Η Σκανδιναβία αποτελεί μία από τις διαρκώς αναπτυσσόμενες περιοχές του μπασκετικού “χάρτη”, με τους “Βίκινγκς” να αποδεικνύουν χρόνο με το χρόνο ότι  μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Η πρόοδος τους τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής και μπορεί κανείς να την διαπιστώσει και από το επίπεδο των εγχώριων πρωταθλημάτων τους (πολύ ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε Φινλανδία και Σουηδία), αλλά και από τις συμμετοχές των χωρών της Σκανδιναβίας σε όλες τις πρόσφατες εθνικές διοργανώσεις. Η Εθνική μας άλλωστε, ήταν και ένα από τα “θύματα”  των εξαιρετικών Φινλανδών στο Ευρωμπάσκετ του 2013, όπου τελικά κατέκτησαν και την 9η θέση. Η Φινλανδία έλαβε μέρος και στο Ευρωμπάσκετ του 2011, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014, αλλά και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, με τα αποτελέσματα της να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά. Η Σουηδία έλαβε και αυτή μέρος στο Ευρωμπάσκετ του 2013 στην Σλοβενία και μάλιστα είχε βρεθεί και αυτή ανίπαλος της Εθνικής μας στην φάση των ομίλων(είχαμε επικρατήσει με 51-79). Στο πρόσαφτο Ευρωμπάσκετ έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά και άλλη μια Σκανδιναβική χώρα, η Ισλανδία. Στην “παρθενική” τους παρουσία οι Ισλανδοί, παρότι βρέθηκαν στον δυσκολότερο όμιλο, κέρδισαν πολλά χειροκροτήματα και έυσημα για την προσπάθεια τους. Το σκανδιναβικό μπάσκετ έχει αρχίσει να “παράγει” και ταλένα υψηλού επιπέδου όπως ο Σουδός, Γιόνας Γιερέμπκο, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς και ο Φινλανδός, Πέτρι Κοπόνεν, που αγωνίζεται στην Ρωσία με την Χίμκι.

Κατά το παρελθόν αρκετοί Σκανδιναβοί έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Ο Φινλανδός Σον Χαφ που αγωνίστηκε για 3 χρόνια στην χώρα μας (2008-2011) με Μαρούσι και Kαβάλα ή ο Νορβηγός Τόργκιν Μπριν που πέρασε από τον Άρη την σεζόν 1999-2000 και αποτελεί τον μοναδικό μέχρι και σήμερα παίκτη με καταγωγή από την Νορβηγία, που έχει αγωνιτεί στο ΝΒΑ, είναι μερικά τέτοια παραδείγματα. Όμως και η Σκανδιναβία έχει στηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις το ελληνικό μπάσκετ. Μην ξεχνάμε ότι ο Κώστας Τσαρτσαρής αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ισλανδίας, πρωτού γίνει ευρέως γνωστός στο εγχώριο κοινό, ενώ πρόσφατα κιόλας δύο ακόμη Έλληνες παίκτες βρήκαν “στέγη” στην Σκανδιναβία. Ο λόγος για τους Σταύρο Τουτζιαράκη και Αλέξανδρο Σιγκούνα. Ο πρώτος αγωνίστηκε για δύο χρονιές στην Σουηδία και τους Solna Vikings (2012-1014), ενώ ο δεύτερος μόλις την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε επίσης στην Σουηδία με την LF Basket, πρωτού επιστρέψει εκ νέου στην χώρα μας. Τέλος, στην Σουηδία έχουν βρεθεί και δύο Ελλήνες προπονητές κατά το παρελθόν. Ο Κώστας Φλεβαράκης (νυν τεχικός των Τρικάλων) διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας για πέντε χρόνια (2005-2010), αφού πρώτα είχε κοουτσάρει την σουηδική Ακροπόλ (2004-2005), ενώ και ο Άρης Λυκογιάννης (νυν τεχνικός του Κολοσσού) εργάστηκε  στη σουηδική Σόλνα (2012-2013).

