Όλοι πήρατε τα βουνά (υπάρχουν και συμπατριώτες μας που δεν περίμεναν, βέβαια, τα Χριστούγεννα για να το κάνουν) ή τα βόρεια για σύντομες αποδράσεις, να ζήσετε τα χιόνια, το κρύο, το τζάκι και τη ζεστασιά δίπλα του. Οι διακοπές αυτές, άλλωστε, αποτελούν την πρώτη ευκαιρία, μετά το ξεκίνημα της σεζόν σε κάθε επάγγελμα και όχι μόνο, για λίγη χαλάρωση και… φόρτωση μπαταριών, εν όψει της συνέχειας. Στις όμορφες αυτές ημέρες, όμως, ίσως χάσατε μερικά εξαιρετικά θέματα που είχε ετοιμάσει το Basketblog.gr, με τα οποία σας κρατούσε διαρκώς συντροφιά.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν στη συνηθισμένη καθημερινότητά τους, και μάλιστα λίγο εντονότερα, μιας και οι μέρες αυτές ίσως δώσουν κάποια ευκαιρία να βελτιώσουν το ρόστερ τους, προχωρώντας σε μεταγραφές ή αποδεσμεύσεις παικτών.

Ο Γιάννης Δεμερτζής, μπορεί να προπονείτο τον τελευταίο καιρό με την ΑΕΚ, η προοπτική της Α1 όμως, και με την φανέλα του Εθνικού Πειραιώς σίγουρα αποτέλεσε κίνητρο για τον έμπειρο γκαρντ. Η μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία της ομάδας του Γούναρη στο ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα της Α2 δεν περνά απαρατήρητη, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα απόκτησης παικτών με την φήμη και την ποιότητα του Δεμερτζή, σε μία μεταγραφή για την οποία είχε ενημερώσει αποκλειστικά η ιστοσελίδα μας.

Σπουδαία μπορεί να χαρακτηριστεί και η κίνηση του Ψυχικού, το οποίο ενισχύει ουσιωδώς την φρόντ-λάιν του, χάρη στην ένταξη του Δημήτρη Μαρμαρινού στο ρόστερ του, σε μία στιγμή όπου Νταμίρ Λάτοβιτς και Νίκος Παπανικολάου είχαν τεθεί νοκ-άουτ. Η μεταγραφή έγινε γνωστή και επίσημα στις 30/12, αν και από εδώ είχε προαναγγελθεί 23 μέρες νωρίτερα.

Ο κόσμος της Γ’ Εθνικής γνώρισε μία μεγάλη έκπληξη, όταν η Πεντέλη ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τα πιο όμορφα χρόνια της ιστορίας του Πανελευσινιακού, όντας ο “αρχιτέκτονας” της ανόδου στην Α1, αλλά και της δυνατότητας να πρωταγωνιστήσει. Ο Γιώργος Σκαραφίγκας έρχεται με μεγάλες περγαμηνές να αντικαταστήσει τον Φώτη Καρακώστα και να φέρει και την ομάδα των Βορείων Προαστίων σε ένα μεγάλο δρόμο επιτυχιών.

Τα… καλύτερα σας τα αφήνουμε, όμως, για την κορυφαία κατηγορία. Η προαναφερθείσα ομάδα της Ελευσίνας, ακριβώς επειδή επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στο παρκέ, οφείλει να κάνει το ίδιο και στο μεταγραφικό πλάνο του χειμώνα. Κάπως έτσι εξηγείται η κίνηση για απόκτηση του Παναγιώτη Καυκή, έξοδο του Φρανκ Ρόμπινσον και άμεση αντικατάσταση του τελευταίου από τον Νεμάνια Μίτροβιτς.

Και στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, τα πράγματα δε μένουν σε καμία περίπτωση στάσιμα. Κι αυτό, γιατί ήδη ο ΚΑΟΔ προσπαθεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μετά τη μεταγραφή του Μανώλη Παπαμακάριου, φέρνοντας στη Δράμα άλλον έναν πολύπειρο Έλληνα μπασκετμπολίστα. Η καριέρα και η αξία του Δημήτρη Τσαλδάρη είναι πράγματα που δεν αμφισβητώνται, και σίγουρα η απόκτησή του μπορεί να θέσει στο σύλλογο μεγαλύτερους στόχους από την απλή παραμονή στην κατηγορία.

