Ο Insider ασχολείται με τις εκλογές στον ΕΣΑΚΕ όπου είχαμε κάτι πρωτοφανές: Επανεξελέγη ο Γαλατσόπουλος που επικράτησε του Πανταζόπουλου ο οποίος είχε βρει 8 υποστηρικτές στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει σε βάρος του Γαλατσόπουλου. Μυθικό!

Για να είμαι ειλικρινής, δε μπορώ να χαρακτηρίσω τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο ως τον πλέον παραγωγικό πρόεδρο στην ιστορία του ΕΣΑΚΕ. Και για το λόγο αυτό θεωρώ μάλλον αδιανόητο το ότι θα βρεθεί (στη λήξη της θητείας του) για 8 χρόνια στον προεδρικό θώκο! Μα δεν είναι τρομερό;

Τα όσα έγιναν στον ΕΣΑΚΕ είναι τρομερά, από μόνα τους. Επανεξελέγη πρόεδρος εκείνος ο οποίος μέχρι πριν μερικούς μήνες έλεγε ότι δε θα είναι υποψήφιος εκ νέου και μάλιστα με αυτή του τη δέσμευση είχε αποφύγει την πρόταση μομφής που «μαγείρεψε» σε βάρος του ο Γιώργος Πανταζόπουλος. Εκείνος δηλαδή που ήταν αντίπαλός του στις εκλογές της 20ης Μαρτίου.

Ο Πανταζόπουλος είχε συγκεντρώσει 8 ψήφους συνολικά για την πρόταση μομφής σε βάρος του Γαλατσόπουλου. Ο τελευταίος απάντησε με δέσμευση ότι δε θα ήταν υποψήφιος εκ νέου κι απλώς ας τον άφηναν να ολοκληρώσει τη θητεία του. Και τελικά όχι μόνο ήταν υποψήφιος αλλά πήρε 8 ψήφους έναντι τεσσάρων του Πανταζόπουλου ο οποίος είχε 8 στην πρόταση μομφής σε βάρος του Γαλατσόπουλου!
Καλωσορίσατε στο θαυμαστό κόσμο του ΕΣΑΚΕ, της Λίγκας δηλαδή που αντιπροσωπεύει το επαγγελματικό (λέμε τώρα) πρωτάθλημα. Και σε μια εκλογική διαδικασία όπου σίγουρα υπάρχει ηττημένος και μάλιστα με ΣΥΝΤΡΙΒΗ, όχι αστεία!

Απέναντι στη «διοίκηση- Γαλατσόπουλου» ο παράγοντας του Περιστερίου ο οποίος εδώ και καιρό «προετοιμάζεται» για πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, δεν κατάφερε ούτε να πείσει, ούτε να εμπνεύσει, ούτε να συσπειρώσει. Λάθος! Κατάφερε να συσπειρώσει ομάδες απέναντί του και υπέρ του προέδρου ο οποίος πριν από μερικούς μήνες ήταν έτοιμος να «πέσει»!
Δεν είχε να πείσει 700-800-900 σωματεία όπως στις εκλογές της ΕΟΚ. Αλλά 12+1 (η ψήφος της Elite League) και μάλιστα μετά από μια διοίκηση που δε θα την έλεγες κι επιτυχημένη. Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία που θα πρέπει να οδηγήσει σε αυτοκριτική αλλά και σε επαναπροσδιορισμό των θέσεών του γύρω από το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Σε μια εκλογική διαδικασία που δεν είχε «πόλωση» (όσοι θυμούνται τις «μάχες» κατά τη δεκαετία του ’90 μεταξύ Καρατζά και Βρούσγιου ή αργότερα με Οικονομίδη- Λιανό μπορούν να το βεβαιώσουν) ώστε να «πιαστεί» απ’ αυτό ο Πανταζόπουλος. Fail και μάλιστα με κρότο.
Ο Γαλατσόπουλος παρακολουθούσε και παρατηρώντας τις αδέξιες κινήσεις του Πανταζόπουλου, αποφάσισε να επανέλθει. Και τελικά να θριαμβεύσει με 8 ψήφους, ενώ πριν από μερικούς μήνες ήταν «έκπτωτος»! Και χωρίς να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο αλλά πέτυχε την επανεκλογή του ελλείψει σοβαρού αντιπάλου, όπως αποδείχθηκε.

Πάμε παρακάτω: Αυτό δεν καθιστά θριαμβευτή τον Γαλατσόπουλο, ο οποίος θα πρέπει να δείξει άλλο πρόσωπο στην επόμενη θητεία του. Οφείλει να παρουσιάσει έργο και μάλιστα με αποτελέσματα που θα είναι άμεσα! Αυτό που βλέπουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (δεν τολμώ καν να ψελλίσω τη λέξη «επαγγελματικό») και δεν μας κολακεύει καθόλου.

Και για να τελειώσω θα καταθέσω την άποψή μου για τη θέση του προέδρου: Πρέπει να είναι αμισθί και όχι μισθωτή. Διότι ο μισθός αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για κάποιον. Το μοντέλο του Θόδωρου Καρατζά (κι αργότερα του Μανώλη Παπακαλιάτη) με εκφράζει απόλυτα. Ο (άμισθος) πρόεδρος και το ΔΣ έχουν άλλο ρόλο κι ένας έμμισθος CEO (όπως π.χ επί εποχής Καρατζά ήταν ο Κώστας Ρήγας, μια τεράστια προσωπικότητα) που θα τρέχει τη διοργάνωση θα ήταν η λύση.

Αν θέλουμε πρόεδρο που θα ασχολείται με το μπάσκετ και όχι με εξασφαλισμένο μισθό, είναι το πρώτο που πρέπει να «τελειώνει».