Η πρεμιέρα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ έφτασε και μένει, πλέον, να αποδειχθεί αν οι κινήσεις, στις οποίες προέβησαν οι ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας, θα τις δικαιώσουν σε συνάρτηση με τους στόχους που έχουν θέσει. Κάθε σύλλογος, όπως είναι λογικό, δεν προσπαθεί να στηριχθεί μόνο στους ντόπιους παίκτες, αλλά και στις επιλογές ξένων που αναζητούν για να ενισχύσουν τα σύνολά τους.

Το Basketblog.gr και οι Θωμάς Κυρίτσης, Ραφαήλ Αλαγάς και Δημοσθένης Παπαδημητρίου, σας αναλύουν τους ξένους των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ώρα της… αλήθειας για τις επιλογές αυτές να πλησιάζει!

Ολυμπιακός

Οι αλλαγές των ξένων του Ολυμπιακού ήταν αρκετές. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, έγινε απλώς επιλογή αλλαγής του Αμερικανού που θα συμπλήρωνε την περιφερειακή γραμμή, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να εκτιμά τις ανασταλτικές ικανότητες του Ντι Τζέι Στρόμπερι, ο οποίος με την εξαιρετική σεζόν του στην πρωταθλήτρια Τουρκίας Καρσίγιακα, κέρδισε θέση στο ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδος και δευτεραθλητών Ευρώπης, αντί του Όλιβερ Λαφαγιέτ που βρήκε πάντως νέα πρόκληση στην καριέρα του, συμμετέχοντας στην προσπάθεια «αναγέννησης» της Αρμάνι Μιλάνο. Η απομάκρυνση του Κώστα Σλούκα, βρήκε απάντηση στην απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος δημιούργησε το όνομά του στη Σιένα και πρέπει, πλέον, να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν για τον ίδιο, κάτι που δεν έκανε στην Αρμάνι. Νίκολα Μιλουτίνοφ και Πάτρικ Γιανγκ, έρχονται να συμπληρώσουν τη γραμμή ψηλών, με τον τουρκικό «χρυσό» της Αναντολού Εφές να απομακρύνει από το μεγάλο λιμάνι τον Μπράιαντ Ντάνστον. Ντάρντεν και Πέτγουεϊ, δεν έπεισαν με τις εμφανίσεις τους και απομακρύνθηκαν, αν και ο Ολυμπιακός δεν έψαξε αντικαταστάτες, θεωρώντας με τους Λοτζέσκι – Παπαπέτρου στο «3» και τους Πρίντεζη – Τσαϊρέλη στο «4» είναι αυτάρκης. Πλην του Αμερικανοβέλγου, λοιπόν, μοναδικός ξένος που έμεινε στον Πειραιά από την περασμένη σεζόν, είναι ο Οθέλο Χάντερ που παίρνει μάλλον μία δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στο ύψιστο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έμειναν: Οθέλο Χάντερ (Αμερικανός), Ματ Λοτζέσκι (Βέλγος)

Ήρθαν: Πάτρικ Γιανγκ (Αμερικανός, Γαλατάσαραϊ), Ντάνιελ Χάκετ (Ιταλός, Αρμάνι Μιλάνο), Ντι Τζέι Στρόμπερι (Αμερικανός, Καρσίγιακα), Νίκολα Μιλουτίνοφ (Σέρβος, Παρτιζάν)

Έφυγαν: Μπρεντ Πέτγουεϊ (Σάσαρι), Τρεμέλ Ντάρντεν (Μπεσίκτας), Μπράιαντ Ντάνστον (Αναντολού Εφές), Όλιβερ Λαφαγιέτ (Αρμάνι Μιλάνο)

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός μετά την περσινή χρονιά, η οποία μπορεί να είχε την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί και επιτυχημένη αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα στο ρόστερ του, από προπονητή ως και σχεδόν όλους τους ξένους του παίκτες. Στο «τριφύλλι» ήρθε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, και μαζί οι συμπατριώτες του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Ογκιέν Κούζμιτς και Σάσα Πάβλοβιτς, παίκτες με εξαιρετικές περγαμηνές και πολλές παραστάσεις, ειδικότερα από το NBA. Στα «πράσινα» ντύθηκε και ο πρώτος Δομινικανός της ιστορίας της ομάδας, με τον Τζέιμς Φελντέιν, με θητεία σε Ισπανία και Ιταλία να συμπληρώνει το κλου των νεοφερμένων. Ο μοναδικός που παρέμεινε ήταν ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος μπορεί να λογιστεί ως μεταγραφή, επιστρέφοντας από την πεντάμηνη τιμωρία του από τον ΕΣΚΑΝ, για την γνωστή υπόθεση.

