Ο Τελικός Κυπέλλου ξεκινάει σε λίγες ώρες και το basketblog.gr σας βάζει σε κλίμα αγώνα με ένα αφιέρωμα σχετικά με την παράδοση στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Ο 42ος τελικός Κυπέλλου ανοίγει τις πύλες του με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τον Άρη, με τους «Κιτρινόμαυρους» να είναι κατά κάποιο τρόπο οι οικοδεσπότες, οι γηπεδούχοι, μιας και ο τελικός λαμβάνει χώρα στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης. Αυτός μάλιστα θα είναι και ο πέμπτος Τελικός Κυπέλλου που γίνεται στο γήπεδο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τρεις Τελικούς να έχουν γίνει τη δεκαετία του ΄80 (1982, 1984, 1989) και ο τέταρτος το 1998.

Ο Παναθηναϊκός έρχεται για δεύτερη φορά σαν φιλοξενούμενος στο Αλεξάνδρειο για τη μάχη του Κυπέλλου, με τον αγώνα του 1982 να αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ και να κερδίζει με 65-63.

Η δεύτερη φορά που διεξήχθη ένας τελικός Κυπέλλου στο Αλεξάνδρειο ήταν το 1984 με τον Άρη αυτή τη φορά να βρίσκεται στους φιναλίστ και αντιμετώπισε και αυτός τον ΠΑΟΚ, στο κλασσικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με το «Δικέφαλο του Βορρά» να παίρνει το ροζ φύλλο αγώνα με 74-70, σε μία από τις πολλές και συγκλονιστικές αναμετρήσεις που έδωσαν οι δύο ομάδες τη δεκαετία του ΄80. Και η Τρίτη φορά όμως που το ίδιο γήπεδο φιλοξένησε τελικό ήταν ανάμεσα στις δύο ομάδες, το 1989, ήταν με τις δύο ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο και αυτή τη φορά η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη με τον Νίκο Γκάλη να φτάνει τους 37 πόντους πήρε τον τίτλο με 91-86.

Η τελευταία φορά που το Αλεξάνδρειο φιλοξένησε τελικό Κυπέλλου ήταν το 1998 με τον Άρη να είναι και πάλι ο ένας εκ των δύο φιναλίστ και την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη που επέστρεφε στο γήπεδο που λατρεύτηκε. Η ομάδα του Χρήστου Μαγκώτσιου πήρε τη νίκη και τον τίτλο νικώντας με 71-68 σε ένα δραματικό τελικό, έχοντας σε εκπληκτική βραδιά τους Λιαδέλη (22 π.), Σιούτη (15 π.) και Πάσπαλι (12 π.).

Η σημερινή αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη είναι η έκτη σε τελικό Κυπέλλου. Τις προηγούμενες φορές τέσσερις φορές ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής ενώ ο Άρης κατέκτησε τον τίτλο μόλις μία φορά. Η πρώτη αναμέτρηση λοιπόν ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν το 1985 όταν στο ΣΕΦ φιλοξενήθηκε τη μάχη του τελικού με τον Άρη να είναι ο μεγάλος νικητής με 86-70, με τους «Κιτρινόμαυρους» να έχουν από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τελικού. Το δίδυμο των Γκάλη-Γιαννάκη ήταν ασταμάτητο, με τους δύο παίκτες να πετυχαίνουν 34 και 37 πόντους αντίστοιχα χαρίζοντας το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της ομάδας.

