Υπάρχουν μέρες που μένουν χαραγμένες στην μνήμη του κόσμου ως σημείο που άλλαξε την ροή των πραγμάτων . Η νίκη της Ελλάδας απέναντι στην πλήρη ομάδα των ΗΠΑ, που κατέφτασε στη Ιαπωνία, πριν από 13 χρόνια, έχοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί. αποτελεί μία τέτοια στιγμή.

Παίκτες που θα έγραφαν την δική τους ιστορία στο «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, παίκτες όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ, ο Κρις Πολ,ο Καρμέλο Άντονι, ο Κρις Μπος και ο Ντουάιτ Χάουαρντ θα έπαιρναν ένα σημαντικό μάθημα για την μετέπειτα πορεία τους.

Η Εθνική ομάδα είχε ίσως την πιο ολοκληρωμένη τετράδα γκαρντ στην ιστορία της με τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη και Ζήση. Είχε εμπειρία και πάνω από όλα σπουδαίους νικητές όπως ο Χατζηβρέττας, ο Ντικούδης, ο Κακιούζης και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Εκείνο το πρωί, η νέα γενιά των φίλων του μπάσκετ στην Ελλάδα έζησε το δικό της 87′ με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει το τέλειο παιχνίδι για να φτάσει σε μία ιστορική νίκη. Η παρουσία του Σχορτσιανίτη, που έπαιζε ίσος προς ίσο τους Χάουαρντ, Μπος και ο Σπανούλης που τα έβαζε  με τα …αθλητικά θηρία της Αμερικής με το γνωστή άγνοια κινδύνου που τον διακατέχει.

Ακόμη, η «two-way» παρουσία του Διαμαντίδη, το πικ εν ρολ του Παπαλουκά και τα τρίποντα του Κακιούζη από την γωνία

Βασίλης Σπανούλης, Μιχάλης Κακιούζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και ο άτυχος Νίκος Ζήσης με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη έβαλαν 101 πόντους στις ΗΠΑ και σόκαραν το παγκόσμιο μπασκετικό γίγνεσθαι.

Πριν από τις ΗΠΑ είχαν προηγηθεί το Κατάρ, η Λιθουανία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Τουρκία, ενώ στα νοκ άουτ σειρά είχαν η Κίνα και η Γαλλία πριν την μεγάλη αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το τελικό με την Ισπανία.

Η επιτυχία της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη άλλαξε ριζικά τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος το μπάσκετ εκείνη την εποχή, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ «αναγεννήθηκαν» μετά την οδυνηρή ήττα που γνώρισαν και δεν έχασαν ξανά μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, όπου ηττήθηκαν σε φιλικό αγώνα απέναντι στην Αυστραλία.

Σήμερα, η Εθνική ρίχνεται στην «μάχη» του Παγκοσμίου της Κίνας με στόχο να γράψει ακόμη μία σπουδαία ιστορία στο… βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ.