Ο Ιωνικός Νικαίας σε ένα ματς για “γερά νεύρα” κατάφερε να πανηγυρίσει ένα σπουδαίο διπλό με 78-75 στο “Ιβανώφειο” απέναντι στον Ηρακλή για την 15η “στροφή” του πρωταθλήματος της Stoiximan Basket League. Έτσι, οι Νικαιώτες ανέβηκαν στο 6-9, παραμένοντας σταθερά σε “τροχιά 8αδας”, κάτι το οποίο φαίνεται να χάνει ο “Γηραιός” από την άλλη μεριά, που έχει ρεκόρ πλέον 5-9.

Ο αγώνας

1ο δεκάλεπτο

Το παιχνίδι είχε εξαιρετικό ρυθμό από τα πρώτα μάλιστα λεπτά. Το σκορ της αναμέτρησης “άνοιξε” με ένα σουτ δυο πόντων ο Χουγκάζ, ενώ λίγο αργότερα απάντησε ο Ηρακλής με ένα εύστοχο δίποντο από τον Suggs. Ο “Γηραιός” “έτρεξε” ένα μικρό σερί 5-0 με ένα καλάθι του Suggs ξανά και ένα εύστοχο σουτ τριών πόντων από τον Hanlan. Λίγο αργότερα ο Καββαδάς με ένα κοντινό δίποντο “ανέβασε” τη διαφορά στους 7 (11-4) δείχοντας καλύτερα πράγματα πάνω στο παρκέ. Με το πέρασμα όμως του πρώτου πενταλέπτου, ο Ιωνικός βρήκε τα “πατήματά” του με πρωταγωνιστή τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Με συνεχόμενους πόντους, ο έμπειρος ψηλός έφερε και πάλι το σκορ στην ισοπαλία (13-13), με τους φιλοξενούμενους να δείχνουν βελτίωση σε άμυνα, αλλά και σε επίθεση. Λίγο αργότερα η άμυνα της ομάδα του coach Αγγέλου “έσφιξε” και στην επίθεσή της με άξιο συμπαραστάτη του Μαυροκεφαλίδη, τον Βασίλη Τολιόπουλο, “πήρε αέρα” 6 πόντων λίγο πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου. Η πρώτη περίοδος τελείωσε με τους Νικαιώτες να προηγούνται με 18-23 χάρη σε δυο εύστοχες ελεύθερες βολές από τον Τολιόπουλο.

2ο δεκάλεπτο

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Hollowell να “πιάνει στον ύπνο” την άμυνα των γηπεδούχων και να ευστοχεί σε ένα άνετο “drive”. Οι δυο ομάδες για λίγο αποδιοργανώθηκαν παίζοντας κατά κάποιο τρόπο “άναρχο μπάσκετ”. Ο Τολιόπουλος δείχνοντας πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση ευστόχησε σε μια “τρίποντη βόμβα” βάζοντας μπροστά την ομάδα του με διαφορά 9 πόντων (21-30) και λίγο αργότερα ο Χουγκάζ έβαλε την ομάδα του για πρώτη φορά μπροστά με διψήφιο αριθμό πόντων (21-32). 

Με το πέρασμα των πρώτων 5 λεπτών στη δεύτερη περίοδο, οι “κυανόλευκοι” φάνηκαν να διορθώνουν την επιθετική τους λειτουργία, ωστόσο όχι και την άμυνά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι 41 πόντοι που είχαν δεχτεί στο φινάλε του πρώτου μέρους της αναμέτρησης. Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου το μόνο που κατάφερε για το πρώτο ημίχρονο ήταν να μειώσει στους 7 πόντους (34-41) χάρη σε ένα εύκολο δίποντο του Hanlan.

3ο δεκάλεπτο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για τον Ηρακλή, καθώς οι Θεσσαλονικείς ευστόχησαν σε ένα σουτ τριών πόντων άμεσα με την εκκίνηση δια χειρός Olivier Hanlan. Μάλιστα, ο Καναδός γκαρντ συνέχισε το “κρεσέντο” του με ένα ακόμη τρίποντο μειώνοντας τη διαφορά στον πόντο (40-41). Την απάντηση για τους φιλοξενούμενους είχε ο Ανδρέας Πετρόπουλος. Παίκτης “κλειδί” μάλιστα για την ομάδα του Σκουρτόπουλου ήταν και ο Enechionyia, που έβγαλε αρκετή ενέργεια. 

