Το έφερε η κλήρωση έτσι, που το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θα είναι για το επαγγελματικό πρωτάθλημα, κατά το πως λένε οι στίχοι του «Υπάρχω», που είχε ερμηνεύσει συγκλονιστικά ο Στέλιος Καζαντζίδης: «Και αρχή και φινάλε».

Το ραντεβού τους είναι από τώρα κλεισμένο και για την 1η αγωνιστική, την Δευτέρα (14/10), και για την τελευταία, αφού θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να μην μονομαχήσουν στους τελικούς των πλέι οφ για την κατάκτηση του τίτλου.

Από εκεί και πέρα, οι 12 ομάδες που συμπληρώνουν το ταμπλό της Α1, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παίξουν το ρόλο της γαρνιτούρας, αλλά να δώσουν ανταγωνιστικό ενδιαφέρον σε επιμέρους στόχους:

* Στην κατάκτηση της 3ης θέσης, δηλαδή στην ανάδειξη του «πρωταθλητή των 12».

* Στη διεκδίκηση μιας θέσης στο φάϊναλ φορ ή στα πλέι οφ, και

* Την αποφυγή του υποβιβασμού.

Αποκέντρωση

Στην αφετηρία του πιο αποκεντρωμένου πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων, στέκονται λοιπόν 14 ομάδες, από 8 διαφορετικές πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Πάτρα, Δράμα, Χαλκίδα, Τρίκαλα) και με τόνο, κατά τι, πιο αισιόδοξο από πέρυσι ή πρόπερσι. Ίσως γιατί άρχισαν (ή αναγκάστηκαν) να συνηθίζουν και να προσαρμόζονται στα στενά οικονομικά πλαίσια. Ακόμη και τα μπάτζετ των δυο «αιωνίων» δείχνουν ταπεινά σε σχέση με εκείνα της εποχής των παχιών αγελάδων.

Άλλωστε, το πρωτάθλημα αυτό, παρά τη λιτότητα που βιώνει, τα τρία τελευταία χρόνια αναδεικνύει σταθερά τον πρωταθλητή Ευρώπης. Φέτος αξιώθηκε να στείλει ξανά δυο ομάδες στο Eurocup (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ) στην προσπάθεια να ενισχύσει το κλονισμένο image του.

Στους πάγκους αυτών των ομάδων θα κάθονται 13 Έλληνες προπονητές (14 ξεκίνησαν πέρυσι) και ένας Βόσνιος (Νέναντ Μάρκοβιτς στον ΚΑΟΔ) που όμως είναι πια της …οικογένειας.

Στα ρόστερ τους, μπορεί να μην βρίσκει κανείς υπέρλαμπρα και πανάκριβα αστέρια, αλλά πολλούς νέους και φιλόδοξους παίκτες, Έλληνες και ξένους, που αξιοποιούν το υψηλό επίπεδο τακτικής και προπόνησης που χαρακτηρίζει διαχρονικά την ελληνική Λίγκα με στόχο να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

Το …τσιτάτο: «Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», έστω κι από την ανάγκη που μετατράπηκε σε φιλοτιμία , βρίσκει και στο μπάσκετ πεδίο εφαρμογής.

Οι δυο και οι άλλοι

Από πλευράς δυναμικότητας, όλοι συμφώνησαν ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα παίξουν για το πρωτάθλημα, μόλις έρθει ο Μάιος και αφού πρώτα δοκιμάσουν να συνεχίσουν την λαμπρή παράδοσή τους στην Ευρωλίγκα.

Ο Πανιώνιος, από πλευράς εμπειρίας και μπάτζετ, ξεκινάει με σχετικό προβάδισμα για την διεκδίκηση της 3ης θέσης. Από εκεί και πέρα όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Θα μετρήσει η ευστοχία στις επιλογές, η χημεία, η ικανότητα στη διαχείριση των κρίσεων, οι «ιδέες» με την έννοια που τις τοποθέτησε ο τεχνικός του Άρη Βαγγέλης Αγγέλου, αλλά και η οικονομική αντοχή – φερεγγυότητα, ώστε να μην παρατηρηθούν ανεπιθύμητες εικόνες διάλυσης και αλλοίωσης του πρωταθλήματος για να μοιραστούμε την ανησυχία του πολύπειρου τεχνικού του ΠΑΟΚ, Σούλη Μαρκόπουλου.

Πάντως, αν μεταφράζουμε καλά τις δηλώσεις των προπονητών, έτσι όπως είναι πια τα πράγματα, ο βασικότερος στόχος των περισσοτέρων είναι να εξασφαλίσουν με νύχια και με δόντια τη σωτηρία τους. Γιατί εκτός από τους νεοφώτιστους, τα Τρίκαλα και την Νέα Κηφισιά, στο ίδιο καζάνι έδειξαν να (πιστεύουν ότι) βράζουν ο Πανελευσινιακός, ο Ηλυσιακός, ο Ίκαρος Χαλκίδας (πλέον), ο Κολοσσός.

Δια της εις ατόπου επαγωγής μια θέση στα πλέι οφ φιλοδοξούν να διεκδικήσουν το Ρέθυμνο, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Απόλλωνας Π. και ο ΚΑΟΔ.

Η βία

Επειδή κάθε χρόνο τα ευχολόγια περισσεύουν, η συζήτηση χάνει το νόημά της, όσο αυτοί που έχουν στα χέρια τους τη δύναμη, βρίσκονται δέσμιοι των οργανωμένων «στρατών», ψήφων σε οποιοδήποτε επίπεδο ή ακόμη και του φόβου που προκαλεί η θαρραλέα σύγκρουση με όλα αυτά. Νόμοι υπάρχουν. Αρκεί να είναι για όλους οι ίδιοι, να μην κόβονται και ράβονται στα μέτρα των μεγάλων και κυρίως να τηρούνται…

Εκ πρώτης όψεως, μια θετική διαπίστωση είναι ότι η νέα ηγεσία του ΕΣΑΚΕ δείχνει πιο δραστήρια και πιο μοντέρνα. Διαθέτει δηλαδή δυο ευπρόσδεκτα χαρακτηριστικά, τα οποία όμως από μόνα τους δεν εγγυώνται την σωστή αντίδραση τη στιγμή που θα χρειαστεί να …γίνει η διαφορά. Καλή αρχή λοιπόν!

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της πρεμιέρας:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

ΔΚ Κραχτίδης 18.00, NS1 ΚΑΟΔ – Άρης Καρακατσούνης-Αφεντουλίδης-Γεωργιάδης

ΔΚΓ Τρικάλων 18.00 Τρίκαλα – Νέα Κηφισιά Αναστόπουλος-Σώμος-Μητσόπουλος

ΚΓ ΠΑΟΚ 18.00 ΠΑΟΚ – Κολοσσός Ρόδου Κορομηλάς-Ταβουλαρέας-Θεονάς

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

ΚΓ Μ. Μερκούρη 16.00 Ρέθυμνο – Ίκαρος Χαλκίδας Σχινάς-Ψαριανός-Σταματόπουλος

ΚΓ Απόλλων Π. 19.00 Απόλλων Πατρών – Ηλυσιακός Φούφης-Πουρσανίδης Γ-Τζαφλέρης

2ο ΚΓ Ελευσίνας 18.00, NS1 Πανελευσινιακός – Πανιώνιος Τανατζής-Μάνος-Παντελίδης

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

ΣΕΦ (κθ) 19.15 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός Χριστοδούλου-Γκόντας-Παναγιώτου