Το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ πήρε μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση (που έγινε φυσικά με μάσκες) τις οριστικές αποφάσεις για το οριστικό «τέλος» της φετινής σεζόν στην Basket League και έφτιαξε και το πλάνο της επόμενης χρονιάς.

Κατ’ αρχάς η Λίγκα αποφάσισε και επίσημα την οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος. Δίπλα στην φετινή Basket League δεν θα υπάρχει όμως, κενό. Δεν μπει «παύλα». Ο Παναθηναϊκός, που ήταν πρώτος στη βαθμολογία ως την διακοπή, θα πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή.

Καμία ομάδα δεν θα πέσει φέτος από την Basket League στην Α2. Από την Α2 θα ανέβουν στην πρώτη τη τάξει Εθνική κατηγορία, ο πρωτοπόρος ως την διακοπή Χαρίλαος Τρικούπης και ο δεύτερος Διαγόρας Δρυοπιδέων, ο οποίος έχει ενημερώσει την ΕΟΚ ότι θέλει να ανέβει.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι 16 ομάδες

Μια πρώτη «πρόσθεση» δείχνει ότι η Basket League θα έχει του χρόνου 16 ομάδες (τις 14 τις φετινές συν τους Χαρίλαο Τρικούπη και Διαγόρα Δρ.). Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.

Δεν αντικαθίστανται οι θέσεις των Χαρίλαου Τρικούπη και Διαγόρα Δρ.

Από τον ΕΣΑΚΕ ξεκαθαρίστηκε από την μία ότι οι θέσεις της Α2 δεν αντικαθίστανται!

Από την άλλη, ο ΕΣΑΚΕ θεσμοθετεί κριτήρια συμμετοχής στη νέα Basket League. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρχει μίνιμουμ μπάτζετ 800.000 ευρώ, η εγγυητική προς τη ΕΕΑ θα πάει στις 200.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν κριτήρια και για τα γήπεδα. Επίσης θα πρέπει οι ομάδες που θα είναι στην πρώτη τη τάξει κατηγορία να μην έχουν οφειλές σε παίκτες από την φετινή σεζόν.

Αν λοιπόν κάποια ομάδα δεν πληροί τα κριτήρια δεν θα παίξει στην Basket League. Αρα το πρωτάθλημα δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει 16 ομάδες.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να επιστρέψει μόνο με αγορά ΑΦΜ

Οσο για τις ομάδες της Α2 (Χ. Τρικούπης και Διαγόρας Δρ.) αν δεν πληρούν τα κριτήρια, δεν θα ανέβουν. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν όμως. Αρα ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να επιστρέψει στην Basket League με wild card.

Η μόνη λύση για να γυρίσει είναι να αγοράσει κάποιο ΑΦΜ.

Οι αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ πάρθηκαν με 13 ψήφους από τις ομάδες και 1 λευκή από τον Παναθηναϊκό.

Τα κριτήρια συμμετοχής θα τα επεξεργαστεί μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από το νομικό επιτελείο του ΕΣΑΚΕ, τον νομικό του Προμηθέα (Σβερκούνος) και τον εκπρόσωπο του Περιστερίου (Πανταζόπουλος).

Επίσης αποφασίστηκε να συνεργαστεί ο ΕΣΑΚΕ με στοιχηματική εταιρεία για να ελέγχει τις αποδόσεις των αγώνων.