Έμειναν: Τζέιμς Γκιστ (Αμερικανός)

Ήρθαν: Αλεξάντερ Πάβλοβιτς (Παρτιζάν, Μαυροβούνιος), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (Μινεσότα, Σέρβος), Όγκιεν Κούζμιτς (Γκόλντεν Στέιτ, Σέρβος), Τζέιμς Φελντέιν (Βακέρος Ντε Μπαγιαμόν, Δομινικανός)

Έφυγαν: Εστεμπάν Μπατίστα (Τσονγκπινγκ), Ντε Μάρκους Νέλσον (Μονακό), Ει Τζέι Σλότερ (Μπάνβιτ), Γιάνις Μπλουμς (Αβελίνο), Ντι Τζέι Κούπερ (Κράσνι Οκτιάμπρ), Ρέιμαρ Μόργκαν (Ουλμ)

ΠΑΟΚ

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κινήθηκε σε γνώριμες λύσεις, κάτι που εξηγεί τόσο τις επιλογές των Μάρκοβιτς και Ντούβνιακ, με εξαιρετική παρουσία τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο κι εκείνες των Τέπιτς, Χάτσερ. Ο πρώτος μας είναι γνωστός από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, με μία Ευρωλίγκα στο ενεργητικό του, ενώ ο δεύτερος έχει αγωνιστεί ξανά στην ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Όλοι αυτοί, ήρθαν να ενισχύσουν μία περιφέρεια που έχασε αρκετούς από τους παίκτες που την απάρτιζαν την προηγούμενη σεζόν. Όσο για τον Ντάρκο Μπάλαμπαν, ερχόμενος από την Νάτουρεξ, θα προσπαθήσει να αποδείξει αν θα είναι τελικά… λίρα εκατό που θα χωρέσει στα «παπούτσια» του Κέβιν Λάνγκφορντ, ο οποίος προτίμησε το συμβόλαιο της Παρί Λεβαλουά και την προοπτική της Γαλλίας.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Νίκολα Μάρκοβιτς (Πανελευσινιακός, Σέρβος), Ούρος Ντούβνιακ (Κηφισιά, Σέρβος), Μιλένκο Τέπιτς (Παρτίζαν, Σέρβος), Ντάρκο Μπάλαμπαν (Νάτουρεξ, Σέρβος), Ουίλιαμ Χάτσερ (Σαρλερουά, Αμερικανός)

Έφυγαν: Κέβιν Λάνγκφορντ (Παρί Λεβαλουά), Τζεικ Όντουμ (Μπαιρόιτ), Μάρκ Κάρτερ (ΑΕΚ)