Άρης (Γ. Ιωαννίδης): Γιαννάκης 37 (8 τρ.), Γκάλης 34 (2 τρ.), Φιλίππου 7, Κοκολάκης 6, Ρωμανίδης 2, Χριστοφάκης, Παραμανίδης, Δοξάκης, Σταμάτης (Τσιτάκης)

Παναθηναϊκός (Μ. Κυρίτσης): Στεργάκος 17, Βίδας 17 (1 τρ.), Ανδρίτσος 13, Κορωναίος 10 (1 τρ.), Σκροπολίθας 7 (1 τρ.), Παπαπέτρου 4, Ιωάννου 2, Καρανάσος, Βασιλαντωνάκης, Ματθαιακάκης

Η επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων χρονολογείται το 1993 με τις δύο ομάδες να συναντούνται και πάλι στο ΣΕΦ και τον Παναθηναϊκό να παίρνει το αίμα του πίσω για τον χαμένο τελικό του 1985, νικώντας με 96-89. Πρόσωπο του αγώνα ήταν και σε εκείνο τον τελικό, ποιος άλλος, ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος σκότωσε την ομάδα που αγωνιζόταν για τόσα χρόνια, πετυχαίνοντας 36 πόντους. Συμπαραστάτης του στη μεγάλη επιτυχία ήταν ο Άριαν Κόμαζετς με 30 πόντους, ενώ ήταν και ο πρώτος τίτλος των νέων τότε, Αλβέρτη και Οικονόμου. Ο αγώνας φυσικά έχει μείνει στην ιστορία και για την μεγάλη μάχη των παλιότερων συμπαικτών, Γκάλη και Γιαννάκη, που βρέθηκαν για πρώτη φορά αντίπαλη σε τελικό.

Παναθηναϊκός (Ζ. Παβλίσεβιτς): Γκάλης 36, Κόμαζετς 30 (4 τρ.), Βράνκοβιτς 7, Οικονόμου 6, Αλβέρτης 6 (1 τρ.), Σοκ 5 (1 τρ.), Παπαπέτρου 2, Γεωργικόπουλος 2, Μυριούνης 2 (Γκέκος)

Άρης (Ζ. Σερφ): Γιαννάκης 30 (3 τρ.), Άντερσον 23 (2 τρ.), Πετσάρσκι 11, Θίους 9, Βουρτζούμης 5 (1 τρ.), Ιωάννου 5, Σούμποτιτς 3 (1 τρ.), Γάσπαρης 2, Λυπηρίδης 1 (Μισούνοφ)

Η Τρίτη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες ανάγεται στο 2003, με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται αυτή τη φορά σε ουδέτερο έδαφος, στη Λάρισα, ισομοιράζοντας κατά κάποιο τρόπο την απόσταση για τους οπαδούς και των δύο. Ο Παναθηναϊκός στην αμέσως επόμενη χρονιά μετά την κατάκτηση της τρίτης Ευρωλίγκας ψάχνει το πρώτο τρόπαιο της σεζόν και έχοντας σε μεγάλη βραδιά τόσο τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (ανακηρύχθηκε mvp) όσο και τον Ιμπραΐμ Κουτλουάι με τους δύο παίκτες να πετυχαίνουν 22 και 20 πόντους αντίστοιχα, πήρε τη νίκη και το βαρύτιμο τρόπαιο κερδίζοντας με 81-76, σε έναν από τους συναρπαστικότερους τελικούς, όπου οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Παναθηναϊκός (Ζ. Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 22 (3 τρ.), Κουτλουάι 20 (3 τρ.), Λάκοβιτς 14 (1 τρ.), Μίντλετον 10, Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 6, Μπαλογιάννης, Τσαρτσαρής, Μακ Ντόναλντ, Καλαϊτζής (Βιδάλης)

Άρης (Β. Αλεξανδρής): Γκρεγκόφ 15 (3 τρ.), Στακ 12, Γκργκατ 12, Νικολαΐδης 11 (1 τρ.), Λάππας 9 (1 τρ.), Σόλομον 8 (1 τρ.), Λικχολίτοφ 5, Ραΐτσεβιτς 4, Χαριτόπουλος, Γκαγκαλούδης, Ανγκέλοφ (Μεραχτσάκης) 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Ηράκλειο και παρότι ο Άρης βρισκόταν μέχρι και την Τρίτη περίοδο του αγώνα μπροστά στο σκορ, το επιθετικό, τόσο σε σκοράρισμα όσο και σε δημιουργία, κρεσέντο του Γιάκα Λάκοβιτς, έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 72-68. Ο Σλοβένος ήταν και ο mvp της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας 15 πόντους. Συνοδοιπόρος στη μεγάλη επιτυχία του ήταν ο Τσαρτσαρής με 14 πόντους και ο Μάικ Μπατίστ με 12. Αντίθετα, οι 21 πόντοι του Κόλινς δεν ήταν αρκετοί για να δώσουν το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο.

