Περιστέρι, ΑΕΚ, Πανελλήνιος, Ρεάλ Μαδρίτης, Μαρούσι, Ολυμπιακός, Αρης. Το δρομολόγιο του Μιχάλη Πελεκάνου συνεχίζεται στην (γαλανόλευκη) Ασεσοφτ από το Πλοέστι της Ρουμανίας. Συν γυναιξί και τέκνοις ο 33χρονος πρώην διεθνής γκαρντ/σμολ φόργουορντ μετακομίζει στην περιοχή, που βρίσκεται κάτι περισσότερο από 50χλμ πιο πέρα από το Βουκουρέστι. Δεν έμεινε στον Αρη, δεν περίμενε την ΑΕΚ, δεν είπε το «ναι» στην Κηφισιά, ή σε όποια άλλη ενδιαφερόμενη και οι πρωταθλητές Ρουμανίας πανηγυρίζουν, που έκαναν δικό τους τον αριστερόχειρα άσο. Με τον οποίο θέλουν να διακριθούν στο Γιούροκαπ, έχοντας ως ανάμνηση την κατάκτηση του Γιουροτσάλεντζ (2005). Ο Πελεκάνος πάντως, γέμισε ήδη μπαταρίες. Βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, οικογενειακώς, στην Καστοριά με την περίφημη λίμνη της, για κοινωνική υποχρέωση, καθώς γνωστοί του ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Πιο πρόσφατα λοιπόν, από ελληνικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις, ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος εργάστηκε στην ρουμανική Ταργκοβίστε, ως κόουτς της ομάδας Γυναικών. Και ο Σάκης Παραλίκας, αντίστοιχα, στην Γκαλάτι. Και να’ ταν μόνο οι δυο τους. Η σχέση μπασκετικής σύμπραξης Ελλήνων-Ρουμάνων είχε και στο εξής θα έχει και επιπρόσθετες σελίδες στο βιβλίο. Στην Ροβινάρι έπαιξε ο Κώστας Κακαρούδης (που πλησιάζει στον ΠΑΟΚ) και στην Γκαζ Μετάν Μέντιας (και στο Eurochallenge), ο Γιώργος Τσιάρας. Την Αράντ, την Κλουζ και κλιμάκια ρουμανικών εθνικών ομάδων, έχει κοουτσάρει εξάλλου, ο Γιάννης Διαμαντάκος, που επιχειρεί -μετά το Αγρίνιο- να τοποθετήσει στον μπασκετικό χάρτη την Βόνιτσα. Στην Αράντ άλλωστε, είχε συνεργαστεί με τις Ρούλα Πρασσά και Εβίνα Σταμάτη.

Από μπασκετικά στόρις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρουμανία, άλλο τίποτα. Οι Ρουμάνοι βέβαια, ουδέποτε παρήγαγαν γνήσια «προϊόντα καλαθοσφαίρισης» και έχουν να θυμούνται, πιο πολύ ως ατραξιόν, τους «πύργους» Κονσταντίν Πόπα και Γκιόργκι Μουρεσάν. Και μαζί τους ως διάδοχος παρομοιάζεται ο πιτσιρικάς, ύψους 2.26 παρακαλώ, Ρόμπερτ Μπομπρότσκι! Η χώρα που κουβαλά τον μύθο των Καρπαθίων και του κόμη δράκουλα ψάχνει να βγάλει τους νέους (μπασκετικούς) πρωταγωνιστές από το κάστρο, στην αρένα.

Στο Πλοέστι πάντως, για να επανέλθουμε στο γεγονός της μετακόμισης του Περιστεριώτη Πελεκάνου, ενδεχομένως η ελληνική παροικία, αυξηθεί. Εφόσον δηλαδή, μεταβεί εκεί ο διεθνής πρώην τερματοφύλακας του Αρη και του Ατρόμητου (Περιστερίου) Μιχάλης Σηφάκης, για χάρη της τοπικής Αστρα! Περιστεριώτικη και ολίγον τι αρειανή συνένωση, ενόψει! Και ας φωνάζουν ακόμη οι Ρουμάνοι, που έμειναν εκτός Μουντιάλ, λόγω της συνομοταξίας του Σάντος!

Από τις πλέον γνωστές περιπτώσεις Ελληνα που έκανε καριέρα στο ρουμανικό ποδόσφαιρο είναι ο Παντελής Καπετάνος (πρώην της Στεάουα, της Κλουζ και πλέον της Ξάνθης). Στην Ρουμανία συνεχίζει και ο τερματοφύλακας Λεωνίδας Παναγόπουλος, που δεν διακρίθηκε στον Ολυμπιακό και φόρεσε τις φανέλες της Τουρνού Σέβεριν και της Σαγκεάτα Κοστάντζα. Πριν μερικά χρόνια λίγο έλειψε την Σέβεριν να κοουτσάρει ο Αλέκος Αλεξανδρής, ενώ πέρασαν από εκεί οι Νίκος Μουστάκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Μπίρης. Υπάρχει όμως και σύνδεση με το βόλεϊ των δύο χωρών. Ο Θάνος Τερζής και ο Μιχάλης Σαρικεΐσογλου, προτού πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, κέρδισαν πρωτάθλημα με την Ρεμάτ Ζαλάου.

Οσον αφορά, αντίστροφα, τους απανταχού Ρουμάνους (και Ρουμάνες όπως η φόργουροντ Μαρτζινεάν), σε όλα τα σπορ και κυρίως στο ποδόσφαιρο, οι οποίοι πέρασαν από τα μέρη μας (από τον Λούπου, τον Γκόιαν, τον Ντόμπος, τον Σανμαρτέαν, παραλίγο τον Χάτζι, έως τον Λάζαρ, τον Ρατς, τον Ιορντάκε, τον Ντουμιτρίου, τον Ντουμιτρέσκου, τον Μίτου, τον Ιακομπ και τον Ιορντανέσκου), αυτό κι αν χρήζει ειδικής μνείας. Επικεφαλής ωστόσο, της (ρουμανικής) διαιτησίας ανέλαβε πρόσφατα ο (Ελληνας) Κύρος Βασάρας, δείγμα ότι και η (ελληνική) σφυρίχτρα έχει την δική της θέση.