Άρης

Μετά από μία τετραετία, ο Άρης επέστρεψε στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Η ανάληψη της ιδιοκτησίας της ομάδας από τον Νίκο Λάσκαρη έχει σκορπίσει ενθουσιασμό στον κόσμο, ενώ και οι κινήσεις της ομάδας στο μεταγραφικό παζάρι, αφήνουν αισιοδοξία για το μέλλον της στην φετινή Basket League. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη θα εμφανιστεί «ριζικά» ανανεωμένη, μιας και όλοι οι ξένοι της αποχώρησαν, με πιο σημαντική την αποχώρηση του Βεζένκοφ, ο οποίος εξαργύρωσε την εξαιρετική του χρονιά με την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Σε ότι αφορά τις αφίξεις, στον Άρη συνδυάσανε τις δοκιμασμένες λύσεις  κάποιων ξένων που ξεχώρισαν την περσινή χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα, με την προσθήκη ποιοτικών παικτών που θα μπορέσουν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Από την εγχώρια αγορά επιλέχθηκαν οι δύο πρώην Αμερικανοί του Κολοσσού, Ντόμινικ Γούοτερς και Τζαμέλ Χάγκινς αλλά και ο Σέρβος Σλάβεν Τσούπκοβιτς που αγωνίστηκε πέρυσι στην ομάδα των Τρικάλων. Ο Αμερικανός γκαρντ Τζέρελ Μακ Νιλ που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν το ΝΒDL με τους Μπάκερσφιλντ Τζαμ, μετρώντας  18,5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ σε 32,1 λεπτά συμμετοχής και ολοκλήρωσε την χρονιά στους Φοίνιξ Σανς, ήρθε για να αναλάβει χρέη αρχισκόρερ. Ακόμη μια «έξυπνη» προσθήκη ήταν αυτή του Αμερικανοισραηλινού Τζέικ Κοέν της Μακάμπι, ο οποίος αναμένεται, πέρα από ποιότητα, να προσδώσει και εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο στην ομάδα, μιας και έχει παραστάσεις από Ευρωλίγκα. Τέλος, ο Αμερικανός Οκάρο Γουάιτ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, με τον παίκτη να προέρχεται από πολύ καλή χρονιά στο ιταλικό πρωτάθλημα με την Βίρτους Μπολόνια, ενώ το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 23 ετών, αφήνει πολλές υποσχέσεις για την μελλοντική εξέλιξη του.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Ντομινίκ Ουότερς (Κολοσσός Ρόδου, Αμερικανός), Τζαρέλ Χάγκινς (Κολοσσός Ρόδου, Αμερικανός), Σλάβεν Τσούπκοβιτς (Τρίκαλα, Σέρβος), Τζέρελ ΜακΝίλ (Φοίνιξ Σανς, Αμερικανός), Τζέικ Κοέν (Μακάμπι, Ισραηλινός), Οκάρο Ουάιτ (Βίρτους Μπολόνια, Αμερικανός)

Έφυγαν: Aλεξάντερ Βεζένκοφ (Μπαρτσελόνα), Μοχάμεντ Πάσαλιτς (Κλουζ), Τόρεϊ Τόμας (Ρόζα Ράντομ), Στέφεν Αντεγκμπόγιε, Λαμάρκους Ριντ, Ντρου Νέιμικ

ΑΕΚ

Αρκετά πράγματα άλλαξαν και στην ΑΕΚ την φετινή σεζόν, η οποία μπορεί να θεωρήσει πλήγμα η απώλεια του Ποπς Μενσά-Μπονσού, ο οποίος τιμωρήθηκε από το ΕΣΚΑΝ με διετή αποκλεισμό, μην μπορώντας μέχρι τελευταία στιγμή να τον αντικαταστήσει, με τον O.DΑνοσίκε να έρχεται την τελευταία στιγμή από την Λαμποράλ Κούτσα, με τα κρούσματα πειθαρχίας που έδειξε ο Ντάνιελ Όρτον, και αποχώρησε. Από την περσινή ομάδα παρέμειναν ο ποιοτικός Μαλίκ Χέρστον, αλλά και ο Βόσνιος διεθνής σέντερ, Μίλαν Μιλόσεβιτς, ενώ για τους Σίξερς και το NBA, αποχώρησε ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Στην Ένωση ήρθε ο καταξιωμένος στην Ελληνική πραγματικότητα, Μάρκ Κάρτερ, και οι περιφερειακοί Φίλιπ Σκραμπ και Κρις Ουόρεν.

Έμειναν: Μαλίκ Χέρστον (Αμερικανός), Μίλαν Μιλόσεβιτς (Βόσνιος)

Ήρθαν: Μάρκ Κάρτερ (ΠΑΟΚ, Αμερικανός), O.D. Ανοσίκε (Λαμποράλ, Αμερικανός), Φίλιπ Σκραμπ (Κάρλτον, Καναδάς), Κρις Ουόρεν (Ουσάκ Σπορτίφ, Αμερικανός).