Η φετινή Basket League θα έχει έντονο το σκανδιναβικό στοιχείο, με πέντε παίκτες έχουν σκανδιναβική καταγωγή. Με αφορμή λοιπόν την “επέλαση” των “Βίκινγκς” στο ελληνικό πρωτάθλημα, σας παρουσιάζουμε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε γι’ αυτούς, στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Τομ Λίντεν (Σουηδία – Κολοσσός Ρόδου)

Ο γεννημένος στην πόλη Οστερτάλιε της Σουηδίας, Τομ Λίντεν, είναι ο μοναδικός της λίστας των Σκανδιναβών που έχει εμπειρία από τα παρκέ της Βasket League. Ο 28χρονος Σουηδός αγωνίζεται από την περασμένη σεζόν στην χώρα μας, φορώντας  τα χρώματα του Κολοσσού Ρόδου. Ο παίκτης είχε συμβόλαιο ενός έτους με την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν την συνεργασία τους μέχρι το καλοκαίρι του 2016, παρά το ενδιαφέρον του “νεοφώτιστου” Αρκαδικού να τον εντάξει στο δυναμικό του.  

alt

Πάμε όμως να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Σκανδιναβό. Ο Λίντεν είναι 28 ετών, έχει ύψος 2.03 και αγωνίζεται στις θέσεις “3” και “4”. Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά του χαρακτιριστικά, φημίζεται για τον καλό χειρισμό της μπάλας  και την άρτια τεχνική, πάρα το ύψος του, ενώ διαθετεί “δολοφονικό” μακρινό σουτ (3ος στην περσινή Basket League με 45,5% στα τρίποντα). Με την ομάδα της Ρόδου σε 29 αναμετρήσεις είχε 5 πόντους και 2.2 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αναμέτρηση, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην είσοδο της ομάδας στα πλέι-οφ και την κατάληψη της 7ης θέσης. Ο Κολοσσός είναι η πρώτη του ομάδα στο εξωτερικό, αφού πρώτα είχε αγωνιστεί για δέκα συνεχόμενα χρόνια στα πρωταθλήματα της πατρίδας του. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν επαγγελματίας το 2004 με τους  Södertälje Kings, την φανέλα των οποίων φόρεσε μέχρι το 2010, έχοντας αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς στην Α2 Σουηδίας το 2007. Το 2010 μετακόμισε στους Sundsvall Dragons, όπου έμεινε μέχρι το 2014. Η πορεία του ήταν συνεχώς ανοδική. Το 2011 αναδείχθηκε πρωταθλητής Σουηδίας, ενώ το 2014 ήταν μέλος της καλύτερης 5άδας Σουηδών, ολοκληρώνοντας την σεζόν με 14.1 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και1.7 ασίστ. Την ίδια χρονιά έκανε και τις πρώτες του επίσημες εμφάνισεις με την Εθνική Ανδρών της Σουηδίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2015 (2.8 π., 1 ρμπ., 0.8 ασ., σε 11.8′), αφού νωρίτερα είχε αγωνιστεί και με τα αντιπροσωπευτικά συκροτήματα U20 και U18. Το καλοκαίρι του 2014 πήρε την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την χώρα του, προκειμένου να αγωνιστεί στο εξωτερικό και έκτοτε βρίσκεται στην Ρόδο, όπου πλέον ετοιμάζεται για το ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς του στην Basket League.

Finaldunk

 Δείτε τον Τομ Λίντεν, στις καλύτερες στιγμές του από την περσινή σεζόν με τον Κολοσσό Ρόδου:

 

 Μάρτιν Πάμπλαντ (Σουηδία – Απόλλωνας Πάτρας)

Ο Μάρτιν Πάμπλαντ είναι ο έτερος Σουηδός της “παροικίας” των Σκανδιναβών στην Basket League. O 28χρονος είναι rookie στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Απόλλωνα Πάτρας, με συμβόλαιο ενός χρόνου. Είναι γεννημένος στην πόλη Λουντ, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μάλμε και 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Κοπεγχάγης. Έχει ύψος 1.93 και αγωνίζεται στις θέσεις “2” και “3”.

alt

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό του προφίλ, ο Πάλμπλαντ θεωρείται ένας πολύ αθλητικός παίκτης που “καταθέτει” πολύ ενέργεια στο παρκέ, ενώ παράλληλα διαθέτει και πολύ καλό σουτ. Την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας με τα χρώματα της Πανόν, μετρώντας 13.4 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα, με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας (38.4%τριπ., 52%διπ., 86.7%β.). Στην επαγγελματική του καριέρα έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της χώρας του με τους Solna Vikings (2007-10), LF Basket (2010-12) και Sodertalje Kings (2012-14). Έχει κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα Σουηδίας (2008,2013,2014), ενώ από το 2008 πήρε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο σουηδικό πρωτάθλημα. Αποτελεί μέλος της εθνικής ομάδας της Σουηδίας, στην οποία αγωνίζεται από το 2008. Μάλιστα, στα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ 2015, μέρτησε  6.5 πόντους και 1.8 ριμπάουντ στα 23.2 λεπτά συμμετοχής που έπαιρνε κατά μέσο όρο, στις 6 αναμετρήσεις που έδωσε με την χώρα του. Το πέρασμα του από την Ουγγαρία ήταν και η πρώτη του “περιπέτεια” μακριά από την πατρίδα του, με τον “Βίκινγ” να ετοιμάζεται πλέον για νέες περιπλανήσεις, αυτή την φορά στην χώρα μας, υπό τις οδηγίες του Θανάση Παπαχατζή στον Απόλλωνα Πάτρας.