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα social media σήμερα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ζωή μας. Γι’ αυτό και το Basketblog φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να δίνει την πρέπουσα σημασία, περνώντας αυτήν την φορά από… κόσκινο, ολόκληρο το μπασκετικό “φάσμα”, με τον Άκη Τσόλη να σέρνει τον χορό και να απονέμει τα ανάλογα βραβεία.

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον είχε, επίσης, πόσο μεγάλη δυναμική αντλούν οι ελληνικές ομάδες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με την έρευνα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 να σημειώνει αρκετές εκπλήξεις.

Και η δουλειά δε σταμάτησε εδώ στο εν λόγω θέμα! Επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, με τους Έλληνες παίκτες και προπονητές να φαίνεται πόσο πραγματικά δημοφιλείς είναι. Δεν είναι κρυφό, όπως θα δείτε από τα αποτελέσματα, ότι και αυτή η έρευνα, σε Facebook και Twitter ξεχωριστά, παρουσίασε εξίσου μεγάλες εκπλήξεις, ούσα άκρως απολαυστική.

Το ΝΒΑ είναι, πράγματι, ένας “μαγικός κόσμος”, όνειρο για κάθε παίκτη. Μπορούμε, επίσης, να πούμε πως το επίπεδο μίας χώρας φαίνεται και από την εκπροσώπησή της στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου μπάσκετ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα φαίνεται να έχει ανέβει “σκαλοπάτια”, με τέσσερις παίκτες, οι οποίοι δίνουν στους συμπατριώτες τους αφορμή να χαμογελάσουν, να αισθανθούν υπερήφανοι, όπως νιώθουν τόσα χρόνια για το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν μας, τα τελευταία χρόνια.

Αυτός που έχει “κλέψει” την παράσταση τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν, είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποτελεί πλέον έναν εκ των ηγετών των Μιλγουόκι Μπακς. Το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό και το “ταβάνι” του δεν είναι ακόμη γνωστό. Το “πολυσύνθετο παιχνίδι του”, όπως χαρακτηρίζεται εύστοχα από τον ειδικό στο εν λόγω πρωτάθλημα, Γιώργο Αδαμόπουλο, έχει κάνει άπαντες να μιλούν με τα καλύτερα λόγια, με τον “Giannis” να γνωρίζει την αποθέωσή και από την Bleacher Report.

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν εξαιρετικός στη μέχρι τώρα παρουσία του στους Χιούστον Ρόκετς, αλλά η ομάδα της Δύσης αποφάσισε να πάρει στη θέση του δύο παίκτες, χάρη στους οποίους θα μπορούσε να μιλήσει ευθαρσώς για τίτλο. Τζος Σμιθ και Κόρι Μπρούερ, είναι πολύ πιθανό να αφήσουν μόνιμα έξω τον Έλληνα πρώην “άσσο” των Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα, εκτός κι αν κάνει ο ίδιος κάποια μεγάλη ανατροπή. Δήλωσε, πάντως, διατεθειμένος να πραγματοποιήσει το… μεγάλο κόλπο και να ξανακερδίσει την υπολογίσιμη θέση που είχε πριν τη μεταγραφή των δύο προαναφερθέντων “αστέρων”.

Μέσα σε όλα αυτά, δε θα μπορούσαμε να μη δούμε τις θεαματικές φάσεις που απλόχερα μας δίνονται. Η “σκάλα” του Τιμ Ντάνκαν στον Ομέρ Ασίκ δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί, με τον σέντερ των Σαν Αντόνιο Σπερς να έχει παίξει ουκ ολίγες φορές το ρόλο του… θαυματοποιού!

Η δήλωση του Βαν Γκάντι για τον κόσμο που “δεν ξέρει μπάσκετ” αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα για πολλές ημέρες, με τον εκκεντρικό κόουτς των Ντιτρόιτ Πίστονς να μην… ηρεμεί ούτε στις γιορτές!

Και για να μας χαλαρώσει από το εν λόγω… θέαμα, το ΝΒΑ αποφάσισε να μας “χαλαρώσει”, δείχνοντάς μας τις κορυφαίες crossover ντρίμπλες του 2014.

Υπέροχο και το αφιέρωμα στο… δάσκαλο του τριπόντου, Μπράιαν Τέιλορ, ο οποίος έδειξε το δρόμο σε πολλούς χαρισματικούς σουτέρ που γνωρίζουμε σήμερα!