Έφυγαν: Ποπς Μενσά-Μπονσού, Σκότι Ουίλμπεκιν, Ντάνιελ Όρτον, Καρλ Ίνγκλις, Τόμας Ντελινινκάιτις

Ρέθυμνο

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, ήταν ιδιαίτερα κινητική στο μεταγραφικό «παζάρι», παρά την ικανοποίηση της έκτης θέσης. Ο στόχος είναι ξανά η είσοδος στην κορυφαία εξάδα, προκειμένου να γίνει διεκδικίσιμη με καλύτερες προϋποθέσεις η είσοδος στο Eurocup, όπως μας έχει αποκαλύψει ο έμπειρος τεχνικός. Μοναδικός εκ των ξένων που έμεινε από την προηγούμενη πορεία, ήταν ο Ρόλαντ Σάφτενααρ που αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τους Κρητικούς, ενώ η πρώτη κίνηση για ξένο αφορούσε παίκτη που έχει δείξει την αξία του στα ελληνικά γήπεδα. Ο Γιάροσλαβ Κορόλεφ, ήταν από τους μοναδικούς διασωθέντες της σεζόν του υποβιβασμού του Πανιωνίου, για να ακολουθήσουν οι Αμερικανοί, με τον Σκουρτόπουλο να αναζητεί καλύτερους από εκείνους που είχε. Σημαντικάμ ερωτήματα, αποτελούν οι Κουκ και Χάροου, οι οποίοι αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ ο Κλουφ ήδη μας έδειξε αρκετά θετικά δείγματα γραφής από το Ευρωμπάσκετ 2015 παίζοντας απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Τέλος, η εμπειρία του Μάρκους Ρέλφορντ από το πρωτάθλημα Γαλλίας, έστω και στη δεύτερη κατηγορία με την Ναντ, ίσως αποδειχθεί σημαντική στην προσαρμογή τόσο του ιδίου, όσο και των συμπατριωτών του στην Κρήτη.

Έμειναν: Ρόλαντ Σάφτενααρ (Ολλανδός)

Ήρθαν: Γιάροσλαβ Κορόλεφ (Πανιώνιος, Ρώσος), Μάρκους Ρέλφορντ (Ναντ, Αμερικανός), Ντέρεκ Κουκ (Ουαϊόμινγκ, Αμερικανός), Ράιαν Χάροου (Τζόρτζια, Αμερικανός), Σάρλον Κλουφ (Ίστανμπουλ, Ολλανδός)

Έφυγαν: Βίνσεντ Κάουνσιλ (Κόροιβος), Τζέισον Άλεν, Ντέγιαν Κράβιτς, Ντέιμιαν Χόλις, Μοχάμεντ Φαγιέ (Βαρέζε)

Κολοσσός Ρόδου

Ολική αλλαγή των ξένων παικτών είχαμε και στην Ρόδο, όπου στο Σμαραγδένιο νησί, παρέμεινε μόνο ο Σουηδός Τομ Λίντεν, ενώ σημαντικές θεωρούνται οι απώλειες των Τζαμέλ Χάγκινς και Ντομινίκ Ουέιτρς που μεταπήδησαν στον Άρη. Ό Άρης Λυκογιάννης έφερε στους «θαλασσί» ακόμα έναν Σκανδικαβό, τον Φινλανδό Ρουπ Αχόνεν, ενώ αποκτήθηκαν και οι Αμερικανοί Κέλβιν Λιούις, Ουίλ Ντέιβις και Τρέβορ Ρέλεφορντ, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν την αξία τους.

Έμειναν: Τομ Λίντεν (Σουηδός)

Ήρθαν: Κέλβιν Λιούις (Τιμισοάρα, Αμερικανός), Ρούπ Αχόνεν (Μπίσονς, Φινλανδός), Ουίλ Ντέιβις (Irvine Τρέβορ, Αμερικανός) Ρέλεφορντ (Ουίλκι Μόρσιε, Αμερικανός)

Έφυγαν: Τέιλορ Σμιθ, Τζαμέλ Χάγκινς (Άρης), Ντομινίκ Ουότερς (Άρης), Τζάστιν Ρόμπινσον (Τρίκαλα),  Έρνεστ Σκοτ 

