Η Basket League -προκειμένου να επιβιώσει όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα- ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια σκληροπυρηνική πολιτική έναντι των Ελλήνων παικτών, αφού προτιμάει όλο και περισσότερους ξένους αθλητές στα πέπλα της.

Μπορεί οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις πιο τρανές διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου να «δικαιολογούνται» αναφορικά με τη χρήση όλο και περισσότερων ξένων παικτών στα σπλάχνα τους, αφού επιθυμούν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ζωντανές και ποιοτικές κόντρα στους οργανισμούς άλλων χωρών -που ωστόσο στηρίζονται στο εγχώριο δυναμικό τους- αλλά η κατάσταση μοιάζει να έχει εκτροχιαστεί αναφορικά με τις «μικρότερες», που παλεύουν για τη σωτηρία τους ή για την είσοδό τους στα ετήσια Playoffs.

Το άκρον άωτον της εν λόγω κατάστασης είναι ο καταμερισμός Ελλήνων και ξένων παικτών στους δύο ημιτελικούς της φετινής Basket League, όπου η ζυγαριά δεν ευνοεί επ’ ουδενί τις τάξεις της χώρας μας!

Πιο συγκεκριμένα, στο ζευγάρι του Προμηθέα Πατρών με το Λαύριο υφίστανται μόλις 6 γηγενείς παίκτες και 11 ξένοι, σε μια επίδοση που αγγίζει μόλις το 35% των εν γένει αθλητών.
Παράλληλα, στο αντίστοιχο του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ υπάρχουν 11 Έλληνες έναντι 13 ξένων, σε μια αναλογία που αντιστοιχεί ποσοστιαία μονάχα στο 46%.

Συνολικά, από τους 41 εν γένει αθλητές που αγωνίστηκαν στους πρώτους 3 αγώνες των ημιτελικών, μονάχα οι 17 είναι Έλληνες (41%)!

Ωστόσο, όσον αφορά τη μάχη των πάγκων, οι 3 από τους 4 προπονητές (75%) είναι γηγενείς, με τον Παναθηναϊκό να έχει το μοναδικό ξένο head coach (Oded Kattash).

 

Αναλυτικά ο καταμερισμός Ελλήνων- ξένων παικτών σε κάθε φετινή σειρά:

 

Προμητελικά:

 

ΑΕΚ- ΠΑΟΚ: 6-6/ 6-6

Λαύριο- Κολοσσός: 5-6/ 5-5

Παναθηναϊκός- Ιωνικός: 7-5/ 5-4

Προμηθέας- Περιστέρι: 7-5/ 6-6

Απολογισμός: 47 Έλληνες- 43 ξένοι (52%)

Ημιτελικά:

 

Παναθηναϊκός- ΑΕΚ: 5-7/ 6-6

Λαύριο- Προμηθέας: 2-6/ 4-5

 

Απολογισμός: 17 Έλληνες- 24 ξένοι (41%)