Ο Μίλωνας αποτελεί μία από τις ιστορικές ομάδες των εθνικών κατηγοριών με πολλές συμμετοχές σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ δύο φορές η ομάδα της Νέας Σμύρνης βρέθηκε στα σαλόνια της Α1. Η πρώτη παρουσία των Νεοσμυρνιωτών στο κορυφαίο εν Ελλάδι πρωτάθλημα ανάγεται τη σεζόν 1993-94, όταν μαζί με τον Παπάγο πήραν την ανιούσα για την Α1 σε μία χρονιά που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας ο Μίτσελ Ουίγκινς, όμως η θητεία της ομάδας κράτησε μόλις ένα χρόνο, με τον Μίλωνα να επιστρέφει μετά από ένα χρόνο στην Α2. Στην Α2 ο Μίλωνας παρέμεινε για έξι σεζόν, έχοντας σταθερή πορεία στην κατηγορία, ενώ το Μάιο του 2000 πανηγύρισε την επιστροφή του στο κορυφαίο τη τάξει πρωτάθλημα με στόχο την παραμονή στην κατηγορία και τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας.

Ο Δημήτρης Αποσκίτης, όπως και σήμερα, καλείται να δημιουργήσει το ρόστερ αυτό και για το σκοπό αυτό φορούν την φανέλα του Μίλωνα παίκτες όπως ο Σίννης, ο Βαρυπάτης, ο Μίχαλος, ο Νάσος Μέντζος, γιος του αείμνηστου Αχιλλέα Μέντζου, ο οποίος βρέθηκε εν συνεχεία και στον πάγκο της ομάδας και θεωρείται ένας από τους θρύλους του Μίλωνα και ο σημερινός ηγέτης της ομάδας, Νίκος Ψυλέας. Φυσικά δεν λείπει και το αμερικανικό στοιχείο, με τον Έι Τζέι Γκρέιντζερ και τον Ντέιβιντ Μόργκαν να καλούνται να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες κάτω και κοντά από το καλάθι. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης παρόλα αυτά πέτυχε μόλις τρεις νίκες, οι οποίες δεν ήταν αρκετές για την παραμονή στην κατηγορία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στην Α2 και έκτοτε να μην βρει ξανά το δρόμο προς την κορυφή. Οι τρεις νίκες ήταν κόντρα στον Μακεδονικό με 106-87, τη Νήαρ Ηστ με 93-92 και τον Άρη με 88-83.

Χαρακτηριστικό της τότε “παρέας” που είχε δημιουργήσει ο  είναι το δέσιμο που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε όλους και αυτό φαίνεται με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο φέτος, μιας και ο Σίννης, ο Ψυλέας, ο Βαρυπάτης και ο Καζιάνης ασχολούνται με τις ακαδημίες του συλλόγου, την ώρα που ο ιθύνων νους της ομάδας, Μιχάλης Σακελλαρίδης, συνεχίζει το έργο των παλιότερων ισχυρών ανδρών της ομάδας, όπως ο Γιάννης Σγουρός.

Δείτε στο παρακάτω φωτογραφικό καρέ στιγμές εκείνης της ιστορικής ομάδας:

 

Η στιγμή της ανόδου από την Α2!