Ο Προμηθέας ήταν ο μεγάλος νικητής σήμερα στην Πάτρα πανηγυρίζοντας μια σπουδαία επικράτηση με 68-66 απέναντι στο άκρως μαχητικό Λαύριο. Το “συγκρότημα” του Μάκη Γιατρά έκανε το 2-0 σήμερα και πλέον απέχει μια νίκη μόλις για να πάρει το “εισιτήριο” για τους τελικούς της Stoiximan Basket League.

Ο αγώνας

1ο δεκάλεπτο

Το Λαύριο ξεκίνησε δυναμικά την αναμέτρηση με ένα 0-4 σερί χάρη σε δυο ατομικές ενέργειες του Βασίλη Μουράτου. Ο Προμηθέας Πατρών απάντησε με ένα καλάθι του Grant, ωστόσο το “συγκρότημα” του coach Σερέλη φάνηκε να είναι πιο “ορεξάτο” στα πρώτα λεπτά του ματς, πέρνωντας “αέρα” 5 πόντων (4-9) με ένα τρίποντο του Diallo. Λίγο αργότερα ο ίδιος, αλλά και ο Μουράτος με μια βολή ανέβασαν τη διαφορά στους 8 πόντους (4-12), με τους Πατρινούς όμως να αντιδρούν.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Μάκη Γιατρά με πρωταγωνιστή τον Λούντζη, έφερε το ματς στους 3 πόντους και πάλι (11-14), ενώ λίγο αργότερα, ο Γιαννόπουλος ισοφάρισε χάρη σε ένα δύσκολο σουτ τριών πόντων. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Μουράτο να ευστοχεί σε ένα δίποντο και να βάζει μπροστά τους φιλοξενούμενους με 14-16.

2ο δεκάλεπτο

Το δεύτερο δεκάλεπτο του παιχνιδιού ξεκίνησε με τον Grant να ευστοχεί σε ένα σουτ τριών πόντων και να βάζει τους γηπεδούχους για πρώτη φορά σήμερα μπροστά στο σκορ με 17-16. Σε εκείνο το σημείο, ο Προμηθέας φαίνεται πως “ανέβασε στροφές” φέρνοντας τη διαφορά υπέρ του στους 7 πόντους (27-20) με πρωταγωνιστές τους Γιαννόπουλο και Agbelese.Το Λαύριο απάντησε με ένα 6-0 (27-26) σερί έχοντας ως κύριους εκφραστές στην επίθεσή του τον Carter.

Λίγο αργότερα, οι φιλοξενούμενοι πήραν και πάλι ένα ισχνό προβάδισμα χάρη σε ένα τρίποντο του Davis (29-31), αλλά οι Πατρινοί είχαν και πάλι την απάντηση. Δυο τρίποντα του Γιαννόπουλου και ένα του Δημήτρη Αγραβάνη, έφεραν τους Πατρινούς λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου μπροστά στο σκορ και ο αντίπαλός τους το μόνο που κατάφερε ήταν να ευστοχήσει σε μια βολή με τον Carter, για να διαμορφωθεί το σκορ του πρώτου μέρους στο 38-32.

3ο δεκάλεπτο

To δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά την ομάδα του Μάκη Γιατρά, η οποία “έτρεξε” ένα 4-0 σερί, ανεβάζοντας για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια νούμερα (42-32) χάρη σε δυο ατομικές ενέργειες του Agbelese. Οι φιλοξενούμενοι δεν το “έβαλαν κάτω” εύκολα και με πρωταγωνιστές στην επιθετική τους λειτουργία τον Diallo και τον Carter, κατάφεραν να “ρίξουν” τη διαφορά ξανά στους 2 πόντους (45-43) μετά από ένα δίποντο του Μουράτου.

Με το πέρασμα του πρώτου πεντάλεπτου στην τρίτη περίοδο, το “συγκρότημα” του Χρήστου Σερέλη ισοφάρισε αρχικά το σκορ σε 45-45 με ένα καλάθι του Γερομιχαλού και εν συνεχεία με 5 συνεχόμενους πόντους του Carter πήρε “αέρα” 5 πόντων (45-50). Οι Πατρινοί έφεραν και πάλι το ματς στον πόντο (49-50) με δυο βολές του Grant, ωστόσο μια στιγμή “αδράνειας” στην τελευταία άμυνα του δεκαλέπτου, έδωσε την ευκαιρία στον Γερομιχαλό να ευστοχήσει και πάλι σε ένα δίποντο (49-52) για το φινάλε της περιόδου.

