Οι 21 αγωνιστικές που προηγήθηκαν ανέδειξαν μία ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν από τέσσερις νίκες. Ως εκ τούτου και μακριά από σενάρια και υπολογισμούς, τα πράγματα είναι απλά: Ο νικητής θα βρίσκεται στην Basket League της επόμενης περιόδου και ο ηττημένος θα αποχαιρετήσει την κατηγορία.

Η ως τώρα διαδρομή των δύο ομάδων στο φετινό Πρωτάθλημα παρουσιάζει δύο σημαντικές παραμέτρους του αποψινού αγώνα. Η Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό σημείωσε και τις τέσσερις νίκες της στο κλειστό «Γ.Μπουρούσης». Οι τρεις από αυτές μάλιστα σημειώθηκαν στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της εκεί, αφού νίκησε κατά σειρά τον Απόλλωνα Carna, το Περιστέρι bwin και τον Άρη, πριν ηττηθεί από το Λαύριο Megabolt. Εκεί η Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό ανεβάζει ελαφρώς την επιθετική (72,5 πόντοι έναντι των 70,36 των εκτός έδρας αγώνων της) ενώ βελτιώνει και την αμυντική επίδοση της (δέχεται 79,5 έναντι των 83,31 που δεχόταν εκτός έδρας). . Το «Γιάννης Μπουρούσης» αναμένεται κατάμεστο, οι τέσσερις νίκες που έχει ως τώρα η Καρδίτσα στο πρωτάθλημα, είναι όλες στην έδρα της, ενώ εδώ και καιρό, παίζει με πέντε ξένους, αφού ο γκαρντ Πίτερς παραμένει εκτός λόγω τραυματισμού και δεν έχει γνωστοποιηθεί, αν θα μπορέσει να είναι διαθέσιμος έστω στον αποψινό «τελικό».

Ο Ιωνικός έχασε και στα 10 παιχνίδια που έδωσε, μέχρι σήμερα, μακριά από τη Νίκαια. Θα πρέπει λοιπόν να σημειώσει την πρώτη εκτός έδρας νίκη του για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ως φιλοξενούμενος μειώνει σημαντικά την επιθετική επίδοση του (-9,22 πόντοι κατά μέσο όρο) ενώ αυξάνεται σε σημαντικό και το αμυντικό παθητικό του (+8,09 πόντοι κατά μέσο όρο). Ο Ιωνικός έχει τη χειρότερη, εκτός έδρας άμυνα της φετινής Basket League δεχόμενος 94,9 πόντους ανά αγώνα, 10 περισσότερους από τη δεύτερη χειρότερη, εκείνη της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό που έκλεισε τα εκτός έδρας παιχνίδια της με παθητικό 84,63 πόντων στην άμυνα.  O βετεράνος γκαρντ Μπαρτ, που ήρθε για τα δύο τελευταία ματς δεν έπαιξε (!) με το Λαύριο, ενώ μέσα στην εβδομάδα, έφερε τον σέντερ Μάιερς, που στην πολύ αδύναμη Αστάνα φέτος στη VTB, είχε 11.6 και 8.1 ριμπάουντ! To ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι για το αποψινό παιχνίδι, επέστρεψε για τρίτη φορά (!!!) στον πάγκο, ο Άγγελος Τσίκληρας, που θα κοουτσάρει ξανά τον Ιωνικό. Όσον αφορά τα σενάρια περί επιστροφής του πρώτου σκόρερ, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, τα διέψευσε ο ίδιος κι έτσι δε θα είναι παρών στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν.