Η επέλαση του κορονοϊού στα σπλάχνα της Basket League φαίνεται πως καταλαγιάζει σιγά σιγά, με τις κινητές «βόμβες» των ΠΑΟΚ, Άρη, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αλλά και τις μικρότερες των ΑΕΚ, Περιστερίου και Απόλλωνα Πατρών να ηρεμούν, με την παντελή υγεία να επιστρέφει.

Μαζί της άλλωστε αναμένεται να επιστρέψει και η αγωνιστική δράση στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του εγχώριου μπάσκετ, με τη σημερινή ημέρα (9/1) να είναι και η τελευταία -τουλάχιστον επίσημα- που ο παλμός εκλείπει, με τον ρυθμό να επαναφέρεται ξανά την ερχόμενη εβδομάδα με την 14η στροφή -την πρώτη του 2022.

Τι έχει αλλάξει όμως, μέχρι και σε αυτό το χρονικό σημείο;

ΠΑΟΚ

Ένας από τους συλλόγους που επλήγησαν όσο λίγοι ακόμα από την πανδημία δεν ήταν άλλος από τον ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να πνίγονται από τον ιό, κάτι που επηρέασε εν πολλοίς και την απόδοσή τους στην Ευρώπη με τις 2 εύκολες ήττες από Igokea και Strasbourg.

Λίγο πριν κλείσει το 2021, ο Δικέφαλος του Βορρά ανακοίνωσε την απόκτηση του Demetre Rivers, που θα καλύψει το κενό που αφήσει πίσω του ο τραυματισμός του Josh Carter -ο οποίος αποδεσμεύτηκε εν συνεχεία- ενώ το πρωί της Κυριακής (9/1) βρέθηκε και ο αντικαταστάτης του Derek Ogbeide, που είχε αποχωρήσει μια μέρα νωρίτερα από τον οργανισμό, με τον γνώριμό μας από τη θητεία του σε Πανιώνιο και Ρέθυμνο Anthony Lee να επιστρέφει στη χώρα.

Περιστέρι

Η εποχή Milan Tomic στον πάγκο του Περιστερίου έχει εκκινήσει με το μότο «στροφή στα νιάτα», με τον έμπειρο προπονητή να έχει πάρει την απόφαση να δίνει τρανό χρόνο συμμετοχής σε όλους και περισσότερους νεαρούς παίκτες της ομάδας -κάτι που έχει επιφέρει και την αποδέσμευση κάποιων εμπειρότερων.

Συγκεκριμένα, οι Ian Miller και Υanick Moreira, που ήταν αρκετά παραγκωνισμένος φέτος γενικότερα, πήραν την άγουσα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους μετά από μόλις λίγους μήνες παρουσίες στις δυτικές όχθες της πρωτεύουσας.

Απόλλων Πάτρας

Η πιο λαμπρή κίνηση των Αχαιών δεν ήταν άλλη από τον επαναπατρισμό του Elijah Mitrou Long, που μετά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να λάμψει στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα, ο coach Βετούλας είδε τους Coleman και Griffin να αποχαιρετούν την πόλη μετά από μερικούς μήνες κοινής σύμπλευσης, με τον ομογενή Έλληνα να αναμένεται να βρει έτσι ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο.

Λαύριο

Τα όνειρα και το επίπεδο του Tyson Carter ήταν πολύ μεγάλα για το επίπεδο της Ελλάδας και της Basket League, με την πρόταση της Zenit St. Petersburg να μη μπορεί φυσικά να περάσει απαρατήρητη.

Ωστόσο, στο Λαύριο κινήθηκαν άμεσα για την αντικατάστασή του, με τον Χρήστο Σερέλη να εμπιστεύεται την περίπτωση του Corey Jerrod Sanders Jr. -έναν παίκτη με πολλά διαφορετικά στοιχεία από τον πρότερο σταρ της ομάδας.