10. Martin Pahlmblad (Sweden)

Δείτε τις καλύτερες στιγμές του Μάρτιν Πάμπλαντ στο ουγγρικό πρωτάθλημα:

Ρουπ Αχόνεν (Φινλανδία – Κολοσσός Ρόδου)

 Άλλος ένας Σκανδιναβός θα αγωνίζεται φέτος στο νησί της Ρόδου. Ο λόγος για  τον Φινλανδό Ρουπ Αχόνεν, που έρχεται για να δημιουργήσει μαζί με τον Σουηδό Τομ Λίντεν, που βρίσκεται από πέρυσι στον Κολοσσό, το δίδυμο των “Βίκινγκς” της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη. Ο Αχόνεν είναι γεννημένος στην πόλη Σάλο της Φινλαδίας που βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από το Ελσίνκι. Είναι 25 ετών, έχει ύψος 1.87 και αγωνίζεται στις θέσεις “1” και “2”.

 Ένας «Βίκινγκ» στην Ρόδο...(vid's)

Ο Αχόνεν θεωρείται ένας κόμπο-γκαρντ, με καλό χειρισμό της μπάλας, ικανότητα στο σκοράρισμα και “φαρμακερό” σουτ (40.2 % στα τρίποντα την περασμένη χρονιά). Ξεκίνησε την καριέρα του το 2007 από την Torpan Pojat Helsinki, ενώ το 2009 μετακόμισε στην Vilpas Vikings , όπου και έμεινε μέχρι το 2012. Για μία χρονιά δοκίμασε την τύχη του στο πρωτάθλημα Σουηδίας, φορώντας τα χρώματα των Solna Vikings. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Φινλανδία, όπου για δύο χρονιές αγωνίστηκε με τους Bisons Loimaa, μετρώντας  8.7 πόντους, 1.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα είχε και πολύ καλή παρουσία στην VTB League με  9.7 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ. Είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του από το 2012, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που νίκησε την Εθνικής μας, στην φάση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ 2013. Ο Αχόνεν ήταν παρών  και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, όπου οι Φινλανδοί αποκλείστηκαν στην φάση των 16 από την Σερβία, παίρνοντας όμως πολύ περιορισμένο χρόνο συμμετοχής από τον Χένρικ Ντέτμαν(0.7 π., 0.3 ριμπ., σε 3.7′). Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του με την χώρα του, ο 25χρονος γκαρντ εντάχθηκε στην ομάδα της Ρόδου και πλέον ετοιμάζεται για την πρώτη του εμπειρία μακριά από την Σκανδιναβία και το ντεμπούτο του στην  Basket League

alt

 Δείτε τον Αχόνεν να “εκτελεί” την Ούνικς Καζάν, σε αγώνα της VTB League:

 Μάτι Νουουτίνεν (Φινλανδία – Αρκαδικός)

Ο Ρουπ Αχόνεν δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Φινλαδίας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το δικό τους Φινλανδό έχουν βρει και στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον Αρκαδικό, στο πρόσωπο του “νεοαποκτηθέντα” Μάτι Νουουτίνεν. Ο 25χρονος Σκανδιναβός που είναι γεννημένος στην 5η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Τούρκου, ήταν μέχρι το καλοκαίρι συμπαίκτης με τον Αχόνεν στο πρωτάθλημα της Φινλανδίας, ενώ οι δυο τους είναι “συνοδοιπόροι” και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Φινλανδίας. Η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη του μακριά από την πατρίδα, με τον Γιάννη Καστρίτη να ποντάρει πολλά στις ικανότητες του παίκτη, προκειμένου οι “νεοφώτιστοι” να καταφέρουν να παραμείνουν στην Basket League. Έχει ύψος 2.02 και αγωνίζεται ως φόργουορντ στις θέσεις “3” και “4”.

