Φίλος ο Ευθύμης (Ρεντζιάς), φιλτάτη όμως η αλήθεια. Κι αν η “υποψηφιότητά” του δεν είναι του… ποδαριού, είναι ασεβής. Κι είναι απολύτως δικαιολογημένος και πολιτικά ορθός ο αποκλεισμός του από την εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητα με το αν μπορεί (προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί) να προσφέρει στο μέλλον θετικές υπηρεσίες στην υπόθεση ΕΣΑΚΕ.

Το καταστατικό ορίζει πως για να θέσει κάποιος εαυτόν στη διάθεση του εκλογικού σώματος, οφείλει να έχει πενταετή θητεία σε διοικητικό πόστο. Όχι πεντάμηνη, αλλά πενταετή. Κι ο Ευθύμης Ρεντζιάς δεν έχει καθίσει ούτε πέντε λεπτά σε διοικητική θέση στο ελληνικό μπάσκετ.

Δεν είναι μια απλή παρατυπία, την οποία μπορούσαμε να παραβλέψουμε. Αν ήταν έτσι εμείς πρώτοι θα φωνάζαμε υπέρ της “υποψηφιότητάς” του και θα τονίζαμε την ανάγκη να αναδειχθούν νέα πρόσωπα, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά προβλήματα.

Το καταστατικό είναι το ευαγγέλιο για κάθε σύνδεσμο ή σωματείο και για να ακυρωθούν όροι του χρειάζονται καταστατικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, απόλυτα σωστή η τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΑΚΕ. Αυτά για το τυπικό, πάμε όμως και στο ουσιαστικό.

Σε πολλούς δεν αρέσει η… φάτσα του Οικονομίδη, άλλοι τον ψηφίζουν, άρα και τον θεωρούν, ικανό. Για κάποιους μπορεί να μην είναι “αρκετός” ο Χαλβατζάκης, ή ο Δαμιανίδης, όμως καθένας από αυτούς έχει καταθέσει άποψη και έργο, το οποίο οι εκλέκτορες θα ζυγίσουν, θα σταθμίσουν και θα αποφασίσουν.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, πέραν της ικανότητάς του στο παρκέ, πέραν του ενδιαφέροντος που έχει δείξει για τα κοινά (εξ ου και η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση), δεν υφίσταται ως παράγοντας του μπάσκετ. Έχει πλάνο; Έχει πρόγραμμα; Έχει θέσεις; Φαντάζομαι πως ναι, αλλά πότε περιμένει να τις αναλύσει, να τις θέσει στη διάθεση του “σώματος”;

Σήμερα είναι Πέμπτη, αύριο δεν υπάρχει ψυχή ζώσα που να ασχολείται με τα του ΕΣΑΚΕ (την Κυριακή υπάρχουν οι βουλευτικές εκλογές), τη Δευτέρα θα συζητάμε όλοι για το αποτέλεσμα των εκλογών και την Τρίτη θα κληθούν οι παράγοντες του ΕΣΑΚΕ να ψηφίσουν τον καταλληλότερο για την προεδρία.

Θαρρώ πως μπορούσε να στείλει ένα φωτογραφικό του λεύκωμα και να ζητήσει ψήφο… ομορφιάς (το έχω υποστηρίξει και πριν λίγες ημέρες). Γιατί τίποτ’ άλλο δεν προλαβαίνει να κάνει.

Ο Ευθύμης όφειλε να βγει εδώ και μήνα (αν όχι μήνες) να εκφράσει τις απόψεις του, να καταθέσει προτάσεις κι εντέλει να ζητήσει από τους παράγοντες να ακυρώσουν αυτό που έχουν ψηφίσει, δηλαδή το καταστατικό. Δεν το έκανε, είτε γιατί το αποφάσισε τελευταία στιγμή, είτε γιατί κάποιοι τον έπεισαν ότι μπορεί να υπερβεί των καταστατικών υποχρεώσεων.

Αν συνέβη το πρώτο, καλά θα κάνει την επόμενη φορά που θα… εκτεθεί ζητώντας την ψήφο, να το έχει οργανώσει καλύτερα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, η “υποψηφιότητα” ήταν… ασεβής. Κάτι που δεν ταιριάζει στο προφίλ του.

Με μια λέξη: Αδίκησε τον εαυτό του, εμφανιζόμενος να διεκδικήσει κάτι που όφειλε να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να του… χαριστεί.