Για τον ΕΣΑΚΕ τα διαβάσατε την περασμένη εβδομάδα απ’ αυτό εδώ το σάιτ σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ΚΑΕ. Πιθανότατα πρόκειται για την «κορυφή του παγόβουνου» σε μια κατάσταση που δεν παρουσίαζε την παραμικρή εξέλιξη, παρά τελμάτωνε σταδιακά και ήρθε η πανδημία να της δώσει τη χαριστική βολή.

Τίποτα δεν εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, καμία πρόοδος δεν παρουσιάστηκε, καμία ιδέα δεν εμφανίστηκε. Όσο περνούσαν τα χρόνια ο ΕΣΑΚΕ περισσότερο έμοιαζε με μια νυσταλέα υπηρεσία που εκτελούσε συγκεκριμένες δουλειές και είχε διεκπεραιωτικό ρόλο.

Για να είμαστε σαφείς, όταν λέμε ΕΣΑΚΕ δεν εννοούμε το κτίριο, ούτε τους εργαζόμενους. Ο ΕΣΑΚΕ επί της ουσίας είναι οι ΚΑΕ. Αυτές αποφασίζουν, αυτές περνούν τα μηνύματα, δίνουν τη νοοτροπία και το χαρακτήρα. Όλα αυτά σημαίνουν όραμα, που εδώ και χρόνια δεν υπάρχει.

Επί σειρά ετών ήθελαν να εισπράττουν χωρίς ν’ αναζητούν τρόπους ώστε να επενδύσουν. Χωρίς τα κρατικά χρήματα ή τα τηλεοπτικά, δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Παρόλ’ αυτά δε σκέφτηκαν να μπουν σε μια νέα διαδικασία, να θεσπίσουν όλοι μαζί κανόνες που θα οδηγούσαν αρχικά στην επιβίωση και στη συνέχεια στο μέλλον.
Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εισπράξουν, να τσακωθούν για τη διαιτησία, να δημιουργούν ένα πρωτάθλημα που κάθε χρόνο γινόταν και χειρότερο και τελικά με τον Covid να δεχτούν τη χαριστική βολή.
Ακόμα και η ΚΥΑ για τη φορολογία του στοιχήματος ήταν σαφής: «Ως 600 χιλιάδες» έγραφε! Κάποιοι επένδυσαν σε υποθετικά έσοδα και το αποτέλεσμα βγαίνει τώρα. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, όπως σας είχαμε γράψει, η Basket League ΔΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ.
Δυστυχώς.

Ο Insider όμως βλέπει ακόμα πιο μακριά. Κι εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν αποκλείεται στο τέλος να βρεθεί η νέα διοίκηση της ΕΟΚ με την Basket League να «σκάει» στα χέρια της. Να φανεί ο ΕΣΑΚΕ ανήμπορος να διοργανώσει το πρωτάθλημα και ξαφνικά να «σκάσει» το θέμα στην ΕΟΚ.

Αυτό είναι καλό ή κακό; Η Ομοσπονδία, λόγω της διαιτησίας, παραδοσιακά «τραβάει» πάνω της όλη τη «λέζα» στα ντέρμπι και σε κάθε διαμαρτυρία. Άρα αυτό ούτως ή άλλως το έχει.

Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα αναγκαστεί να τρέξει ένα συνολικό project, να το συνδυάσει με τις αλλαγές που βλέπουμε στη διαβούλευση και ουσιαστικά να κάνει ένα restart.

Πάντως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι μόνο το μέλλον της Basket League αβέβαιο αλλά και του ΕΣΑΚΕ.