Σήμερα στις 17:00 ο Απόλλωνας Πατρών υποδέχεται στο κλειστό της Περιβόλας τον Προμηθέα Πατρών για την 5η πράξη της Basket League.

Η φετινή δεύτερη συνύπαρξη των δύο ομάδων της Πάτρας στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ, φέρνει νωρίς το μεταξύ τους πρώτο ντέρμπι. Ωστόσο και στην σεζόν 2016/2017, οι δύο ομάδες κονταροχτυπήθηκαν στο ίδιο γήπεδο για την 5η αγωνιστική και ο Προμηθέας είχε ρίξει στο καναβάτσο τον Απόλλωνα με 67-53.

Ο Νίκος Βετούλας ήταν τότε στην άκρη του πάγκου των φιλοξενούμενων (απόψε στον πάγκο των γηπεδούχων), ενώ Διαμαντάκος και Γκίκας αγωνίζονταν, όπως και φέτος, στα ίδια «στρατόπεδα».

Ο Προμηθέας έχανε, ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε

Την σεζόν 2016/2017, ο Απόλλωνας δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, αφού υποβιβάστηκε στην Α2 Εθνική στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και κατάφερε να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2021.

Οι «μελανόλευκοι» ήθελαν νίκη, την οποία και πήραν από το Λαύριο στην Πάτρα, αλλά παράλληλα δεν ήθελαν νίκη του Κόροιβου, ο οποίος δοκιμαζόταν στην Αμαλιάδα με τον Προμηθέα, που ήταν αδιάφορος βαθμολογικά.

Τελικά οι Ηλείοι πήραν το ροζ φύλλο και η νίκη του Απόλλωνα δεν είχε αντίκρισμα, αφού οι «μελανόλευκοι» γεύτηκαν το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού.

Ποιος είναι πιο λαοφιλής;

Και εδώ υπάρχει μία άτυπη κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ στην Πάτρα θα πουν «Ο Απόλλωνας είναι η πιο ιστορική επαρχιακή ομάδα στην Α1, άρα αυτήν υποστηρίζουμε», ενώ κάποιοι άλλοι θα πουν «Ο Προμηθέας τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το παλεύει».

Κανένας από τους δύο δεν έχει άδικο. Και οι κάτοικοι εκτός Πατρών έχουν στο μυαλό τους για την πόλη, την Παναχαϊκή στο ποδόσφαιρο, τον Απόλλωνα στο μπάσκετ και την ΕΑΠ στο βόλεϊ.

Βέβαια η Παναχαϊκή και η ΕΑΠ περνούν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, αλλά πάντα στη συνείδηση του αθλητικού κοινού είναι οι σταθερές αξίες της Πάτρας. Στον αντίποδα, κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει την προσπάθεια του Προμηθέα και μόνο το καπέλο μπορείς να βγάλεις σε αυτήν την ομάδα, η οποία κινείται με μεθοδικό τρόπο από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στα παρκέ της Α1.

Σε αυτά τα παιχνίδια δεν υπάρχει φαβορί

Σε τέτοια ντέρμπι, όπως και να είναι οι ομάδες, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποιος έχει το πάνω χέρι.

Στο 2-2 ο Απόλλωνας και στο 3-1 ο Προμηθέας. Ε και; Οι «μελανόλευκοι» στην έδρα τους μεταμορφώνονται προς το καλύτερο, όπως έδειξαν και με την ευρεία νίκη επί της ΑΕΚ. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι έχουν μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ και αν βρεθούν σε καλό βράδυ οι Ρογκαβόπουλος, Ray, Miles, μπορούν να «καταστρέψουν» κάθε αμυντικό πλάνο.

Επίσης, όποια ομάδα βγάλει μεγαλύτερο πείσμα και πάθος στο παρκέ, θα έχει το αβαντάζ νίκης. Οι τακτικές σε τέτοια ντέρμπι περνούν ενίοτε σε δεύτερη μοίρα.

Οι απαντήσεις στις 17:00 από το κλειστό της Περιβόλας…