NUUTINEN MATI AUG31

Τα αγωνιστικά του χαρακτιριστικά ταιριάζουν απόλυτα  στο προφίλ ενός “Βίκινγκ”. Αθόρυβος, με προσήλωση στην δουλειά, μαχητικό πνεύμα και μπόλικο μπασκετικό ταλέντο εντός των γραμμών του παρκέ. Με αυτά τα στοιχεία άλλωστε ο Νοουτίνεν κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας από του καλύτερους παίκτες στο πρωτάθλημα της χώρας του, κατακτώντας  με τους Loimma Bisons δύο πρωταθλήματα (2012,2013). Ξεκίνησε την καριέρα του το 2007 στην Κούβοτ, την σεζόν 2010-11 μετακινήθηκσε στην Salon Vilpas, ενώ τις τελευταίες τέσσερις χρονιές αγωνίστηκε με επιτυχία στους Loimma Bisons. Tην τελευταία του χρονιά στην Φινλανδία μέτρησε 11.4 πόντους και 4.6 ριμπάουντ σε 30 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, για το φινλανδικό πρωτάθλημα και την VTB League. Eίναι διεθνής από το 2012, έχοντας λάνει μέρος με την χώρα του, τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 στην Ισπανία, όσο και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Μάλιστα, οι επιδόσεις του στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ ήταν άκρως ενθαρυντικές, με τον Σκανδιναβό να μετρά 7.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ ανά αγώνα, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ανθρώπους του Αρκαδικού, που περιμένουν να τον δουν να διαπρέπει και στην Basket League. 

alt

 Δείτε τις καλύτερες στιγμές του Νοουτίνεν από την περασμένη σεζόν:

 Χοερντούρ Βίλιαμσον (Ισλανδία – Τρίκαλα)    

O τελευταίος της “παροικίας” των Σκανδιναβών μας έρχεται από την “παγωνένη” Ισλανδία. Ονομάζεται Χοερντούρ Βίλιαμσον, είναι γεννημένος στο Ρέικιαβικ και θα τον δούμε να αγωνίζεται στα γήπεδα της  Basket League με την φανέλα των Τρικάλων. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ σε ηλικία 15 ετών, μετά από παρακινήσεις του αδελφού του, ο οποίος είναι προπονητής στην Ισλανδία. Είναι 27 ετών, έχει ύψος 1.94 και αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ και κυρίως σε αυτή του πόιντ γκάρντ.

alt

Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά του στοιχεία, πρόκειται για ένα πολύ μαχητικό και “σκληρό” γκαρντ, που μπορεί να προσφέρει και στις δύο άκρες του γηπέδου. Πολύ συχνά αναλμβάνει “ειδικές” αποστολές από τους προπονητές του απέναντι σε επικίνδυνους ανιπάλους, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί και σε έναν σταθερό σκόρερ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς της λίστας, ο Βίλιαμσον διαθέτει πλούσια εμπειρία από τα γήπεδα της Ευρώπης. Εγκατέλειψε για πρώτη φορά την πατρίδα του σε ηλικία μόλις 19 ετών, με προορισμό την Ισπανία. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Fjölnir Reykjavík και το 2007 ήρθε η μεταγραφή του στην Ισπανία και την CB Dunas Hotels Gran Canaria Las Palmas. Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στην Ισλανδία για να αγωνιστεί στην UMFN Njarðvík, ενώ το 2008 ήρθε το δεύτερο ταξίδι στην Ισπανία,  για λογαριασμό της  Caja Rural Melilla. Από το 2008 εως το 2011 φορούσε την φανέλα της Keflavík στο πρωτάθλημα της χώρας του, για να “ξενιτευτεί” και πάλι, με προορισμό την Γερμανία αυτή την φορά. Αγωνίστηκε για δύο σεζόν στην ΜΒC (Mitteldeutscher Basketball Club), πρωτού ξαναεπιστρέψει στην Ιβηρική χερσόνησο, για χάρη της CB Valladolid. Τρλευταίος και πιο πρόσφατος σταθμός του ήταν η γνώριμη του Γερμανία, φορώντας και πάλι τα χρώματα της MBC. Σε 29 αναμετρήσεις στο γερμανικό πρωτάθλημα, μέτρησε 10 πόντους και 2.6 ασίστ κατά μέσο όρο. Είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Ισλανδίας από το 2007, ενώ ήταν και στην αποστολή της χώρας του στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν και από τους σταθερότερους πάικτες σε απόδοση, μετρώντας 6.8 πόντους, 2.2 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Πλέον, ετοιμάζεται για μια νέα σελίδα στην καριέρα του, ευελπιστώντας να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και στα γήπεδα της Βasket League, υπό τις οδηγίες του Κώστα Φλεβαράκη.

 trikala_iceland.jpg

 Δείτε τις καλύτερες στιγμές του Βίλιαμσον από το γερμανικό πρωτάθλημα την σεζόν 2012-13:

Παπαδημητρίου Δημοσθένης