Και μιας και μιλάμε για ΝΒΑ, δε θα ήταν σε καμία περίπτωση υπερβολικό να πούμε πως μία νεοφώτιστη τουρκική ομάδα, έβαλε… τα γυαλιά σε κάθε ελληνικό σύλλογο, με την απόκτηση ενός Αμερικανού σούπερ σταρ! Η απόκτηση του Χακίμ Ουόρικ από την Κόνιασπορ προκάλεσε εντύπωση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο, με την ομάδα του Ικονίου να μας δείχνει ενδεχομένως το δρόμο για το πώς προσεγγίζονται τέτοιοι παίκτες!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα κατορθώματα του “ελικοπτέρου”! Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, δεν χρειάζονται τα λόγια, παρά μόνο να παρακολουθήσουμε και να… εκστασιαστούμε από ένα μικρό δείγμα, ώστε να κατανοηθεί ακόμη καλύτερα τι χάνουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Τα βίντεο μας, πάντως, αφορούν και άλλα θέματα, στα οποία εντάσσονται φυσικά και μπασκετικές εκπομπές. Όπως, για παράδειγμα, αυτή του Μάκη Δρόσου στο ART TV, με το πρώτο “24 Seconds” του 2015, με καλεσμένο τον Σωτήρη Γεωργίου, να είναι πραγματικά απολαυστικό!

Ασφαλώς, υπάρχει και η επιτυχημένη μας ομάδα στο στοίχημα, με πολλές αναλύσεις και πάντοτε εύστοχες προβλέψεις.
 

Παράλληλα, δεν ήταν λίγα όσα σας προσφέραμε και σε θέματα, από αυτά που αποκαλούνται “γενικού ενδιαφέροντος”. Συγκίνηση προκαλεί το μήνυμα του προπονητή της Δόξας Λευκάδας, Βαγγέλη Ζιάγκου για το 2015, όχι μόνο προς τον κόσμο του μπάσκετ, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!

Η κατάσταση στην Νέα Κηφισιά δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και ο Insider, πάντα με το δικό του “αιχμηρό” λόγο, είχε προειδοποιήσει για όσα συμβαίνουν στην ομάδα των Βορείων Προαστίων, πριν τα Χριστούγεννα.

Εκτός από τις γιορτές που πέρασαν, όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιες μέρες ακόμη θα μπορούμε να “αποδράσουμε” από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Για το λόγο αυτόν, υπάρχει και το… ημερολόγιο των διακοπών.

Πριν από αυτές, όμως, έχουμε την υποχρέωση, ως υπεύθυνοι πολίτες, ιδιαίτερα σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για την ιστορία της χώρας, να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Τι γίνεται, όμως, εξαιτίας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, στο κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού; Την απάντηση, απλά, περιεκτικά και ουσιαστικά, δίνει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, με το εξαιρετικά εύστοχο σύνθημα “Ο ελληνικός αθλητισμος… στο ψυγείο”! Τελικά, οι αλλαγές εκείνες που διαλαλούσαν τα κυβερνητικά στελέχη, θα γίνουν, ειδικά όσον αφορά τις ομοσπονδίες;

Είτε γίνουν, πάντως, οι αλλαγές, είτε όχι, η αγάπη για τον αθλητισμό, και δη το μπάσκετ, από τους αληθινούς λάτρεις του, θα παραμείνει ίδια. Ποιος δε θα ήθελε, συνεπώς, μερικά “εκλεκτά” δώρα;

Και όλα αυτά, την ώρα που “τρέχει” για λίγες μέρες ακόμη ο διαγωνισμός μας. Ο ευρέως γνωστός Άγιος Βασίλης μπορεί να έχει αποχωρήσει, όμως ο… συνάδελφός του στο Basketblog εργάζεται ακόμη σκληρά, για να δώσει χαρά σε όσους περισσότερους αναγνώστες μπορεί!

Δεν έχουν άδικο όσοι λένε, ότι το καλύτερο πρέπει να κρατείται για το τέλος. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, καλωσορίζουμε στην “οικογένεια” του Basketblog.gr τον Μενέλαο Σεβαστιάδη, ο οποίος δίνει στο πρώτο του κείμενο το δικό του σχόλιο για την πορεία των “αιωνίων” στην Ευρωλίγκα, και όχι μόνο. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων του μπασκετικού στερεώματος, με πλούσια καριέρα σε κορυφαίες εφημερίδες, όπως “Ο Φίλαθλος”, η “Εξέδρα των Σπορ” και η “Sportime”, ενώ έχει θητεύσει μεταξύ άλλων κορυφαίων στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.