Αν και ήταν αποκαρδιωτικός στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός ήταν ΚΑΥΤΟΣ στο δεύτερο και με επί μέρους σκορ της τάξης του 26-45 κατάφερε να αλώσει το ΟΑΚΑ με 78-72, να κάνει το 2-0 στους Τελικούς της Basket League και να απέχει πλέον μόλις μια νίκη από την επιστροφή του στους τίτλους στο επίπεδο της Α1!

 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η κύρια διαφορά του δεύτερου με τον πρώτο τελικό δεν ήταν άλλη από τη λογική που διέπνεε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήταν εξαιρετικός διαβασμένος και προσηλωμένος σε ένα επιθετικό πλάνο που κινούταν γύρω από το χτύπημα των miss matches στο low post.

Το παιχνίδι εκκίνησε πολύ άστοχα για τις δύο ομάδες, με τo physical play να κυριαρχεί φυσικά σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ (1-4/0-2 ο ΠΑΟ – 2-6/2-2 ο ΟΣΦΠ μέχρι το 5′), με τον Ολυμπιακό ωστόσο να είναι μαθηματικά πιο αποτελεσματικός, καθότι με 3/3 τρίποντα αλλά και 6/9 jump shots σ’ όλη την πρώτη περίοδο κατάφερνε πάντοτε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ. Ωστόσο, ένα… τρελό τρίποντο από τον Nedovic από το… σπίτι του έκλεισε το εν λόγω δεκάλεπτο στο +1 (21-20) υπέρ του τριφυλλιού, που έμοιαζε να είναι έστω και οριακά η καλύτερη ομάδα του παρκέ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ορμή του ΠΑΟ στην άμυνα -η οποία είχε κολλήσει τους Πειραιώτες στα 1-10 δίποντα στην πρώτη περίοδο- έγινε ακόμα πιο σκληρή, ενώ την ίδια στιγμή η λογική στην επίθεση συνέχιζε να κρατάει καλά -με τον Παπαπέτρου ειδικά να πιάνει… φωτιά με 5 πόντους και 1 ασίστ μέχρι το 18′, ενώ οι White και Evans ήταν επίσης εξαιρετικοί σε άμυνα και επίθεση.
Η άμυνα συνέχισε να είναι το μυστικό όπλο των γηπεδούχων στο δρόμο για την ισοφάριση της σειράς, με τον ΟΣΦΠ να εκτελεί με 2-14 εντός πεδιάς και 0-6 από την περίμετρο από το 10′ μέχρι και το 20′, με την αρμάδα του Γιώργου Βόβορα να παίρνει ώθηση και στην επίθεση και με συνεχές transition βρήκε εύκολους πόντους.
Το σημαντικότερο στοιχείο σ’ αυτό το κομμάτι δεν ήταν άλλο από τις πολύ αθλητικές της πεντάδες, με το αμερικανικό στοιχείο να συνεργάζεται άριστα στις συνεχές αλλαγές στα σκριν που έψαχνε ο Ολυμπιακός και να βάζει δύσκολα στη δημιουργία και τη φαντασία του «εχθρού. Από την άλλη μεριά, ο ΠΑΟ χτύπησε εν πολλοίς τη διάθεση των ερυθρόλευκων να αλλάζουν κάθε σκριν με πολλά guard to guard σκριν, κάτι που συνέχιζε μέχρι τέλους να επιφέρει πλεονεκτήματα κάθε λογής, τα οποία και έφεραν τους οικοδεσπότες μπροστά με +14 στο ημίχρονο (46-32).

 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Ολυμπιακός εκκίνησε ΤΡΟΜΕΡΑ το δεύτερο μέρος, με τον Ντόρσεϊ να είναι απίθανα… καυτός με 4-4 τρίποντα και κουβάλησε την ομάδα του μέχρι να βρει ξανά τον εαυτό της! Μάλιστα, με την επιστροφή των Walkup και Fall να γεμίζουν απότομα τη φαρέτρα της και την έφερε σε ένα απίθανο σερί της τάξης του 2-23 (!) μέχρι και το 26ο λεπτό -εξέλιξη που μετέτρεψε το -14 σε +7 (48-55). Σ’ αυτό το διάστημα μάλιστα, η ομάδα του Μπαρτζώκα εκκίνησε με 9-11 σουτ και 5-8 τρίποντα, ενώ στον αντίποδα ανάγκασε τον ΠΑΟ σε 1-7 σουτ/0-4 τρίποντα αλλά και 5 λάθη σε 12 κατοχές!
Μάλιστα, ακόμα και όταν οι πράσινοι βρήκαν 5 αναπάντητους πόντους με βολές του Παπαπέτρου και ένα τρίποντο του Sant Roos, ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα τρομερά δύσκολο καλάθι του Σλούκα αρχικά και στη συνέχεια με ένα ελεύθερο τρίποντο στο ανοιχτό γήπεδο με τον Βεζένκοφ, που έφερε το σκορ στο +7 (63-70).
Στην τελευταία φάση της περιόδου, ο κάκιστος ΠΑΟ (3-11 σουτ, 2-8 τρίποντα, 6 λάθη) βρήκε ένα κακής ποιότητας τρίποντο με τον Sant Roos για το 56-60, αλλά ο Ντόρσεϊ κέρδισε φάουλ στην εκπνοή από τον Κουβανό και με 1-2 βολές έστειλε ξανά τον σύλλογό του στα δύο καλάθια (56-61) -με την περίοδο να κλείνει εν τέλει στο 10-29!

Στην 4η περίοδο, ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι εξαιρετικά κυνικός και με ένα απίθανο τρίποντο του Βεζένκοφ από τα 8+ μέτρα απάντησε στο γκολ φάουλ του Nedovic και βρέθηκε ξανά στο +8 (61-69), ενώ στη συνέχεια η απόφαση των διαιτητών να μη μετρήσουν εν τέλει το γκολ φάουλ του Σέρβου χάρισε μια κατοχή στους φιλοξενούμενους, που με τον Σλούκα έφτασαν και στο +10 με εύκολο mid range (61-71).
Λίγο αργότερα μάλιστα, δύο σερί άστοχα τρίποντα του ΠΑΟ έδωσαν τη δυνατότητα στον Fall να πετύχει άλλο ένα πολύ δύσκολο καλάθι κόντρα στον Evans και να στείλει τους Πειραιώτες στο +11 (63-74) για πρώτη φορά απόψε 4 λεπτά πριν το φινάλε -ενώ μέχρι τέλους δεν άλλαξε τίποτα δραματικά έτσι ώστε να γυρίσει το ματς!

 

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 46-32, 56-61, 72-78

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.