Ο Ελονού είναι ήδη παίκτης της ΑΕΚ, μόνο που πριν τον Νιγηριανό, άλλοι, πολλοί, γενικότερα Αφρικανοί, βρέθηκαν στην ελληνική Α1. Κάποιοι για λιγότερο, άλλοι για περισσότερο, σημασία έχει ότι με μια γρήγορη ματιά προς τα πίσω θυμόμαστε ενδεικτικά μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά ονόματα. Παίκτες λοιπόν από χώρες της Αφρικής που έκαναν μια βόλτα από το πρωτάθλημά μας. Aρκετοί πάντως έχουν διπλή υπηκοότητα, ή καταγωγή από χώρες της Αφρικής. Οπως ο Ο’ Μπράιαντ,ο οποίος πέρασε από την Καβάλα και εκτός από Αμερικανός δηλώνει και Κεντροαφρικανός.
 
Ή θα μπορούσε να υπάρχει και άλλη λίστα με παίκτες, σαν τον Κελάτι (από Αμερική και την αφρικανική χώρα Eρυθραία), που ήρθε μεν, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Για χώρες τύπου Αλγερία, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Πράσινο Ακρωτήρι, κλπ μην το ψάχνετε πολύ. Εκεί θα βρίσκαμε πολλούς, όμως ποδοσφαιριστές. Αλλά αντίστροφα και πού δεν έχει βρεθεί Ελληνας: Τυνησία (κόουτς Κετσελίδης και Παπαδόπουλος, Γκαγκαλούδης), Λιβύη (Καράβολας). Στην Τυνησία μόλις πρόσφατα… στείλαμε και ξένο παίκτη, τον Αμερικανό γκαρντ, Μακμίλαν (Τρίκαλα). Δεν ήθελε και πολύ εξάλλου, για να δούμε έναν Τυνήσιο γίγαντα προς τα εδώ. Και αναφερόμαστε στον Μεϊρί, που ενδιέφερε τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά την Ρεάλ έφυγε για το ΝΒΑ. Και φυσικά σε μια κατηγορία θα τοποθετούσαμε τη περίπτωση του Χάντερ, που είναι Αμερικανός, έχοντας όμως ρίζες από την Λιβερία. Παράλληλα, ο Λαουάλ, που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού, είναι Νιγηριανός, αλλά, με την σειρά του κι αυτός, αμερικανοθρεμμένος.
 
Bontz Ilisiakos
 
Σαν μια πιο μαζεμένη εικόνα ωστόσο, για τις εισαγωγές, έχουμε και λέμε…
 
Νιγηρία: Ερικ, Ελονού (ΑΕΚ), Μποντζ, Αναγκόνιε (Ηλυσιακός), Εζιούκου (Ελευσίνα, Ρέθυμνο, Τρίκαλα), Aντεγκμπόγιε (Κηφισιά, Αρης, Κύμη), Αλάμπι, Οκόγιε (Ικαρος), Νουόσου (ΠΑΟ)
 
Σενεγάλη: Νιανγκ (Νήαρ Ηστ), Φαγιέ (Ελευσίνα, Ικαρος, Ρέθυμνο, Προμηθέας), Φολ (Ρέθυμνο), Εντιαγιέ (ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος)
 
Κ. Αφρική: Σάτο (ΠΑΟ)
 
Γκαμπόν: Λάσμε (ΠΑΟ)
 
Αίγυπτος: Γκούντα (ΒΑΟ, Αρης, Περιστέρι, Ηράκλειο)
 
Καμερούν: Κάτζι (Τρίκαλα), Μπούμτζε (Πανελλήνιος)
 
gunta