Η 2α Δεκεμβρίου του 1979 αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Δεν ήταν μια… απλή μέρα. Ηταν μια μέρα που από εκεί και πέρα άλλαξε μια για πάντα η ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα. Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια ξεκινούσε και επίσημα η βασιλεία του Νίκου Γκάλη, που άλλαξε τα πάντα και έφερε το μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης. Ο «γκάνγκστερ» έπαιξε σαν σήμερα για πρώτη φορά με την φανέλα του Αρη σε επίσημο ματς (είχε έρθει νωρίτερα στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να φτιαχτούν όλα τα χαρτιά του για να μπορέσει να αγωνιστεί) στο παιχνίδι των κίτρινων με τον Ηρακλή στο «Αλεξάνδρειο» στην Α1. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ήταν ο αρχηγός της ομάδας του Αρη τότε και μίλησε στην εφημερίδα «Sportime» για την πρώτη εμφάνιση του Γκάλη.

Είχε ακούσει πολλά από Τύπο και συμπαίκτες

Ο «τίγρης» φώτισε άγνωστες πτυχές εκείνης της πρεμιέρας στην οποία ο Γκάλης έβαλε μεν 30 πόντους, αλλά έκανε κατάχρηση στα σουτ και κρατούσε πολύ την μπάλα. Ετσι το ντεμπούτο του δεν ήταν όπως θα νόμιζαν πολλοί, ιδανικό. Δεν γνώρισε την απόλυτη αποθέωση. Αντίθετα του ασκήθηκε κριτική από τον Τύπο, ενώ ο τρόπος παιχνιδιού του προκάλεσε παράπονα στους συμπαίκτες του. Μάλιστα οι παίκτες του Αρη είχαν ζητήσει από τον Αλεξανδρή να του κάνει συστάσεις και αυτό έγινε.

«Υπήρξε αμφισβήτηση»

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής θυμήθηκε την εμφάνιση του Γκάλη και τα άστοχα σουτ που προκάλεσαν αμφισβήτηση: «Είχε μια νευρικότητα. Εβαλε μεν 30 πόντους, αλλά πήρε πολλές προσπάθειες και έκανε πολλά άστοχα σουτ. Αυτό δεν άρεσε στον κόσμο. Υπήρξε μια αμφισβήτηση για το πόσο καλός είναι».

«Δεν μας δίνει την μπάλα»

Η εμφάνιση προκάλεσε μουρμούρες και στους συμπαίκτες του Γκάλη, οι οποίοι ζήτησαν από τον «τίγρη» να του μιλήσει: «Τα παιδιά με έπιασαν την άλλη μέρα στην προπόνηση και μου είπαν: «Μίλησέ του. Πες του κάτι. Δεν δίνει την μπάλα»».

«Απάντησε με… ερωτήσεις»

Ο Αλεξανδρής αναφέρθηκε σε εκείνη την κουβέντα και στις ξεχωριστές απαντήσεις – ερωτήσεις του Γκάλη: «Τον έπιασα στο γηπεδάκι κάτω από τις κερκίδες που κάναμε προπόνηση. Του είπα: «Χθες δεν έδωσες πολλές πάσες και έχασες και πολλά σουτ». Δεν απάντησε με απάντηση, αλλά με ερώτηση. Μου λέει: «Από που τα έχασα στα σουτ;». Του έδειξα. Μετά ξαναρώτησε: «Εσύ τι λες; Θα τα ξαναχάσω;». Ε δεν τα έχασε και από κει και πέρα ξεκίνησε ο μύθος του».

Η πλάκα που του έκαναν

Ο «τίγρης» έκανε αναφορά και στα φιλικά πειράγματα που έκαναν στον Γκάλη οι συμπαίκτες του. «Ημασταν όλοι μια οικογένεια. Κάναμε παρέα και φυσικά σε μια παρέα η πλάκα δίνει και παίρνει. Τον πειράζαμε. Ειδικά ο συμπαίκτης μας, ο Καλαντίδης. Ηταν τρομερό πειραχτήρι. Του έλεγε ότι ο Σακελλαρίου που έπαιζε στον Ηρακλή είναι τόσο καλός, που μπορεί να τον παίξει άμυνα ακόμα και έχοντας το ένα χέρι μέσα στο σορτσάκι του. Το ωραίο είναι ο Γκάλης τα πίστευε και ίσως να τον επηρέασαν λίγο».

Το φύλλο αγώνα

ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (44-37 ημ.)

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης

ΑΡΗΣ (Φρεντ Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4

ΗΡΑΚΛΗΣ (Μάκης Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης

Η κριτική από τον Τύπο

Ο Τύπος άσκησε κριτική στον Γκάλη για τον… ατομισμό του και τις πολλές φάσεις που πήρε. Σε μια εφημερίδα της εποχής τονιζόταν: «Επαιξε πολύ ατομικά», ενώ μια άλλη ανέφερε: «Ο Γκάλης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διετέθησαν για την απόκτησή του, μονοπώλησε τις επιθετικές ενέργειες των κιτρίνων».

 

ΣΑΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΛΙΑ…