Όπως συμβαίνει τα τελευταία 11 χρόνια (μαζί με την φετινή σεζόν), «ξεδιπλώνεται» για άλλη μια φορά το γαϊτανάκι των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι», διαθέτουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στην «αφετηρία», καθώς έχουν δικό τους το πλεονέκτημα έδρας, με το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» να διεξάγεται σήμερα (19/5) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η στιγμή της αλήθειας, έχει φτάσει για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.

Το Basketblog.gr, σας παρουσιάζει τις «παραμέτρους» των τελικών της Basket League και τους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να παίξουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο για την τελική τους έκβαση. Στην τελευταία κόντρα μεταξύ Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη, στην τέταρτη συνεχόμενη αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων προπονητών, ποια είναι τα δεδομένα;

Πνευματική προετοιμασία

 Οι δύο ομάδες, για να αποδίδεται η πραγματικότητα, σε αρκετά κρίσιμα σημεία της σεζόν, δεν επέδειξαν την κατάλληλη πνευματική ετοιμότητα και είναι πολλά τα παραδείγματα, που μπορούν να αποδείξουν ότι πέραν του αγωνιστικού πλάνου, έχει σπουδαία σημασία το πώς μπαίνει μια πεντάδα στο παρκέ, σε αρκετά νευραλγικά σημεία του αγώνα. Αν σκεφτούμε τις ήττες του Ολυμπιακού από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις ή τη «συντριβή» στη Μόσχα από την Χίμκι, καθώς και τη «σκούπα» της Λαμποράλ απέναντι στον Παναθηναϊκό ή ακόμη και το παρ’ ολίγον «έμφραγμα» στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Νταρουσάφακα, οι «αιώνιοι» πήραν αρκετές φορές αρνητικό βαθμό σε καταστάσεις «do or die». Όταν μιλάμε για μεταξύ τους ντέρμπι βέβαια, πρόκειται για άλλη υπόθεση. Μην ξεχνάμε, ότι ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο, επέδειξη διαύγεια στο παιχνίδι του και δε διαπραγματεύτηκε πέρυσι την ανωτερότητά του. Επίσης, το 2013 ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με 3-0 στους τελικούς τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να δηλώνει πως η ομάδα του παίζει «με το μυαλό τους». Αυτή την φορά, πώς θα προετοιμαστούν αμφότεροι; Στη συγκεκριμένη περίπτωση τελικών, πάντως, έχει μεσολαβήσει η καταγγελία των «ερυθρολεύκων» στον προπονητή των «πρασίνων» και η παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΚΕΔ ως προσπάθεια «απάντησης». Μπορεί η εξωαγωνιστική αυτή εξέλιξη να επηρεάσει κάποια από τις δύο ομάδες, είτε θετικά είτε αρνητικά στην προετοιμασία τους; Μπορεί την προσωπική υπόθεση, να την χρησιμοποιήσει ο Αργύρης Πεδουλάκης, ως «άρμα» για «κοίμιση» του αντιπάλου; Αντίστροφα, μπορεί να διαχειριστεί αυτή την περίπτωση ο Γιάννης Σφαιρόπουλος;

Οι ιδέες

Μετά το κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας και τα λεγόμενα «mind games», σπουδαίας σημασίας θα είναι οι «εφευρέσεις» που μπορούν να κάνουν στο αγωνιστικό πλάνο οι δύο προπονητές, για να «ξαφνιάσουν» τον αντίπαλο. Το ζήτημα είναι, ποιες μπορεί να είναι οι πηγές «αιφνιδιασμού» για τους δύο προπονητές. Θα καταφέρουν να μετατρέψουν κάποιον παίκτη χωρίς πολύ χρόνο συμμετοχής μέχρι τώρα, σε «παράγοντα Χ» της σειράς; Ένα αμυντικό εργαλείο σε επιθετικό «όπλο»; Να καλύψουν αδυναμίες με μέτρα όχι απλά… ισοδύναμα, αλλά και κερδοφόρα; Εάν κάποιος από τους δύο κόουτς καταφέρε να βγάλει «άσσο από το μανίκι» σε 1-2 τομείς, τότε μπορεί να κερδίσει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη «σκακιέρα». Η «ζυγαριά» της αλλαγής ή της βελτίωσης της εκτέλεσης, μπορεί επίσης να διαμορφώσει καταστάσεις.

