Μπορεί στο προηγούμενο Basketball Stories να έγινε λόγος για την εποχή που ο Νίκος Γκάλης με τον Παναγιώτη Γιαννάκη βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ, αυτό του “Πλάτωνα”, για τον αγώνα του Ιωνικού Νικαίας με τον Άρη, όταν οι δύο θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ έσπασαν τα κοντέρ με τους πόντους που πέτυχαν. Σήμερα, το Basketball Stories επιστρέφει για ένα μικρό δώρο, θυμίζοντας μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες ελληνικής ομάδας σε διασυλλογική διοργάνωση.

Οι Πέμπτες που άδειαζαν οι δρόμοι

Ήταν Ιανουάριος του 1990. 25 Ιανουαρίου. Συμπληρώνονται σήμερα 29 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο πανίσχυρος τότε Άρης του Γιάννη Ιωαννίδη και των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, βρέθηκαν στο Σπλιτ που μπορεί τότε να μην αποτελούσε το κέντρο της πολεμικής Γιουγκοσλαβίας, ήταν όμως το ευρωπαϊκό κέντρο του μπάσκετ, με τη Γιουγκοπλάστικα να αποτελεί την ισχυρότερη ευρωπαϊκή ομάδα της εποχής. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν στον όμιλο που βρίσκονταν οι δύο ομάδες, το σύνολο του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε ρεκόρ 5-0, την ώρα που οι “κιτρινόμαυροι” βρίσκονταν στο 3-2 και πήγαιναν στην κροατική πόλη χωρίς άγχος με στόχο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους ενόψει της συνέχειας.

Ρόστερ που προκαλούν ίλιγγο

Η τότε Γιουγκοπλάστικα είχε ένα εκπληκτικό ρόστερ με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Τόνι Κούκοτς και ο Ντίνο Ράτζα, ο Ζόραν Σάβιτς, ο Λούκα Παβίσεβιτς, ο σημερινός προπονητής της Μπασκόνια, Βέλιμιρ Περάσοβιτς και ο άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο Άρης του Γιάννη Ιωαννίδη ταξίδευε στο Σπλιτ με το δικό του πανίσχυρο ρόστερ, με “μπροστάρηδες” τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Μάικλ Τζόουνς και τον “δικό” τους, των Γιουγκοσλάβων, Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο οποίος γνώριζε σχεδόν κάθε παίκτη της Γιουγκοπλάστικα προσωπικά, με δεδομένο ότι ήταν συμπαίκτης μαζί τους στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Για τον Βράνκοβιτς ήταν έτσι κι αλλιώς ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, μιας και η γενέτειρα του, το Ντρνις, βρισκόταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το Σπλιτ.

Ο Νίκος Γκάλης πραγματοποίησε μία ακόμα εξαιρετική παράσταση στο παγωμένο τότε Σπλιτ, πετυχαίνοντας 38 πόντους, ενώ άλλους 23 είχε ο Μάικλ Τζόουνς που πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα. Ο Άρης είχε βάλει από νωρίς τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη και πήγε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με το σκορ στο 51-43 και παρά το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι ανέβασαν στροφές  στη συνέχεια, ο Άρης πανηγύρισε μία ιστορική νίκη, βάζοντας τις βάσεις για πρόκριση στο Final4 της Σαραγόσα.

ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ – ΑΡΗΣ 85-89

Ημίχρονο: 43-51

Διαιτητές: Σαντσίς (Ισπανία), Τζέραρντ (Αγγλία)

ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ (Μάλκοβιτς): Κούκοτς 12 (3), Ράτζα 22, Ιβάνοβιτς 31 (1), Σόμπιν 4, Περάσοβιτς 13, Σρετένοβιτς 3, Πασίβσεβιτς.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 38 (1), Γιαννάκης 10, Τζόουνς 23, Βράνκοβιτς 7, Λυπηρίδης 7, Φιλίππου 4, Ρωμανίδης, Κατσούλης, Δοξάκης.