Παναθηναϊκός (Ζ. Ομπράντοβιτς): Λάκοβιτς 15 (2 τρ.), Τσαρτσαρής 14, Μπατίστ 12, Στσεπάνοβιτς 9 (2 τρ.), Αλβέρτης 8 (2 τρ.), Διαμαντίδης 6, Φέμερλινγκ 4, Κουτλουάι 3 (1 τρ.), Καλαϊτζής 1, ΧατζηβρέτταςΠαπανικολάου (Μπάξτερ)

Άρης (Τ. Μπάρτον): Κόλινς 21 (4 τρ.), Καστλ 11 (1 τρ.), Πάντιους 9 (1 τρ.), Σχορτσιανίτης 8, Μεσεριάκοφ 6, Στακ 6, Ασημακόπουλος 3, Τζόνσον 2, Ραΐτσεβιτς 1, Κυρίτσης 1, Καραποστόλου (Χαριτόπουλος)

Η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων χρονολογείται το 2014 και ήταν πάλι στην Κρήτη, στο γήπεδο Δύο Αοράκια, με την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη να παίρνει εύκολα το ροζ φύλλο αγώνα κόντρα στον Άρη με 90-53, στην μοναδική αναμέτρηση των δύο ομάδων που δεν είχε το χαρακτήρα «ντέρμπι». Οι «Πράσινοι» έχοντας σε καλή βραδιά τους Ραμέλ Κάρι, με 17 πόντους, και Γιόνας Ματσιούλις με 13 έκαμψαν με σχετική άνεση το συγκρότημα του Μίλαν Μίνιτς. Καλή εμφάνιση έκανε τότε ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ο οποίος πέτυχε 12 πόντους, και έκανε τότε το μεγάλο βήμα για τη μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός (Α. Πεδουλάκης): Κάρι 17 (3 τρ.), Ματσιούλις 13 (3 τρ.), Φώτσης 11 (3 τρ.), Μπράμος 8 (2 τρ.), Διαμαντίδης 7 (1 τρ.), Παππάς 7 (1 τρ.), Λάσμε 7, Ούκιτς 6, Γιάνκοβιτς 6, Μπατίστ 4, Μαυροκεφαλίδης 4, Χαραλαμπόπουλος

Άρης (Μ. Μίνιτς): Μποχωρίδης 12 (2 τρ.), Αθηναίου 10 (1 τρ.), Πελεκάνος 9 (1 τρ.), Βεζένκοφ 9 (1 τρ.), Τσακαλέρης 7, Μούρτος 5, Γκίκας 1, ΧαρίσηςΧαντΑσημακόπουλοςΛαρεντζάκης (Σαρικόπουλος)

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδος, μετρώντας 18 Κύπελλα στην τροπαιοθήκη του, ενώ ο Άρης είναι η τρίτη ομάδα με 8. Παράλληλα, οι «Πράσινοι» είναι πρώτοι σε συμμετοχές σε Τελικούς με 23, έναντι 13 των «Κιτρινόμαυρων».

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που απορρέουν από τους δύο παίκτες, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι ο πρώτος σε κατακτήσεις Κυπέλλων, έχοντας από πίσω του δύο ακόμα «Πράσινους», τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Κώστα Τσαρτσαρή με 8. Πρώτος προπονητής σε κατακτήσεις Κυπέλλων είναι ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 7.