Ηρακλής

Μετά το περιστατικό με την περίπτωση του Γιάννη Κουζέλογλου, ο οποίος εν ολίγοις ζήτησε να αποχωρήσει από τη συμπρωτεύουσα, ο Ηρακλής είδε και τον Ryan Taylor να φεύγει από τα πέπλα του οργανισμού, με τα οικονομικά προβλήματα και τις διάφορες ποινές να κάνουν την κατάσταση στο Γηραιό πολύ δύσκολη…

ΑΕΚ

Μετά την περιπέτειά της με την πανδημία και το χαρακτηριστικό παιχνίδι με το Περιστέρι για το Κύπελλο Ελλάδος, η ΑΕΚ κατάφερε παρά τα οικονομικά της προβλήματα να μη δει κανέναν παίκτη της να αποχωρεί, με την Ένωση να ανανεώνει αφενός το συμβόλαιο του Ιan Hummer μέχρι και το τέλος της σεζόν και αφετέρου να πετυχαίνει και το κόλπο γκρόσο με τον Κουζέλογλου -σε μια κίνηση που εκτοξεύει την frontline της!

Μπορεί η Ευρώπη να αποτελεί επίσημα παρελθόν, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» είναι πλέον υγιείς και πιο γεμάτοι ως ομάδα, κάτι που μπορεί κάλλιστα να τους βοηθήσει τόσο σε ένα καλύτερο πλασάρισμα στη λίγκα όσο και στο Final Four του Κυπέλλου –στόχους όπου θα βοηθήσει και η επιστροφή του Αντώνη Κόνιαρη.

Ιωνικός

Ούτε ένα μήνα δε διήρκεσε η κοινή πορεία των Ιωνικού Νικαίας και του Rayvonte Rice, με τον Αμερικανό να προλαβαίνει να γράψει μόλις 2 συμμετοχές στο πρωτάθλημα προτού οι Αθηναίοι ανακοινώσουν την απομάκρυνσή του.

Προμηθέας

Ο Ηλίας Ζούρος είχε προαναγγείλει πολλάκις πως ο Προμηθέας χρειάζεται άμεσα ενίσχυση, με το συνδυασμό Ελλάδας και Ευρώπης να χαίρει ανανέωσης και ενδυνάμωσης προκειμένου να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, αποκτήθηκε ο Travis Simpson, που είχε περάσει και από τους Κολοσσό και Ρέθυμνο κατά το παρελθόν, έναν ικανό σκόρερ για την περιφέρειά του -με τους Αχαιούς να βρίσκονται πολύ κοντά και στην προσθήκη του Andric, όπως είχε αποκαλύψει το basketblog.gr από το 2021 κιόλας.

Από την άλλη μεριά, ο Isaiah Miles, έπειτα από πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο και υπέπεσε, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τον οργανισμό…

Παναθηναϊκός

Stefan Jovic.
Η μοναδική μεταγραφή του Παναθηναϊκού στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και την επανέναρξη της Basket League και η πιο σπουδαία βάσει παραστάσεων όσων αναφέρθηκαν -με τον Σέρβο playmaker να δώσει άμεσα… ευρωπαϊκή χροιά στους νταμπλούχους Ελλάδος εν όψει της προσπάθειας διατήρησης των σκήπτρων τους.

 

Λάρισα

Μέχρι και χθες (8/1), δεν είχε γίνει η παραμικρή προσθαφαίρεση στο στρατόπεδο της Λάρισας, που είχε κάνει μαζικές αλλαγές τον Δεκέμβριο, με την επιστροφή του Γιάννη Σαχπατζίδη στον Χαρίλαο Τρικούπη από τους Θεσσαλούς να κλείνει ένα μικρό κεφάλαιο για τον 28χρονο «ψηλό» αλλά και την ίδια την ομάδα.

 

*Οι Ολυμπιακός, Κολοσσός και Άρης δεν προχώρησαν σε κάποια προσθήκη ή αποχώρηση και παραμένουν όπως και πριν.