγελα από εκεί. Το ίδιο και οι φίλοι του που δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα στα πήγαινε – έλα. 

Γήπεδο χτισμένο στον αστικό ιστό, όσο… δεν πάει άλλο αφού τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών το… ακουμπάνε, εκτός από εύκολη πρόσβαση με τα πόδια από κεντρικά σημεία της Μαδρίτης, έχει και πολύ καλή συγκοινωνιακή σύνδεση.
Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα διευθύνσεις, τηλέφωνα και συγκοινωνίες http://www.barclaycardcenter.es/localizacion

madrid2
Για να το κάνουμε πιο απλό: Με το μετρό και τις γραμμές 2 και 4 κατεβαίνετε στον σταθμό Goya και με την 6 στον O’ Donell. Οπου μετρό Μαδρίτης, μιλάμε για… πρώτης ποιόητας, συνδέει όλη την πόλη απλά θέλει λίγη προσοχή. Οπως θα σας λένε και οι ρεσψιονίστ, αλλά θα βλέπετε και πολλές πινακίδες, οι… μακρυχέρηδες ευδοκιμούν και στη Μαδρίτη. Λίγο το νου μας λοιπόν, για να μην ψάχνουμε πορτοφόλια και τα συναφή. Η Σαλαμάνκα, η γειτονιά που είναι το γήπεδο δεν είναι… τοπ επικινδυνότητας, αλλά οι περισσότεροι θα έχουν δρομολόγια να φτάσουν μέχρι εκεί.
Με το λεωφορείο, το γήπεδο είναι προσβάσιμο με τς γραμμές 2, 15, 21, 26, 29, 30, 43, 53, 56, 61, 63, C1, C2, 71, 143, 146, 152, 215. Μια χαρά δηλαδή…

 

Πού να πρωτοπάς; Στα… πάντα

 

prado
Το πώς περνάνε οι ώρες μέχρι το γήπεδο, πώς κυλάει η κενή μέρα και γενικά πώς “σκοτώνεις” το χρόνο σου, είναι στο κέφι του καθενός. Μπορείς να μείνεις στο ξενοδοχείο και να χαλαρώνεις, μπορείς να πάρεις και τους δρόμους χωρίς σταματημό. Οπως κάθε τουρίστας που… σέβεται τον εαυτό του, για να γνωρίσεις μια πόλη θέλει πολύ περπάτημα. Η Μαδρίτη προσφέρεται. Αλλά προσφέρεται και για πιο άνετες καταστάσεις. Από το να αράξεις στην Plaza Mayor και να κόβεις κίνηση πίνοντας καφέδες, μέχρι να πάρεις το κλασσικό “κόκκινο διώροφο” και μέσα σε δυο ωρίτσες να τα έχεις δει όλα. Απ’ έξω, αλλά όλα.
Μπαίνεις εδώ, http://madridcitytours.rezgo.com/details/9889/madrid-city-tour-hop-on-hop-off, διαλέγεις διαδρομή και ώρα και με 21 γιούρο, καθάρισες.
Τώρα βέβαια, αν είσαι πιο απαιτητικός με τον εαυτό σου, δεν αρκείσαι να τα δεις απ’ έξω. Δηλαδή θα πας στη Μαδρίτη και δε θα πάς στο Prado; Δε λέει, ακόμα και εχθρός της τέχνης να είσαι, να μη μπει σε έα από τα διασημότερα μουσεία στον κόσμο. Η δεν θα χαραμίσεις λίγο χρόνο να πας στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, για να δεις την Γκουέρνικα του Πικάσο; Μια φορά γίνονται αυτά…
Δείτε εδώ http://traveltipsgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html μερικά ενδεικτικά από τα αξιοθέατα της πόλης και διαλέξτε.

bernabeou
Κι επειδή ο “οδηγός” μας απευθύνεται κυρίως σε φιλάθλους, μια ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”. Ναι, εντάξει, πολλοί θα είσαστε Μπαρτσελόνα, άλλοι Ατλέτικο, άλλοι γενικώς αντί – Ρεάλ, αλλά όσο να ‘ναι αυτό ξεφεύγει από ένα απλό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Είναι μουσείο, έχει και μουσείο, έχει είσοδο, έχει πολύωρο τουρ. Εχει πανεύκολη πρόσβαση, επίσης χτισμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες όσο απίστευτο κι αν ακούγεται για τόσο μεγάλο γήπεδο και γενικά… έχει. Καλή βόλτα την οποία μπορείτε να οργανώσετε ρίχνοντας μια ματιά εδώ http://www.realmadrid.com/estadio-santiago-bernabeu.

