Ο χθεσινό τελικός μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είχε κι άλλα σημειολογικά ενδιαφέροντα πέρα από την πρώτη νίκη των Πειραιωτών και το πρώτο βήμα που έκαναν για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Μπαρτζώκας χθες κάθισε για εκατοστή φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, ενώ πρώτη του φορά ήταν στις 14 Οκτωβρίου του 2012 στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό νικών από τους υπόλοιπους προπονητές που έχουν 100 και πλέον παιχνίδια στον πάγκο των “ερυθρολεύκων”, διότι ο 57χρονος τεχνικός έχει ρεκόρ 90-10 (ποσοστό 90%) , την στιγμή που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ακολουθεί με το επίσης πολύ υψηλό 89,7.
Ακόμη σημαντική είναι η επίδοση και του Κώστα Σλούκα, που με τις τέσσερις ασίστ που μοίρσσε χθες έφτασε τις 650 στο Πρωτάθλημα, ξεπέρασε τον Τζον Κόρφα που έχει 648 και μπήκε στην πεντάδα των παικτών με τις περισσότερες τελικές πάσες. Επίσης ο Sasha Vezenkov συνέχισε τις εκλπηκτικές εμφανίσεις απέναντι στον Παναθηναϊκό και με την χθεσινή του “διπλή” εμφάνιση (12 πόντοι, 10 ριμπάουντ) έφτασε τα τρία double – double απέναντι στο “τριφύλλι” στους τρεις αγώνες Πρωταθλήματος. Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Jeremy Evans ήταν ένας από τους διασωθέντες του συνόλου του Γιώργου Βόβορα στην χθεσινή αναμέτρηση, έχοντας 11 πόντους και 11 ριμπάουντ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο 35χρονος PF/C έκανε το πιο γρήγορο double – double για φέτος, διότι το πέτυχε μόλις σε περίπου 17 λεπτά.
Ακόμη ο Ιωάννης Παπαπέτρου αν και είχε 4/12 σουτ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του μαζί με τον Okaro White με 13 πόντους, επίδοση που τον βοήθησε να ξεπεράσει το φράγμα των 2000 πόντων στην εννιαετή του θητεία στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Τέλος οι τέσσερις πόντοι που πέτυχε ο Παναθηναϊκός αποτελούν ιστορικό χαμηλό στην ιστορία των Τελικών του Πρωταθλήματος, με την δεύτερη χειρότερη να είναι αυτή του Ολυμπιακού στον τέταρτο Τελικό του 2002 απέναντι στην ΑΕΚ.
Αναλυτικά κι οι υπόλοιπες επιδόσεις:
Σε ένα εξ ορισμού ξεχωριστό βράδυ αφού πραγματοποιήθηκε ο πρώτος τελικός των πλέι οφ της 30ής Stoiximan Basket League, ο Γιώργος Μπαρτζώκας γιόρτασε τα 57α γενέθλια του με ένα επίτευγμα με ιστορική χροιά. Ο Έλληνας κόουτς έγινε ο 4ος στην ιστορία του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα που έφτασε τους 100 αγώνες στον πάγκο του.
Ήταν 14 Οκτωβρίου 2012 όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας κοουτσάρισε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι της Stoiximan Basket League (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 89-64) και χθες συμπλήρωσε τους 100 αγώνες, αριθμό στον οποίο έφτασαν στο παρελθόν μόνον ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.
Το ποσοστό νικών του Μπαρτζώκα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο είναι 90% αφού το ρεκόρ του πλέον είναι 90-10. Είναι και το υψηλότερο ποσοστό νικών μεταξύ των «100άρηδων» του Ολυμπιακού αφού ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε ποσοστό 89,7%, ο αείμνηστος Ντούσαν Ίβκοβιτς 82,38% και ο Γιάννης Ιωαννίδης 81,56%.
Ο πρώτος τελικός της σειράς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ όμως ήταν ξεχωριστός για έναν ακόμη λόγο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα αφού με αυτόν μπήκε στην πρώτη 15άδα των προπονητών με τους περισσότερους αγώνες από καταβολής Α’ Εθνικής. Έφτασε τους 276 και ξεπέρασε τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Ο Σλούκας στην 25άδα των πασέρ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος
Ο Κώστας Σλούκας ήταν ένας από τους κορυφαίους των νικητών του χθεσινού αγώνα έχοντας «γεμάτη» στατιστική. Μέσα σε αυτή και τέσσερις ασίστ με τις οποίες κατάφερε κάτι ξεχωριστό. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού μπήκε στην πρώτη 25άδα των πασέρ της Stoiximan Basket League.