collage-sfairo-pedoulakis

Οι ηγέτες

Είναι οι τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις στα παρκέ. Οι τελευταίες μέρες, όπου οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να τους απολαύσουν, καθώς πρόκειται για τις τελευταίες «παραστάσεις» του Δημήτρη Διαμαντίδη. Η αντιπαλότητα στο παρκέ – και μόνο εκεί – με τον Βασίλη Σπανούλη, είναι ένα ξεχωριστό σημείο κάθε ντέρμπι «αιωνίων» και κρίσιμο είναι πάντα το θέμα της συμβολής των δύο ηγετών. Ειδικά τώρα, που δε βρίσκονται στα ντουζένια τους. Ο μεν Διαμαντίδης διανύει τις τελευταίες μέρες δόξας και απόδοσης σε υψηλό επίπεδο, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί και θα παίξει στον πρώτο τελικό προερχόμενος από τραυματισμό, έστω και ολίγων ημερών, ο δε Σπανούλης έχει χάσει τα στοιχεία της έκρηξης, της ταχύτητας, της δυναμικής στον αέρα και του τρομερού πρώτου βήματος στο λέι απ, επικεντρώνοντας πια τη βοήθειά του στη δημιουργία και την εκτέλεση σε συγκεκριμένα, κρίσιμα σημεία, όπου ξέρει πως η μπάλα θα πάει σε αυτόν. Το σίγουρο, είναι ότι το παιχνίδι των δύο ομάδων, εξαρτάται αρκετά από τους ίδιους και αυτό εγείρει απορίες στο πόσο βάρος θα επωμιστούν.

1spandiam

Οι συμπαραστάτες τους

Όπως μόλις αναφέραμε, το παιχνίδι των δύο «αιωνίων» εξαρτάται αρκετά από την απόδοση των Διαμαντίδη και Σπανούλη. Ζωτικής σημασίας ερώτημα, επομένως, γίνεται το ποιοι θα τραβήξουν επίσης «κουπί» μαζί τους, καθώς ακόμη και σήμερα, όλοι περιμένουν σε πολλές στιγμές από εκείνους να πάρουν την κρίσιμη απόφαση. Λόγω των προαναφερθεισών συνθηκών, όμως, πρέπει αρκετοί παίκτες να λάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ολυμπιακός, θα περιμένει πολλά από τον κουρασμένο μεν, έτοιμο πάντα δε για τέτοιες προκλήσεις Γιώργο Πρίντεζη και άλλους Έλληνες που οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του αρχηγού τους, όπως ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου και ο Παπαπέτρου. Παράλληλα, ο Χάκετ έχει δείξει αρκετές φορές τη διάθεση να ηγηθεί του συνόλου, με τελευταίο παράδειγμα τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ κρίσιμη είναι η σταθερά του Λοτζέσκι, σε μια εποχή όπου έχει βρει αγωνιστικό ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός, θέλει σίγουρα να δει στο πρόσωπο του Καλάθη τον ηγέτη της μετά-Διαμαντίδη εποχής και ο Αργύρης Πεδουλάκης υπολογίζει αρκετά στην εμπειρία του Αντώνη Φώτση. Ουσιώδες, θα είναι το κατά πόσο θα αξιοποιηθεί το «θράσος» του Νίκου Παππά, ενώ ο Έλληνας κόουτς μπορεί στη Θεσσαλονίκη μπορεί να έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία με το ξενύχτι των Αμερικανών, αλλά παράλληλα μπορεί με την ίδια ιστορία να τους βρει το κίνητρο, για να κάνουν τη διαφορά στη σειρά. Ο Τζέιμς Γκιστ, ειδικά, θα χρειαστεί τις καλές εμφανίσεις, καθώς δεν είναι το πρώτο «κρούσμα» που έχει αντιμετωπίσει ως παίκτης των «πρασίνων» και βέβαια, θα ήθελε να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, κερδίζοντας ξανά την επιείκεια της διοίκησης. Οι σέντερ των δύο ομάδων μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι αυτοί που στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πάρουν κάποια πρωτοβουλία αντί των αρχηγών τους.

