Το χθεσινό πρώτο ντέρμπι της χρονιάς είδε τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός που αναδείχθηκε νικητής απέναντι στον Ολυμπιακό, με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να έχουν το πάθος που έλειψε από τους «ερυθρόλευκους» καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός, αφενός πήρε το προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια της Stoiximan.gr Basket League, αφετέρου κέρδισε πολύτιμο χρόνο, ώστε ο Τσάβι Πασκουάλ να «μοντάρει» την ομάδα για την συνέχεια της σεζόν με μεγαλύτερη ηρεμία. Ναι μεν, η διαφορά της νίκης είναι ισχνή (68-71), αλλά το ότι ήρθε εκτός έδρας δίνει ένα έξτρα προβάδισμα στους «πράσινους», οι οποίοι δεν θα έχουν και την… μουρμούρα που θα συνόδευε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος του Παναθηναϊκού από το χθεσινό παιχνίδι, είναι το πάθος που έβγαλαν οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας, με πρώτο απ’ όλους τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Και θα σταθώ στον Θανάση, γιατί πέρασε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, μετά τον χαμό του πατέρα του, ωστόσο μπήκε μέσα στο γήπεδο με πάθος και ψυχή, δίνοντας τρομερή ενέργεια στον Παναθηναϊκό. Οι επιλογές που δίνει στην άμυνα είναι πολύτιμες για τον Πασκουάλ και αυτό θα φανεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη συνέχεια της σεζόν. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ολυμπιακός έβρισκε με μεγαλύτερη ευκολία τον δρόμο προς το καλάθι των «πράσινων» όταν ο Αντετοκούνμπο βρισκόταν στον πάγκο.

Υπάρχουν πράγματα, παρόλα αυτά που θα πρέπει να προβληματίσουν τον Τσάβι Πασκουάλ, και αυτά έχουν να κάνουν με τα «κενά» διαστήματα των πράσινων σε επίθεση και άμυνα. Επίσης, το γεγονός ότι Όγκαστ, Ντένμον, Βουγιούκας αγωνίστηκαν ελάχιστα και ο Μήτογλου καθόλου, είναι πρόβλημα καθώς ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να βγάζει όλα τα ματς της σεζόν με οκτώ παίκτες και θα πρέπει να ενσωματωθούν στο ροτέισον με πιο ενεργό ρόλο, όλα τα γρανάζια της «πράσινης» μηχανής.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, έπαιξε όπως έπρεπε για 35’ δείχνοντας πως έστω και με αρκετές δυσκολίες-αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές-θα είναι αυτός που θα καταφέρει να πάρει την νίκη. Και ειδικά όταν στο 32’ οι «ερυθρόλευκοι» αποσπάστηκαν με εννιά πόντους στο σκορ (61-52), η πλάστιγγα έδειχνε πως γέρνει προς… Πειραιά μεριά. Και ίσως κάπου εκεί οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να… χαλάρωσαν, πληρώνοντας το τίμημα στα τελευταία λεπτά.

Βέβαια, ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει αρκετές-και σωστές-δικαιολογίες. Αρχικά, μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι χάνει ένα πολύτιμο εργαλείο στα γκαρντ (Ρόμπερτς), που καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε πως θα δώσει πολλά πράγματα στην ομάδα, κυρίως επιθετικά. Και δύο μέρες πριν το παιχνίδι, μαθαίνει πως δεν θα παίξει ούτε ο ηγέτης και αρχηγός της ομάδας (Σπανούλης), μειώνοντας κι άλλο τις λύσεις του στα γκαρντ, αναγκάζοντάς τον να βγάλει όλο το παιχνίδι με τρεις παίκτες σε δύο θέσεις (Μάντζαρης, Στρέλνιεκς, Τόμπσον).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ματς, ήρθε αντιμέτωπος και με ακόμα μία… απουσία.  Ένα λεπτό πριν το τέλος της τρίτης περιόδου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έστειλε τον Κώστα Παπανικολάου στα αποδυτήρια, επειδή ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στους διαιτητές. Και μπορεί στην αρχή να αισθάνθηκε πως έπραξε το σωστό και δικαιωνόταν, αφού η διαφορά των εννιά πόντων χτίστηκε χωρίς τον Παπανικολάου στο παρκέ, είναι σίγουρο όμως πως θα προτιμούσε να τον είχε στο παρκέ στο τέλος, όπου οι αμυντικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες…

ΥΓ. Ο Θανάσης θα είναι μακράν της δεύτερης, η ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Ήδη έδειξε ένα δείγμα των-αμυντικών-ικανοτήτων του χθες.

ΥΓ2. Προσωπική άποψη: Σοβαρό πράγμα η πειθαρχεία, αλλά ίσως θα έπρεπε να το έχει ξανασκεφτεί ο κόουτς. Ειδικά, όταν και ο ίδιος έχει παράπονα από τη διαιτησία…