Το new year’s resolution είναι κυρίως μια αμερικάνικη φράση και συνήθεια αλλά η συγχώρεση είναι μια πράξη που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και κυρίως στον χριστιανισμό. Ωστόσο, ακόμη και εάν δεν είναι ακριβώς κομμάτι της δικής μας φιλοσοφίας, η αλήθεια είναι πως η έναρξη κάθε νέας χρονιάς σηματοδοτεί και μια περίοδο «ζυγίσματος»: των καλών και των κακών εμπειριών του προηγούμενου έτους.

Αν κάτι μάθαμε λοιπόν το 2022 είναι να κάνουμε υπομονή. Περισσότερη υπομονή από ό,τι περιμέναμε το 2021 ή φανταζόμασταν ότι έπρεπε να κάνουμε τελικά.

Η απόφαση να συγχωρήσουμε σχετίζεται με την δική μας ανάγκη να απελευθερωθούμε, να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς περιττά βάρη.

  1. Συγχωρέστε τον πρόεδρο που πούλησε τον συνεργάτη του στις εκλογές. Τον συνεργάτη που ακόμα και σε άρθρα αποφεύγει να δείχνει με φωτογραφία ή να λέει το όνομα του.
  2. Συγχωρέστε τον Πέτρο που απαρνήθηκε τους ψηφοφόρους του για μια θέση σε ένα Δ.Σ.
  3. Συγχωρέστε τον πρόεδρο που ενώ ζητάει βοήθεια και νέους ανθρώπους δεν θέλει κανέναν στην ουσία γιατί φοβάται μήπως χάσει την προεδρία.
  4. Συγχωρείστε τον προπονητή που έφυγε για κάπου καλύτερα αλλά για εκείνον και όχι για εσάς.
  5. Συγχωρήστε τον πρόεδρο που άλλα λέει στους γείτονες και άλλα πίσω από την πλάτη τους.
  6. Συγχωρείστε τον προπονητή που άλλα λέει ή άλλα γράφει στα social και άλλα πράττει.
  7. Συγχωρέστε και την παλιά γενιά παραγόντων που νομίζει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τις λαμογιές που κάνανε παλιά να τις εφαρμόσουν και σήμερα.
  8. Συγχωρέστε όσους ταίζατε επί χρόνια από το ίδιο πιάτο φαί που είχατε για εσάς και μετά από καιρό όχι δεν σας μιλάνε αλλά θέλουν και κακό να σας κάνουν.
  9. Συγχωρέστε και τους παίκτες που για την εφήμερη δόξα ξεχνάνε τι στερηθήκατε και τι τους δώσατε.
  10. Συγχωρέστε και αυτούς που και αν και πληρωμένοι και βολεμένοι, σας εγκαταλείψανε για 30 αργύρια.
  11. Συγχωρέστε τους ατζέντηδες που καβαλήσαν καλάμι, μιλούν σε λίγους , χαιρετούν ακόμα πιο λίγους και νομίζουν ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως επειδή έχουν παίκτες; Έχουν λεφτά; Στήνουν ματς; Ποιος ξέρει…
    Παρένθεση: Γιώργο λείπεις. Αν μη τι άλλο ευγενικός και χαιρετούσες όλον τον κόσμο με το χαμόγελο.
  12. Συγχωρέστε τους ανθρώπους που βλέπουν ξαφνικά το φως της δημοσιότητας και βάζουν μαύρα γυαλιά και στήνονται για φωτογραφίες αδιαφορώντας για τους γύρω τους.
  13. Τέλος συγχωρέστε και όσους προσπαθήσαν να σας βλάψουν. Προχωρήσατε, αυτό αρκεί.
  14. Προσοχή όμως, η συγχώρεση δεν είναι διαγραφή αυτών που έχουν συμβεί… Δεν ξεχνάμε όταν συγχωρούμε, δεν δικαιολογούμε απαραίτητα την συμπεριφορά του άλλου αλλά ούτε και ακυρώνουμε την σοβαρότητα της πράξης του.

Ας υποδεχτούμε το 2023 με μια αισιόδοξη στάση και με την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά.

Και μην ξεχνάτε το ρητό του γνωστού προπονητή John Wooden:

«You can’t live a perfect day without doing something for someone who will never be able to repay you».

Tags:
Insider