Η συνέντευξη Τύπου των προπονητών των ομάδων της Α1 ολοκληρώθηκε και όλοι οι τεχνικοί (πλην του Γιώργου Καλαφατάκη, ο οποίος απουσίζε λόγω υποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής) μίλησαν για τους στόχους της νέας σεζόν, ενώ ευχήθηκαν να διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα αντάξιο των προσδοκιών. Την παράσταση έκλεψε ο ιδιαίτερα ορεξάτος τεχνικός του Ηλυσιακού Δημήτρης Παπανικολάου με τις ατάκες του, ενώ ειπώθηκααν και πολλές αλήθειες, οι οποίες φωτογραφίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Οι προπονητές μίλησαν με τη σειρά που τερμάτισαν οι ομάδες τους την περασμένη περίοδο.

Έτσι, μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα του Ολυμπιακού και τον Αργύρη Πεδουλάκη του Παναθηναϊκού τον λόγο πήρε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος του Πανιωνίου, ο οποίος είπε: “Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και υπομονή γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Ο Πανιώνιος έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι και θελήσαμε να κρατήσουμε κάποιους παίκτες. Κάποιοι όμως δεν ήθελαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και αποφασίσδαμε να επενδύσουμε σε νέους παίκτες. Θέλει σκληρή δουλειά και πολύ προσπάθεια. Υπάρχει όμως αισιοδοξία”.

Μηνάς Γκέκος (Κολοσσός): “Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και αυτό ισχύει και για τον Κολοσσό. Είναι ένα από τα λίγα σωματεία που δεν χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο. Η διοίκηση θα ήθελε να είναι καλύτερες οι συνθήκες φέτος όμως δεν υπάρχει γήπεδο. Στόχος μας είναι να είμαστε και φέτος ανταγωνιστικοί”.

Στέργιος Κουφός (Ρέθυμνο): “Εύχομαι σε όλους υγεία δύναμη και υπομονή. Εχω την αίσθηση πως όσο ανατρέχουμε στην περασμένη σεζόν, μας κάνει περισσότερο κακό από καλό. Πέρσι πετύχαμε ένα θαύμα και είναι δύσκολο φέτος να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Να είναι σίγουροι όμως όλοι ότι θα δώσουμε τα πάντα για να είμαστε και φέτος αναταγωνιστικοί”.

Κρις Χουγκάζ (Καβάλα): “Η ομάδα της Καβάλας στηρίζει παραδοσιακά τους Ελληνες προπονητές και το περιβάλλον είναι ιδανικό να δουλέψει ένας νέος τεχνικός. Εχουμς φτιάξει μία νέα ομάδα, η οποία υστερεί σε εμπειρία, όμως της περισσεύει ή διάθεση και το κίνητρο. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον”.

Βαγγέλης Αλεξανδρής (Αρης): “Δεν έχουμε κανέναν άλλο στόχο παρά το να επιστρέψουμε στην κορυφή. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό χρειάζεται χρόνο. Φιλοδοξία όμως υπάρχει. Δεν ξεκινήσαμε τη σεζόν όπως θα θέλαμε μετά τον αρχικό ενθουσιασμό. Με εκπλήσει το γεγονός πως δεν έχουν κληθεί τα θεσμικά όργανα των παικτών και των προπονητών, ειδικά φέτος που και οι προπονητές και οι αρχηγοί είναι Ελληνες. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα και καλό θα ήταν κάποια στιγμή να συζητηθεί η κεντρική διαχείριση εσόδων. Οι περισότεροι πλέον αισθανόμαστε σαν εθελοντές. Είναι καθηκον μας, όμως έχουμε και οικογένειες”.

Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ): “Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοί και έχουν επηρεάσει το ελληνικό μπάσκετ. Ως ΠΑΟΚ έχουμε φτιάξει μία νεανική ομάδα και στόχος μας είναι να παίξουμε όμορφο μπάσκετ, που ο κόσμος θα έρχεται στο γήπεδο για δύο ώρες και θα ευχαριστιέται να βλέπει και να ξεχνάει για λόγο τα προβλήματά του. Θα έχουμε φέτος υπομονή και στο τέλος της σεζόν θα δούμε τα αποτελέσματα”.

Δημήτρης Πρίφτης (Ικαρος Καλλιθέας): “Η φετινή χρονιά είναι χρονιά καθιέρωσης για εμάς. Στόχος μας είναι να βρεθούμε και την επόμενη σεζόν εδώ. Να μείνουμε στην κατηγορία και από εκεί και πέρα να κοιτάξουμε παραπάνω. Το ελληνικό μπάσκετ πιστεύω θα βρίσκεται πάντα στα καλύτερα της Ευρώπης. Εχω την αίσθηση ότι και φέτος θα είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από την τρίτη θέση και κάτω. Αυτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γηγενείς παίκτες, οι οποίοι είναι πιο ποιοτικοί από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”.

