O Thomas Walkup αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με τη φήμη του καλού αμυντικού και φρόντισε να την επιβεβαιώσει στην πρώτη χρονιά του στο λιμάνι. Ο Αμερικανός γκαρντ αναδείχθηκε ο κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς για την Basket League, σύμφωνα με τη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν μέλη των Μ.Μ.Ε., οι προπονητές και οι αρχηγοί των 13 ομάδων, αλλά και φίλαθλοι.

Ο Walkup δεν είχε μάλιστα αντίπαλο και στις τρεις ψηφοφορίες, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σε όλες. Ο 30χρονος γκαρντ έλαβε 7 ψήφους στη ψηφοφορία των αρχηγών και των προπονητών (με τους Ousman Krubally, Howard Sant-Roos και Moustapha Fall να έπονται με τρεις ψήφους έκαστος), 16 σε αυτήν των Μ.Μ.Ε. (2ος εκεί ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης με 8 ψήφους) και το 19,2% των ψήφων σε αυτήν του φίλαθλου κοινού, όπου ο Erick Lockett τερμάτισε 2ος με 8,8%.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος και υπερήφανος γι’ αυτή την διάκριση, αλλά δεν είναι ατομική. Είναι ομαδική και οφείλεται στην αμυντική συνοχή του συνόλου. Είμαι χαρούμενος που θα εκπροσωπήσω τους προπονητές, τους συμπαίκτες μου και τον Ολυμπιακό όταν παραλάβω το βραβείο», δήλωσε στο σάιτ του ΕΣΑΚΕ ο Walkup, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν 2021-22 με 6,0 πόντους, 2,5 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ και 1,2 κλεψίματα μ.ό.