Παρά την μεγάλη βελτίωση του Ηρακλή στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάθισμά τους μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Μαυροκεφαλίδης με ένα εύστοχο τρίποντο έβαλε την ομάδα του μπροστά στο +5 (51-56), ωστόσο κάποιες ενέργειες του Enechionyia, έφεραν το σκορ και πάλι στον πόντο (55-56) για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

4ο δεκάλεπτο

Με την αρχή του τέταρτου και κομβικού δεκαλέπτου, παρά το δίποντο του Μαυροκεφαλίδη, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν το σκορ μετά από την πρώτη περίοδο του αγώνα, χάρη σε ένα καλάθι από τον Δημήτρη Βεργίνη (58-58). Μάλιστα λίγο αργότερα, ο εξαιρετικός σήμερα Hanlan κατάφερε να βάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά μετά από 3 περιόδους (61-60) χάρη σε ένα τρομερό σουτ τριών πόντων. Το παιχνίδι πήρε “άγρια μορφή” με τα τρίποντα να “πέφτουν βροχή”. 

Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να προηγούνται με 6 πόντους μπροστά (69-63) περίπου 3 λεπτά πριν από το φινάλε. Ωστόσο, το πείσμα του Βασίλη Τολιόπουλου ήταν αυτό που έβαλε και πάλι τον Ιωνικό στο παιχνίδι και τον έκανε “διεκδικητή της νίκης”. Το σκορ είχε συνεχόμενες εναλλαγές στο τελευταίο δίλεπτο με πρωταγωνιστές τους Enechionyia από πλευράς Ηρακλή και Τολιόπουλο από πλευράς των Νικαιωτών. Η τελευταία επίθεση του αγώνα άνηκε στον Ηρακλή, με τον Hatcher να απελευθερώνει τον Enechionyia, ο οποίος τελικά έγινε ο “μοιραίος παίκτης” για την ομάδα του, καθώς αστόχησε σε ελεύθερο σουτ από τη γωνία και στη συνέχεια ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ευστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές, χωρίς να αφήσει περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους του, ο Ιωνικός Νικαίας πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη στο “Ιβανώφειο”, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 75-78 υπέρ των Νικαιωτών.

Οι κορυφαίοι

Για τους νικητές του αγώνα σήμερα ξεχώρισε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, με το “double-double” που έκανε, σημειώνοντας 24 πόντους και “κατεβάζοντας” 14 ριμπάουντ παράλληλα. Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο “θρασύς” Βασίλης Τολιόπουλος, ο οποίος τελείωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους και 7 ασίστ. Πολύ θετική εμφάνιση έκανε και ο Sayeed Pridgett, ο οποίος είχε 12 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Για την ομάδα του Ηρακλή ξεχώρισε για άλλο ένα παιχνίδι ο Olivier Hanlan, ο οποίος σημείωσε 19 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ. Στο πλευρό του επάξια στάθηκε ο Βασίλης Καββαδάς που μέτρησε 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ θετική ήταν και η εμφάνιση του Obbi Enechionyia, ο οποίος σκόραρε 10 πόντους και πήρε 7 ριμπάουντ. 

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 34-41, 55-56, 75-78

Δείτε αναλυτικά τη στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ

Το φύλλο αγώνα:

Ηρακλής-Ιωνικός Νικαίας 75-78

Διαιτητές: Χ. Καρακατσούνης, Β Τσώνος, Β. Πιτσιλκας
Δεκάλεπτα: 18-23, 34-41, 55-56, 75-78
Ηρακλής (Θ.Σκουρτόπουλος): Enechionyia 10 (1), Suggs 6, Ebaks, Σχίζας 4 (1), Καββαδάς 15, Τσαϊρέλης 6, Φίλιος, Βεργίνης 3 (1), Hanlan 19 (4), Γκιουζέλης, Hatcher, Haggins 12 (2).
Ιωνικός Νικαίας (Β.Αγγέλου): Smith 8 (1), Πετρόπουλος 3 (1), Pridgett 12, Χατζηκυριάκος, Βλάχος, Γιώτης, Μαυροκεφαλίδης 24 (1), Hollowell 6, Muhaymin 4, Τολιόπουλος 16 (3), Χουγκάζ 5, Holyfield.