Ο Σλούκας έφτασε τις 650 ασίστ καριέρας ξεπερνώντας τον Τζον Κόρφα που είχε 648 στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (είχε 1.060 συνολικά).
Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για τον Ολυμπιακό, με τη 262η εμφάνιση του στη Stoiximan Basket League, ο Κώστας Παπανικολάου μπήκε στην 75άδα της ιστορικής λίστας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού ξεπέρασε χθες τον Φάνη Κουμπούρα.
3/3 double-double στα «αιώνια» ντέρμπι ο Βεζένκοφ
Ο Σάσα Βεζένκοφ με τους 12 πόντους που σημείωσε στον πρώτο τελικό έγινε ο 35ος παίκτης στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που ξεπέρασε τους 600.
Παράλληλα ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχοντας και 10 ριμπάουντ, έφτασε για 9η φορά στο φετινό Πρωτάθλημα σε double-double, έχοντας κάνει μάλιστα το 4/6 στα ματς της ομάδας του στα πλέι οφ. Είχαν προηγηθεί εκείνα των δύο αγώνων με το Περιστέρι Vitabiotics και του δεύτερου ημιτελικού με τον Προμηθέα.
Ίσως όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Σάσα Βεζένκοφ έφτασε σε double-double και στους τρεις αγώνες του φετινού Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Είχε 19 πόντους και 10 ριμπάουντ στο ματς της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ, 13 πόντους και 15 ριμπάουντ στο ματς του ΟΑΚΑ και χθες 12 πόντους με 10 ριμπάουντ.
Κοντά σε αυτό το επίτευγμα βρέθηκε και ο Μουσταφά Φαλ που έφτασε για δεύτερη φορά σε double-double έχοντας 14 πόντους και 10 ριμπάουντ. Το πρώτο του ήταν εκείνο του αντίστοιχου αγώνα της κανονικής περιόδου για την 8η αγωνιστική με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ.
Ήταν συνολικά η 10η φορά στη φετινή Stoiximan Basket League που δύο παίκτες της ίδιας ομάδας έφτασαν σε double-double στον ίδιο αγώνα. Για τον Ολυμπιακό είχε προηγηθεί εκείνη του «αιώνιου» ντέρμπι του πρώτου γύρου.
Με τα double-double του Βεζένκοφ και του Φαλ, ο Ολυμπιακός έφτασε τα 15 στο φετινό Πρωτάθλημα και «έπιασε» στην κορυφή της σχετικής λίστας τον Άρη και τη Λάρισα.
Παπαπέτρου έσπασε το «φράγμα» των 2.000 πόντων
Στο γήπεδο όπου πέρασε τα πρώτα πέντε επαγγελματικά χρόνια της καριέρας του (2013-18), ο Ιωάννης Παπαπέτρου έσπασε το «φράγμα» των 2.000 πόντων στη Stoiximan Basket League. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε σε αυτό το επίτευγμα στη 229η εμφάνιση του στη Stoiximan Basket League και έγινε ο 69ος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που το κατάφερε.
Ο Παπαπέτρου που μετράει πλέον 2.007 πόντους, σημείωσε τους 1.086 σε 95 αγώνες με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (11,43 μέσος όρος) και τους 921 πόντους σε 134 αγώνες με τον Ολυμπιακό (6,87 μέσος όρος).
Ακόμη σε ατομικό επίπεδο για τους «πράσινους»…
*Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι πλέον 16ος σε αγώνες Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στα χρόνια της Stoiximan Basket League. Έφτασε τα 139 και ξεπέρασε τον Γιάκα Λάκοβιτς που είχε 138 στην τετραετία 2002-06.
*Ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν βρέθηκε σε καλή, επιθετικά –έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο φετινό Πρωτάθλημα με 7+ άστοχα δίποντα σε ένα ματς (3/10) αλλά ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στη Stoiximan Basket League με τα πέντε ριμπάουντ που μάζεψε. Τόσα είχε στο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ Mateco.
*Η 48η εμφάνιση του Ντάριλ Μέικον στη Stoiximan Basket League ήταν και η πρώτη στην οποία έμεινε χωρίς πόντο. Χαμηλότερη ως τώρα επίδοση του ήταν εκείνη των έξι πόντων που είχε στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ και πέρυσι με την ΑΕΚ στην Πάτρα κόντρα στον Προμηθέα για τους μικρούς τελικούς.
Ο Έβανς το πιο γρήγορο double-double της σεζόν
Στατιστικά, ο Τζέρεμι Έβανς ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τελειώνοντας το ματς με double-double 11 πόντων και 11 ριμπάουντ. Η επίδοση των ριμπάουντ μάλιστα είναι και η κορυφαία των 26 εμφανίσεων του στο ελληνικό Πρωτάθλημα αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των 10 που είχε στο ματς της 13ης αγωνιστικής κόντρα στον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.
