Σαν σήμερα ο Ολυμπιακός και το ελληνικό μπάσκετ γιορτάζουν μία πολύ σπουδαία επέτειο, οι «ερυθρόλευκοι» στις 24 Απριλίου του 1997 στέφθηκαν Πρωτθλητές Ευρώπης στο final four της Ρώμης απέναντι στην Μπαρτσελόνα με 73-58 και πανηγύρισαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά και έδωσαν στην Ελλάδα την δεύτερη της Ευρωλίγκα.

Το basketblog.gr σας μεταφέρει στο κλίμα εκείνου του final four, αλλά και του μεγάλου και νικηφόρου τελικού απέναντι στους Καταλανούς…

Το 1997 ήταν μία πολύ περίεργη σεζόν για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Γιάννης Ιωαννίδης που μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη ανέστησαν το μπασκετικό τμήμα της ομάδας είχε αποχωρήσει και την θέση του ανέλαβε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η ομάδα δεν είχε ξεκινήσει καλά την σεζόν και βρέθηκε να χάνει ακόμα και από τον ΒΑΟ, όμως η ποιότητα του ρόστερ, η προσωπικότητα του Ντούντα, αλλά και ο χαρακτήρας των παικτών που ήταν μαζί πολλά χρόνια στον Πειραιά οδήγησαν στους θριάμβους με την κατάκτηση του triple crown

Όλα ξεκίνησαν στα προημιτελικά όπου για πρώτη φορά είχαμε κόντρα «αιωνίων» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό με τους «πράσινους» μάλιστα να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Οι παίκτες του Σέρβου κόουτς έκαναν ένα καταπληκτικό ματς στο ΟΑΚΑ και «έσπασαν» την έδρα με 69-49, ενώ ο επαναληπτικός ήταν πιο ανταγωνιστικός, αλλά ο κόσμος στο ΣΕΦ και οι πιο πολλές λύσεις του Ολυμπιακού έβαψαν την πρόκριση «κόκκινη» στο 3ο final four σε 4 χρόνια.

Ο ημιτελικός είχε ένα ξεκάθαρο φαβορί, τον Ολυμπιακό ο οποίος αντιμετώπιζε την Ολίμπια Λουμπλιάνας και οι κακές μνήμες από τον αλησμόνητο τελικό του 94′ στο Τελ Αβίβ με την Μπανταλόνα επανήλθαν. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τους «ερυθρόλευκους» μπροστά με 37-32, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ντούντα «έσφιξαν» την άμυνα τους και με τον Ρίβερς (28π.) να κάνει «όργια» πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό με 74-65. Μετά το σφύριγμα της λήξης τα χαμόγελα ήταν διάχυτα για την πρόκριση, αλλά όλοι στο «κόκκινο» στρατόπεδο ήξεραν ότι η δουλειά δεν είχε τελειώσει ακόμα, καθώς ο στόχος ήταν το τρόπαιο και τίποτα άλλο.

Το πρωί του τελικού έφτασε και παρότι το όνομα του αντιπάλου του Ολυμπιακού ήταν τεράστιο (Μπαρτσελόνα) οι «ερυθρόλευκοι» ήξεραν ότι είναι το φαβορί. Άγχος υπήρχε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς προσπάθησε να χαλαρώσει τους παίκτες του και τους πήγε μία βόλτα στην θάλασσα, ώστε να ηρεμήσουν και να είναι απόλυτα έτοιμοι για την «μάχη» τίτλου. Η άμυνα των Πρωταθλητών Ελλάδας πάνω΄στον σπουδαίο Σάσα Τζόρτζεβιτς (πρώην προπονητής Παναθηναϊκού) από το πρώτο λεπτό του ματς ήταν εξαιρετική και αυτό ήταν ένα μεγάλο «όπλο» στην συνέχεια του ματς. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά με 31-29 και η διαφορά σίγουρα ήταν μικρή, λόγω της μεγάλης αστοχίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ένας άλλος Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο παρκέ, με πρωταγωνιστή και ηγέτη τον σπουδαίο Ντέιβιντ Ρίβερς ο οποίος τελείωσε το ματς με 26 πόντους (7/12 σουτ, 11/14 βολ.), 3 ασίστ και 3 κλεψίματα οι «ερυθρόλευκοι» μεγάλωναν συνεχώς την διαφορά και δεν άφησαν την Μπάρτσα να πάρει ανάσα. Το τελικό 73-58 αντικατόπτριζε πλήρως την εικόνα του αγώνα και βρήκε όλο τον πάγκο του Ολυμπιακού να πανηγυρίζει έξαλλα το τρόπαιο και τον τότε πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη να χαμογελάει συνεχώς. Όσο για τον κόσμο της ομάδας που είχε κατακλείσει τις εξέδρες του γηπέδου, οι πανηγυρισμοί ήταν πιο έξαλλοι με τα συνθήματα και την αποθέωση προς του παίκτες να είναι πρωτόγνωρη. MVP του final four αναδείχθηκε απολύτως δίκαια ο Ντέβιντ Ρίβερς, ενώ ο Ολυμπιακός του 1997 είναι σίγουρα μία από τις κορυφαίες ομάδες που έχουμε δει σε final four! 

Το φύλλο αγώνα του ημιτελικού:

Ολυμπιακός-Ολίμπια: 74-65

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

Ολίμπια (Σάγκατιν): Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς.

Το φύλλο αγώνα του τελικού:

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα: 73-58

Ολυμπιακός: Ρίβερς 26, Σιγάλας 7, Νάκιτς, Τάρλατς 11, Φασούλας 6, Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Τζόρτζεβιτς 6, Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14, Χιμένεθ 16, Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2