 

Για να χαμογελούν οι κυρίες…

 

shoping
Μια ενότητα για ψώνια στην πόλη, μάλλον είναι περιττή. Οχι επειδή οι περισσότεροι κύριοι, έχοντας και την αγωνία τους για τα ματς δεν θα έχουν όρεξη για ψώνια. Κυρίως επειδή το γυναικείο ένστικτο τα βρίσκει αυτά χωρίς να κάνει έστω μια ερώτηση. Επειδή, πάντως, δεν θα τα αποφύγετε που δεν θα τα αποφύγετε, ας παρέχουμε μια διευκόλυνση. Δείξτε της αυτή τη διεύθυνση http://www.madrid-tourist-guide.com/en/shopping/madrid-shopping-guide.html και ευχηθείτε της καλό δρόμο και καλή… επιτυχία. Αφού την πήρατε μαζί, πρέπει να προσαρμοστείτε. Εκτός αν υπάρχει κάποιος που να ρισκάρει “μουρμούρα” ενώ περιμένει την ομάδα του σε τόσο μεγάλο ματς. Μπαααα….

 

Να τρώγαμε και κάτι…

 

food
Ο Ελληνας το φαγητό το έχει ψηλά στις προτεραιότητές του. Και ο Ισπανός επίσης. Αρα, μια χαρά θα περάσετε, με πληθώρα επιλογών, άνεση ωραρίων που ξεφεύγουν από τα… ξενέρωτα της κεντρικής Ευρώπης που μετά τις 9 το βράδυ δε βρίσκεις το παραμιρκό και επιλογές για κάθε βαλάντιο.
Τα tapas bar υπάρχουν παντού. Και έχουν τα πάντα. Ο παράδεισος του μεζεκλή, μπαίνεις, δείχνεις, τρως μέχρι σκασμού. Με μπυρίτσα ή κάποιο από τα πολλά καλά ισπανικά κρασιά. Πρόχειρο, νόστιμο, φτηνό, εύκολο.
Να μην περάσεις βέβαια και από κάποιο πιο εξειδικευμένο μαγαζί σε hamon, είναι.. ιεροσυλία. Το βρίσκεις και στα ταπάδικα, αλλά στους… ναούς του δεν θα πιστεύεις ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Εκεί, http://www.museodeljamon.es/ πας και ως τουριστικό αξιοθέατο. Το πώς φεύγεις, είναι ένα θέμα αφού δεν θα αντισταθείς, όσο εγκρατής κι αν είσαι.
Θα ακουστεί παράξενο, αλλά η Μαδρίτη φημίζεται περισσότερο κι από τις παραθαλάσσιες ισπανικές πόλεις για το ψάρι της. Ενα εκπληκτικό δίκτυο διανομής το φέρνει ολόφρεσκο στην πόλη κι από ‘κει οι μάγειρες το φτιάχνουν με ατελείωτη ποικιλία και νοστιμιά.
Να μην δοκιμάσεις και ταύρο, επίσης θα έχεις κάνει παράλειψη. Δεν είναι μόνο η γεύση του κρέατος, αλλά και η ιεροτελεστία. Αρκεί να πας σε σωστό μαγαζί, που στον φέρνουν σχεδόν ωμό στην πιατέλα και μπροστά σου έχεις κεραμικό σκεύος – πιάτο στο οποίο τοποθετείς το κάθε κομμάτι και το ψήνεις όσο θέλεις.
Οσο για την πιο απλή προοπτική του να ξεγελάσεις την πείνα σου λέγεται bocadillo. Σαντουιτσάκι με κάθε λογής γέμιση, από αλλαντικό μέχρι καλαμάρι, σε στέκια στο δρόμο που σε “κρατάνε” για ώρες. Μέχρι… να πας για ταύρο, παέγια, τορτίγια και ό,τι άλλο αποφασίσεις.
Εδώ http://www.tripadvisor.com.gr/Restaurants-g187514-Madrid.html θα βρεις χιλιάδες, κυριολεκτικά, προτάσεις. Πιστέψτε μας, όμως,δε χρειάζεται να σπάσεις το κεφάλι σου. Πρέπει να είσαι πολύ άτυχος για να επιλέξεις μαγαζί στη Μαδρίτη και να μη φας καλά. Λίγο “μάτι” να έχεις και να ξέρες να αποφεύγεις τα πολύ τουριστάδικα και όλα θα πάνε καλά.

 

Madrid by night

madrid-nightlife

Η αθλητική υπερένταση, όση κούραση κι αν φέρνει, δύσκολα φέρνει ύπνο. Χαμένοι ή, κερδισμένοι, όλοι θα θέλουν να γνωρίσουν και τη νυχτερινή πλευρά της πόλης. Και όλοι θα νιώσουν άνετα, σα να βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Μαδρίτη είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Ο,τι βάλει κάποιου το μυαλό, θα το βρει. Από ήσυχα μπαράκια, μέχρι γιγάντια κλαμπ. Από “πονηρές” γειτονιές, μέχρι πλατείες που θα βρίσκεις κόσμο με μια μπύρα στο χέρι.
Ενδεικτικά http://www.timeout.com/madrid/music-and-nightlife/the-best-clubs-in-madrid μπορείτε να ρίξετε μια ματιά, αλλά δώστε βάση στο ενδεικτικά. Είναι τόσες πολλές οι επιλογές, που ίσως αρκεί το ένστικτο για να σας οδηγήσει. Και μια καλή αρχή, θα είναι να βρεθείτε στη Grand Via. Απλά να βρεθείτε εκεί και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. Σα να σας… καλούν θα είναι τα πάντα περί διασκέδασης που υπάρχουν σε εκείνη την ακτίνα.