4ο δεκάλεπτο

Η “μάχη” στο ντέρμπι του 2ου ημιτελικού συνεχίστηκε και στο τελευταίο δεκάλεπτο. Μετά από δυο βολές του Λούντζη, ο Carter ευστόχησε στην άλλη πλευρά του γηπέδου σε ένα σουτ πίσω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων, αλλά και σε ένα κάρφωμα στη συνέχεια, για να βάλει μπροστά την ομάδα του με 7 πόντους διαφορά (53-60). Οι Γιαννόπουλος και Ford έβαλαν και πάλι τους Πατρινούς μέσα στο “παιχνίδι” μετά από δυο εύστοχα σουτ τριών πόντων (59-60). Περίπου 1:30′ πριν το φινάλε, ο Προμηθέας προγήθηκε με 4 πόντους διαφορά (66-62) χάρη σε ένα τρίποντο του Clavell.

Ο Carter έδειξε πως ήταν “μια ομάδα μόνος του” σήμερα φέρνοντας το ματς ξανά στην ισοπαλία με δυο προσωπικές του ενέργειες (66-66). λίγο πριν το τελικό σφύριγμα. Ο Grant αστόχησε σε μια ατομική ενέργεια και το Λαύριο είχε τη νίκη στα “χέρια” του. Ο Carter αποδείχθηκε “μοιραίος” καθώς δεν σκόραρε στο “drive” που επιχείρησε και στη συνέχεια, ο Diallo υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ όπως καταλόγισαν οι διαιτητές 0.9′ πριν τη λήξη του αγώνα. Ο Clavell ήταν εύστοχος από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας” και έτσι ο Προμηθέας πανηγύρισε μια πολύ σημαντική νίκη, κάνοντας το 2-0 στα ημιτελικά της Stoiximan Basket League. Οι φιλοξενούμενοι είχαν αρκετά παράπονα από τη διαιτησία της αναμέτρησης και μετά το φινάλε μάλιστα, αλλά τίποτα δεν άλλαξε και πλέον είναι “με την πλάτη στον τοίχο”. Tο φάουλ στον Clavell φαίνεται πως έχει γίνει καθαρά, ωστόσο οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν εκεί, καθώς στην προσπάθεια του Carter, οι άνθρωποι του Λαυρίου ισχυρίζονται πως υπήρξε επαφή και κανονικό φάουλ, που δεν σφυρίχτηκε ποτέ. 

Οι κορυφαίοι

Κορυφαίος για τους νικητές σήμερα ήταν ο Χάρης Γιαννόπουλος, ο οποίος “σταμάτησε” στους 22 πόντους, έχοντας 7/9 τρίποντα και 3 ριμπάουντ. Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος σημέιωσε 11 πόντους και πήρε 6 ριμπάουντ, ενώ από κοντά του βρέθηκε και ο Jerian Grant που σκόραρε 10 πόντους, μάζεψε 4 ριμπάουντ και μοίρασε 6 ασίστ. Τέλος, πολύ θετική ήταν και η παρουσία του Danny Agbelese, ο οποίος πέτυχε 10 πόντους και “κατέβασε” 6 ριμπάουντ.

Στην αντίπερα όχθη, για το Λαύριο σήμερα ξεχώρισε με την εμφάνισή του ο Tyson Carter, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 29 πόντους, έχοντας 9/10 ελεύθερες βολές, 7/13 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, αλλά και 3 κλεψίματα. Επάξια στο πλευρό του στάθηκε ο Alpha Diallo, ο οποίος είχε 11 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Βασίλη Μουράτου, ο οποίος είχε 9 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 38-32, 49-52, 68-66

Δείτε αναλυτικά τη στατιστική του αγώνα ΕΔΩ

Το φύλλο αγώνα:

Προμηθέας Πάτρας – Λαύριο 68-66

Διαιτητές: Χ.Σχοινάς, Ν.Σώμος, Κ.Σταματόπουλος
Δεκάλεπτα: 14-16, 38-32, 49-52, 68-66
Προμηθέας Πάτρας (Μάκης Γιατράς): Agbelese 10, Clavell 5 (1), Λούντζης 11, Αγραβάνης Δημήτρης 7 (1), Αγραβάνης Γιάννης , Ford 3 (1), Χριστοδούλου, Κουρουπάκης, Jerian Grant 10 (1), Γιαννόπουλος 22 (7), Μπαζίνας, Τανούλης.
Λαύριο (Χρήστος Σερέλης): Cosey, Carter 29 (2), Savage, Μουράτος 9, Diallo 11 (2), Davis 7 (1), Περσίδης, Ερμείδης, Anosike 6, Γερομιχαλός 4, Βουλγαρόπουλος, Μαστρογιαννόπουλος.