Δημητρης Παπανικολάου (Ηλυσιακός): “Με λέγανε γερόλυκο ως παίκτη κι έτσι αποφάσισα να γίνω νέος προπονητής. Ο ένας τρόπος είναι να ασχολούνται μαζί σου μέχρι να πεθάνεις και ο άλλος αφού πεθάνεις. Είναι μεγάλη τιμή που κάθομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους προπονητές. Το ότι είναι όλοι Έλληνες είναι καλό, αλλά μην ξεχνάμε ότι αν στην Ισπανία ήταν όλοι Ισπανοί δεν θα υπήρχε θέση για τον Φώτη Κατσικάρη, αν στη Γερμανία ήταν όλοι Γερμανοί δεν υπήρχε θέση για τον Φλεβαράκη και τον Χριστόπουλο.

Εχουμε πάρει τεχνογνωσία από ξένους προπονητές όπως οι Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς και ας μην το παραδεχόμαστε. Στον Ηλυσιακό μειώσαμε το μπάτζετ αλλά και κάποια λειτουργικά έξοδα για να μπορούν όλοι να εισπράτουν χρήματα. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου γιατι σε μία σκληρή προετοιμασία από τις 21/08 δεν έλειψε κανείς τους από την προπόνηση. Είμαι αποφασισμένος να πεθάνω γι’αυτούς. Είμαι περήφανος που αρχηγός στην ομάδα είναι ο Νίκος Χατζής που κυνηγάει και κάποια ρεκόρ. Μέσα από την ομάδα μακάρι να τον βοηθήσουμε να τα σπάσει.

Σαν μπάσκετ πρέπει να περνάμε και κάποια μηνύματα. Στην κλήρωση του πρωταθλήματος όποιος ανέβαινε επάνω ζητούσε κι από ένα γήπεδο, τη στιγμή που τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες. Κάποια παιδιά που είναι παίκτες πρέπει να μην γίνονται μόνο προπονητές αλλά και παράγοντες. Μόνο έτσι θα ακουστούν νέες ιδέες και θα μπορέσουμε να προωθήσουμε το προϊόν που ονομάζουμε μπάσκετ. Ηταν κάποτε το αγαπημένο άθλημα των γυναικών και πλέον δεν έρχονται στα γήπεδα, αφού δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες. Καλή χρονιά σε όλους εκτός από τους αντιπάλους του Ηλυσιακού“.

Τζίμης Κουστένης (Περιστέρι): “Το Περιστέρι είναι μία νεανική ομάδα με χαμηλό μπάτζετ. Οι παίκτες που ήρθαν φέτος να στελεχώσουν την ομάδα, επελέγησαν με το κίνητρο να αρπάξουν την ευκαιρία του να αγωνιστούν στην Α1. Είμαστε νέα ομάδα, αλλά το Περιστέρι δεν είναι νέο. Πρέπει να συνεχίσουμε στα βήματα του προκατόχου μου, Αργύρη Πεδουλάκη.

Οι παίκτες πρέπει να παίξουν σκεπτόμενο μπάσκετ, να έχουν άγνοια κινδύνου. και να δείχνουν ανταγωνιστικότητα. Μπορεί το ελληνικό μπάσκετ να περνάει κρίση, αλλά οι επαφές που είχαμε με ξένους μάνατζερ, μας έδειξε ότι οι παίκτες τους θεωρούν τιμητικό το να αγωνιστούν έστω για μία σεζόν στο πρωτάθλημα μας, αφού θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην καριέρα τους. Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε”.

Γιώργος Σκαραφίγκας (Πανελευσινιακός): “Στοίχημα για εμάς είναι ο οικοενειακός τρόπος λειτουργίας της ομάδας μέσα κι έξω από το γήπεδο. Αγωνιστικά, ουσιαστικά θα αγωνιστούμε με ντεσαβαντάζ έδρας αφού θα παίζουμε σε ουδέτερο γήπεδο”.

Νίκος Βετούλας (Απόλλων Πατρών): “Εύχομαι ο Απόλωνας να σταματήσει να είναι ασανσέρ και να έιναι και του χρόνου στην Α1. Πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο που με τόσο κόπο φέραμε στο γήπεδο. Μας δίνει σύναμη και κουράγιο”.