Ο Αμερικανός έφτασε για δεύτερη φορά σε double-double μετά το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή για τη 13η αγωνιστική (11π, 10ρ.). Ήταν η 8η φορά στο φετινό Πρωτάθλημα που υπήρξε double-double και από τις δύο ομάδες αφού είχαν προηγηθεί οι αγώνες ΠΑΟΚ-Λαύριο, Προμηθέας-Λάρισα, Προμηθέας-Άρης, Ηρακλής-Απόλλων, Περιστέρι-Ολυμπιακός, ΑΕΚ-Απόλλων και ΑΕΚ-Λαύριο για την κανονική περίοδο.
Πιο ξεχωριστό πάντως κάνει το χθεσινό επίτευγμα του Έβανς, το γεγονός ότι έφτασε σε αυτό μένοντας στο παρκέ για 17:04. Έτσι σημείωσε το πιο γρήγορο double-double της φετινής Stoiximan Basket League αφού πριν από τον Αμερικανό του Παναθηναϊκού, ο Βασίλης Χρηστίδης έφτασε σε τέτοιο επίτευγμα στο ματς του Περιστερίου Vitabiotics κόντρα στο Λαύριο Megabolt για τη 13η αγωνιστική σε 18:36 ενώ ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ του Ολυμπιακού είχε επίσης κόντρα στην ομάδα της λαυρεωτικής τέτοιο επίτευγμα σε 19:56.
Ιστορικό χαμηλό μιας περιόδου για τους τελικούς της Stoiximan Basket League
Η πρώτη περίοδος αποδείχτηκε καθοριστική για την έκβαση του αγώνα. Σε αυτήν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ περιορίστηκε στους τέσσερις πόντους, επίδοση που είναι η χαμηλότερη στην ιστορία των τελικών των πλέι οφ από το 2001 όταν και οι αγώνες μοιράστηκαν σε τέσσερα δεκάλεπτα. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν εκείνο των πέντε πόντων που είχε ο Ολυμπιακός στη δεύτερη περίοδο του 4ου τελικού του 2002 κόντρα στην ΑΕΚ.
Οι τέσσερις πόντοι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αποτελούν και ισοφάριση της μικρότερης επίδοσης της φετινής Stoiximan Basket League. Τόσους είχε ο Απόλλων Oscar στην 4η περίοδο του εκτός έδρας παιχνιδιού του με τον Κολοσσό H Hotels για τη 2η περίοδο.
Ο χθεσινός αγώνας ήταν ο πρώτος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο φετινό Πρωτάθλημα στον οποίο δεν βρέθηκε καθόλου μπροστά στο σκορ. Το μικρότερο προβάδισμα που πήρε στους 31 προηγούμενους αγώνες του ήταν εκείνο των τεσσάρων πόντων στον δεύτερο ημιτελικό με τη Λάρισα.
Ακόμη σε ομαδικό επίπεδο…
*Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ισοφάρισε παράλληλα το αρνητικό ρεκόρ εύστοχων βολών στην ιστορία των τελικών έχοντας τρεις (3/8). Τόσες είχε και ο Ολυμπιακός στον 5ο τελικό του 1995 απέναντι στους «πράσινους» (3/5).
Οι τρεις εύστοχες βολές που είχαν χθες οι «πράσινοι» αποτελούν και ισοφάριση της μικρότερης φετινής επίδοσης της Stoiximan Basket League αφού σημειώθηκε άλλες τέσσερις φορές, μία εκ των οποίων ήταν δική τους στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.
*Αυτή ήταν η 23η φορά στις 29 σειρές τελικών της Stoiximan Basket League (από το 1992-93) που η ομάδα με το πλεονέκτημα της έδρας έκανε το 1-0. Στην ιστορία των τελικών του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, η ομάδα που έκανε το πρώτο βήμα έφτασε και στον τίτλο σε ποσοστό 78,57%. Έγινε στις 22 από τις 28 προηγούμενες σειρές.
*Το 1-0 οδήγησε στον τίτλο την ομάδα που το έκανε, έξι φορές με 3-0, επτά φορές με 3-1 και εννιά φορές με 3-2 νίκες. Η έξι ανατροπές που υπήρξαν, έγιναν με σκορ 1-3 δύο φορές και τέσσερις φορές με 2-3.
*Ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς μικρότερο στην ιστορία των «αιώνιων» τελικών. Στις 18 προηγούμενες σειρές, η ομάδα που έκανε το 1-0 σε σειρά Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε στον τίτλο σε ποσοστό 72,22% αφού έγινε στις 13 από αυτές.