Ηταν πάντα ένας μεγάλος μαχητής. Και σαν παίκτης και σαν προπονητής. Πάλευε με νύχια και με δόντια. Αυτή την μάχη όμως, την πιο μεγάλη της ζωής του, δεν μπόρεσε να την κερδίσει. Ο Αρης Ραφτόπουλος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών μετά από μια σκληρή και πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.

Από την Αίγυπτο στο μεγάλο Παγκράτι και τον Ολυμπιακό

Ο Αρης Ραφτόπουλος γεννήθηκε στο Σουέζ Πορτ Τεουφίκ της Αιγύπτου από Ελληνες γονείς. Η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα και έκανε τα πρώτα και σημαντικά μπασκετικά του βήματα στο μεγάλο Παγκράτι εκείνης της εποχής. Μαζί με τον Νίκο Σισμανίδη είχαν φτάσει στη 4άδα του πρωταθλήματος στα 70’s.

Το 1978 πήρε την μεγάλη μεταγραφή και πήγε στον Ολυμπιακό, ενώ στην συνέχεια πέρασε και από τον Ιωνικό.

Ηταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ανδρών. Επαιξε 91 φορές με την «επίσημη αγαπημένη» και πέτυχε με την φανέλα της 550 πόντους.

Μετακόμισε από τα παρκέ στους πάγκους όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Ηταν προπονητής σε πολλές ομάδες (Παγκράτι, Ιωνικός Νικαίας, Μαρούσι, Ιωνικός ΝΦ), ενώ πέρασε και από την ΑΕΚ, αλλά ωςμάνατζερ επί των ημερών του Γιάννη Ιωαννίδη στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Ηταν πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής και των ΤΕΦΑΑ.

Οι ανακοινώσεις

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον θάνατο του Αρη Ραφτόπουλου εξέδωσαν πολλές ομάδες και πολλοί φορείς του μπάσκετ.

Ανάμεσά τους και η ΚΑΕ Ολυμπιακός, που ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου παλαίμαχου αθλητή του. Ο Άρης Ραφτόπουλος, μέλος της χρυσής ομάδας του Θρύλου που έφτασε στο Final-6 του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1979, έφυγε σήμερα (05/06) από τη ζωή, νικημένος από την επάρατη νόσο.Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Άρη Ραφτόπουλου.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ, στην οποία τονιζόταν: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Άρη Ραφτόπουλου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.Ο Άρης Ραφτόπουλος υπηρέτησε με ξεχωριστό ήθος και ιδιαίτερη ικανότητα το ελληνικό μπάσκετ ως αθλητής του Παγκρατίου, του Ολυμπιακού, του Ιωνικού Νικαίας και της Εθνικής ομάδας, ως προπονητής των Παγκρατίου, Πανελληνίου, Αμαρουσίου, Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας και άλλων ομάδων και ως τιμ μάνατζερ της ΑΕΚ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΕΚ, η οποία επισήμαινε: «H οικογένεια της ΑΕΚ B.C. εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη της για την απώλεια του Άρη Ραφτόπουλου. Ο εκλιπών λάμπρυνε με τη διαδρομή του το ελληνικό μπάσκετ, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και μέλος του αγωνιστικού Τμήματος της Βασίλισσας».

 

Ανακοίνωση για την απώλεια του Αρη Ραφτόπουλου εξέδωσε και ο Ιωνικός Νικαίας: «Ο Ιωνικός Νικαίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άρη Ραφτόπουλου ο οποίος “έφυγε” σήμερα νικημένος από την επάρατη νόσο. Ο Άρης Ραφτόπουλος ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών του Ιωνικού Νικαίας (ΣΠΑΚΙΝ) και προπονητής της ομάδας μας τη σεζόν 1998-1999 όταν ο Ιωνικός μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και πήρε την άνοδο από τη Β’ Εθνική στην Α2 κατηγορία. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει…».