calathes-mantzaris-oly-pao-kipello

Προέχει το αποτέλεσμα

Οι δύο κόουτς, έχουν ξεκάθαρα μέσα στην φιλοσοφία τους την «κυνική» αναζήτηση του αποτελέσματος. Οι αναμετρήσεις μεταξύ των «αιωνίων», δε μας προϊδεάζουν για ματς που θα διεκδικούν «δάφνες ποιότητας», από τη στιγμή μάλιστα που αμφότερες οι πλευρές, έχουν αρκετούς παίκτες που μπορούν να παίξουν την άμυνα που επιθυμούν οι τεχνικοί τους. Τόσο στην περιφέρεια, όσο και στο ζωγραφιστό, Σφαιρόπουλος και Πεδουλάκης έχουν τα «όπλα» για να επιχειρήσουν να περιορίσουν τα βασικά «ατού» του αντιπάλου. Αυτά είναι στοιχεία, που μας οδηγούν σε συμπέρασμα, πως οι άμυνες θα έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο σε όλα τα ματς της σειράς των τελικών. Οι σετ επιθέσεις θα κυριαρχήσουν, με τον Ολυμπιακό να θέλει να τρέξει στο ΣΕΦ, μετά από κλεψίματα ή καλές άμυνες, αλλά τον Παναθηναϊκό του Πεδουλάκη να μη θέλει να «βιαστεί» και να αναζητεί βάσεις μέσω του περιφερειακού σουτ, στο οποίο καταλυτικός μπορεί να γίνει ο Φελντέιν. Στο θέμα της επιβολής ρυθμού, λοιπόν, υφίσταται διαφορά και αυτός κρίνει πολλά στην πορεία ενός αγώνα.

Τα δεδομένα της περιφέρειας

Οι περιφερειακές γραμμές των δύο ομάδων, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, προσφέρουν αρκετά «εργαλεία» στους δύο προπονητές, που μπορούν να χρησιμεύσουν στο αμυντικό τους πλάνο. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει παίκτες, οι οποίοι μπορούν να πιέσουν αφόρητα τον αντίπαλο στα 4/4 του γηπέδου, ενώ ο Ολυμπιακός δεν υστερεί κατά πολύ σε αυτό το κομμάτι, αλλά στηρίζει περισσότερα σε άμυνα μισού γηπέδου. Υπάρχουν και παίκτες, όμως, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά και στο επιθετικό κομμάτι. Οι πρωτοβουλίες του Χάκετ συνήθως έχουν θετικό αποτέλεσμα για τους «ερυθρολεύκους», ενώ θα χρειαστούν κάποια καλή επιθετική βραδιά του Μάντζαρη ή του Στρόμπερι, ενώ «ανάσες» μπορεί να προσφέρει στον Σπανούλη και ο Γιάννης Αθηναίου με το μακρινό σουτ, με όλα βέβαια να γυρίζουν γύρω από τον αρχηγό. Για τους «πράσινους», το ταλέντο του Έλιοτ Ουίλιαμς είναι αναμφισβήτητο, όπως και η εκτελεστική δεινότητα των Φελντέιν, Χέινς, στοιχεία που πρέπει να χωρέσουν μαζί με την νοοτροπία «pass first, then shoot» των Διαμαντίδη και Καλάθη. Ενδιαφέρον, σαφώς, θα έχει το πόσες πρωτοβουλίες θα πάρουν οι δύο τελευταίοι.

