Πριν από ακριβώς 14 χρόνια, η Εθνική επέστρεψε στο υψηλότερο βάθρο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ επικρατώντας της Γερμανίας με 78-62 στο τελικό του Ευρωμπάσκετ 2005 που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.

Η «επίσημη αγαπημένη» ερχόταν με φορά, μετά την επική πρόκριση επί της Γαλλίας στον ημιτελικό, όμως η Γερμανία δεν ήταν απλά μία υπολογίσιμη δύναμη, αλλά η ομάδα με τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά, τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Στα ημιτελικά, είχε προηγηθεί το δικό τους …«βάλτο αγόρι μου» με τον τεράστιο Νοβίτσκι να πετυχαίνει το καλάθι της νίκης έχοντας κρεμασμένους πάνω του δύο Ισπανούς με 3” να απομένουν. Στον τελικό τα παιδιά του «δράκου», όμως έδειξαν απόλυτη συγκέντρωση όντας η καλύτερη ομάδα του αγώνα.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησε σχετικά εύκολα και πανηγύρισε την επιστροφή της στην χρυσή κορυφή της Ευρώπης, 18 χρόνια μετά την «χρυσή» γενιά του 1987.

Η Εθνική με αρχηγό τον Μιχάλη Κακιούζη έγραψε ιστορία στην «Μπεογκράτσκα Αρένα» και έφερε ακόμη μία τεράστια επιτυχία στο «παλμαρέ» του ελληνικού μπάσκετ.

Το φύλλο αγώνα του τελικού:

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2