Στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, υπάρχουν η πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας από τη «Βασίλισσα» ΑΕΚ, τα έξι ευρωπαϊκά του Παναθηναϊκού, οι «άθλοι» του Ολυμπιακού και οι υπερβάσεις των ΠΑΟΚ, Άρη. Όλοι αυτοί, από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Υπάρχει, ωστόσο, και η ιστορία ενός προαστίου. Η συγκλονιστική ιστορία του Αμαρουσίου προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, προσθέτοντας μια μοναδική στιγμή στη «Livre D’ Or» του αθλήματος.

Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, η «αρμάδα» του Βαγγέλη Αλεξανδρή κατακτούσε το Κύπελλο Σαπόρτα, αφού στον τελικό της Βαρσοβίας υπέταξε με 74-72 τη Σαλόν/Σαονέ. Ένα «σόου», από τα συνηθισμένα, του Άλμπερτ Όλιβερ και μια ψυχωμένη εμφάνιση των οκτώ παικτών που πάτησαν το παρκέ, με τον Σωτήρη Νικολαΐδη να ολοκληρώνει το θρίαμβο από τη γραμμή των βολών, θα ήταν το «περίγραμμα» αυτής της ξεχωριστής ημέρας για το ελληνικό μπάσκετ. Όλα αυτά, σε ένα ταξίδι που πέρασε από τη Γαλιλαία, τη Σμύρνη, τη Βόννη και το Καζάν νωρίτερα, με τον ίδιο τον κόουτς της επιτυχίας, να το περιγράφει με το γνωστό γλαφυρό του τρόπο στο Basketblog

alexandris-marousi-2001

Με την παράλληλη οικονομική φερεγγυότητα του Άρη Βωβού, ο τίτλος αυτός θα γινόταν ουσιαστικά το «θεμέλιο» για την παραμονή του Αμαρουσίου στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος για πολλά χρόνια, φτάνοντας μέχρι και σε τελικούς με αντίπαλο τον πανίσχυρο τότε Παναθηναϊκό. Ένα ολόκληρο προάστιο, να βλέπει την ομάδα-εκπρόσωπό του να είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Ένα όνειρο απίστευτο, μια ιστορία σαν «παραμύθι».

marousi-saporta-lavaro

Λίγα χρόνια αργότερα βέβαια, το «όνειρο» αυτό θα γινόταν «εφιάλτης», αφού το περασμένο καλοκαίρι ήρθε η ντροπιαστική πτώση στη Γ’ Εθνική. Εκεί, «χτίστηκε» μια νέα προσπάθεια. Με τον Κώστα Κεραμιδά στον πάγκο, σχεδιάζεται η επιστροφή. Η μεγάλη επάνοδος, εκεί όπου το Μαρούσι μας είχε… συνηθίσει πια. Κόντρα στον Έσπερο Λαμίας, στο ματς που «πέφτει» ανήμερα της μεγάλης επετείου, οι συντελεστές της τότε ομάδας που κατέκτησε την Ευρώπη, θα θυμηθεί εκείνη την «κούρσα» και θα χαιρετίσει την «χάραξη» του νέου δρόμου. Αυτού, που θα φέρει και πάλι στο «μονοπάτι» των διακρίσεων…

marousi-saporta-giorti

Θυμηθείτε ολόκληρο τον τελικό:

Δεκάλεπτα: 20-17, 33-38, 51-60, 72-74
Σαλόν/Σαονέ: Τζάκσον 13 (2), Όουενς 7 (1), Λι 19 (4), Γκούλιας 10, Τόμιτς, Οστρόφσκι 13 (1), Βεσπασιέν, Αΐ 6 (2), Ζιφά 4.
Μαρούσι (Αλεξανδρής): Φαλέκας 13 (1), Μασλαρινός 4, Όλιβερ 31 (3), Αμάγια 17 (1), Εφθίμοφ 7, Νικολαΐδης 2, Μαρμαρινός, Βουρτζούμης.