feldeine-mantzaris-oly-pao-kipello

Το ματσάρισμα των ψηλών

Και οι δύο, διαθέτουν στην φρόντ-λάιν τους κυρίως παίκτες με αθλητικά προσόντα. Οι δύο Χάντερ, ο Γκιστ, ο Φώτσης και ο Ουόρικ δημιουργούν ένα «κλίμα»… αλλαγών μετά τα σκριν κι ένα έργο που θα επαναληφθεί πολλές φορές στη σειρά των τελικών, αν και είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε κατά πόσο μπορούν άπαντες να «κυνηγήσουν» πιο κοντούς και ευέλικτους παίκτες. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και οι «άρχοντες» του low post, Γιώργος Πρίντεζης και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Ποιος θα αντιμετωπίσει δύο από τα πιο μεγάλα επιθετικά «όπλα» πανευρωπαϊκά, καθένας στο δικό του πόστο; Στο δεύτερο αγώνα του ΣΕΦ φέτος βέβαια, συναντήσαμε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του Νίκολα Μιλουτίνοφ, με εξαιρετική άμυνα πάνω στον Ραντούλιτσα και διευκόλυνση των αντίπαλων γκαρντ για να εκμεταλλευτούν τα αργά του πόδια. Μπορεί να επαναλάβει τέτοια απόδοση; Τώρα που η άμυνα του «King Kong» έχει αλλάξει μετά τα σκριν και δεν κάνει hedge out, πώς σκοπεύει να τον χτυπήσει ο Ολυμπιακός; Ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει υπέρ του τα κουρασμένα πόδια του «Πρι»; Όλα αυτά, μαζί με μια ενδεχόμενη πρόσθεση παικτών, όπως ο Δημήτρης Αγραβάνης ή ο Ιωάννης Παπαπέτρου, στην «εξίσωση», καθώς και τα μεταξύ τους ζευγάρια, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον «κάδρο» στις δύο ρακέτες.

raduljica-oly-pao-kipello

Η πρόκληση στο «3»

Εδώ υπάρχει ένας τομέας, όπου ο Ολυμπιακός υπερτερεί ξεκάθαρα, καθώς έχει τρεις εξαιρετικούς παίκτες στη θέση «3», ενώ ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν κι αυτός είναι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Πόσο θα τον εμπιστευτεί ο Πεδουλάκης, θέλοντας να αντιμετωπίσει παίκτες, όπως ο Λοτζέσκι, ο Παπαπέτρου και ο Παπανικολάου, με τον δεύτερο ίσως να χρησιμοποιείται και στο «4»; Τον θεωρεί ως ένα «όπλο» για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, ή έναν αναλώσιμο παίκτη ολίγων παικτών, από τη στιγμή που ο προκάτοχός του είχε τους Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς μπροστά του. Τώρα ο πρώτος είναι παρελθόν, ο δεύτερος τραυματίας και ο Έλληνας κόουτς δεν έχει παρά να ψάξει λύσεις από τους γκαρντ του. Δε θα κάνει κάποια σπουδαία αλλαγή εδώ, καθώς και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έπαιζε για πολλή ώρα με τρεις γκαρντ όσο περνούσε η σεζόν, αλλά υπήρξαν και παιχνίδια, όπου χρειάστηκε τη βοήθεια του Μαυροβουνίου και του Έλληνα φόργουορντ. Τώρα αναγκαστικά θα ψάξει τα σχήματα των τριών γκαρντ, που θα μπορούν να καλύψουν τη μη ύπαρξη δεύτερου σμολ φόργουορντ, καθώς και την αρκετά πιθανή περίπτωση που ο Χαραλαμπόπουλος δεν πάρει τόσα λεπτά, όσα πήρε με τον Κολοσσό ή τον Άρη. Από τη δική του πλευρά, ο Σφαιρόπουλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνθήκη, αλλά είναι άξιο απορίας το κατά πόσο θα εστιάσει σε αυτό το κομμάτι. Για τον Πεδουλάκη, αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση.

papapetrou-oly-pao

Συμπέρασμα

Μετά από μια αποτυχημένη σεζόν στο ευρωπαϊκό στερέωμα και για τους δύο, ο τίτλος του Κυπέλλου δε θα αρκεί στον Παναθηναϊκό για άλλη μια χρονιά, με τον Ολυμπιακό να μη θέλει να βιώσει την οδύνη της απώλειας όλων των στόχων για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για μια περίεργη συνθήκη για τις δύο ομάδες, οι οποίες θα κληθούν να προβούν σε σημαντικές αποφάσεις το επόμενο καλοκαίρι, ειδικά για εκείνη που θα δει τον αντίπαλό της να σηκώνει το τρόπαιο. Και καθεμία από αυτές, χρειάζεται να ψάξει αρκετά, για να βρει τις λύσεις που θα την κάνουν να αποφύγει την «χιονοστιβάδα»…