Κόροιβος

Ο Κόροιβος ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής Basket League. Στην «παρθενική» της συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία, η ομάδα της Ηλείας, υπό τις οδηγίες του ταλαντούχου τεχνικού Χάρη Μαρκόπουλου, ενθουσίασε πολύ κόσμο, καταλαμβάνοντας τελικά την 8η θέση, παίζοντας παράλληλα και για πρώτη φορά στην ιστορία της στα πλέι-οφ. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο λένε και μάλλον βασιζόμενος σε αυτή την λογική, ο Κόροιβος θα πραγματοποιήσει την δεύτερη του εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία, εμφανώς ανανεωμένος. Σε ότι αφορά τους ξένους, ο μόνος που παρέμεινε από την περσινή χρονιά είναι ο Αμερικανός φόργουορντ Ντουέιν Ντέιβις, ενώ σε ότι αφορά τις προσθήκες, ο Χάρης Μαρκόπουλος επέλεξε ξένους που να έχουν ξαναγωνιστεί στην χώρα μας. Συγκεκριμένα ο Κόροιβος πρόσθεσε στο ρόστερ τους άλλους τρεις Αμερικανούς, οι οποίοι αγωνίζονταν και την περασμένη χρονιά στο πρωτάθλημα της χώρας μας. Πρόκειται για τους Ντάρελ Χάρις, Όμπι Τρότερ και Βίνσεντ Κάουνσιλ, οι οποίοι μαζί και με τις «ελληνικές» προσθήκες αναμένεται να συνθέσουν ένα αξιόμαχο σύνολο για την ομάδα της Ηλείας.

Έμειναν: Ντουέιν Ντέιβις (Αμερικανός)

Ήρθαν: Ντάρελ Χάρις (ΚΑΟΔ, Αμερικανός), Όμπι Τρότερ (ΚΑΟΔ, Αμερικανός), Βίνσεντ Κάουνσιλ (Ρέθυμνο, Αμερικανός)

Έφυγαν: Τζος Ματζέτ, Τιμ Μπάουερς (Φερεντίνο), Σάσα Βασίλιεβιτς, Γκιγιέρμο Ρούμπιο (VEF Ρίγα)

Τρίκαλα

Οι επιλογές ξένων από τον Κώστα Φλεβαράκη, συνήθως αποδεικνύονται σωστές και χρήσιμες. Ο Έλληνας κόουτς, διάλεξε όμως να κάνει ολικό «λίφτινγκ» μην κρατώντας κανέναν, με τον Τσούπκοβιτς να συμμετέχει στο «όραμα» του νέου Άρη, τον Κάντζι να βρίσκει την προοπτική της Ευρωλίγκα στη Σάσαρι και παίκτες όπως ο Ίνγκραμ και ο Χάρις να μην παραμένουν, παρά την καλή τους παρουσία. Ο Φλεβαράκης έφερε έξι ξένους στα Τρίκαλα, με έναν να μας είναι γνώριμος. Ο Τζάστιν Ρόμπινσον, είχε καταγράψει αξιοπρεπή παρουσία στη Ρόδο, με την φανέλα του Κολοσσού και οι Κόνγκερ, Βίλιαμσον, Σακό, Ντάουελ και Τιγκ έρχονται περισσότερο ως… λαχεία σε μία ομάδα που πάλι θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Αν προκύψει, βέβαια, δυνατότητα διεκδίκησης θέσης στα play-offs, θα εξαρτηθούν και από την απόδοση των ξένων οι ανάλογες πιθανότητες εισόδου στην οκτάδα.

Έμειναν: –

Ήρθαν:  Ντεμέτριους Κόνγκερ (Παφόνι Ομένγκα, Αμερικανός), Χοερντούρ Βίλιαμσον (MBC – Γερμανία, Ισλανδός), Οβιέ Σακό (Μπουλαζάκ, Βρετανός), Ρέγκερ Ντάουελ (Πεναριόλ, Αμερικανός), Τζεν Τίγκ (Αθλέτικο Αργεντίνο, Αμερικανός), Τζάστιν Ρόμπινσον (Κολοσσός Ρόδου, Αμερικανός)

Έφυγαν: Σλάβεν Τσούπκοβιτς (Άρης), Τζάστιν Ίνγκραμ, Μπράϊαν Τρέισι, Άλεξ Χάρις, Κένεθ Κάντζι, Ίλια Μιλουτίνοβιτς, Κουάμε Αλεξάντερ, Μάικλ Χολ, Αλεξάντερ Λίντκβιστ

Κηφισιά

Ολικό λίφτινγκ έκανε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στους ξένους παίκτες της ομάδας του, κρατώντας μόνο τον Πέταρ Πόποβιτς και ευελπιστώντας ότι οι Αμερικανοί που ήρθαν στο Ζηρίνειο την φετινή περίοδο θα είναι σαφώς ανώτεροι από τους περσινούς. Στα Βόρεια προάστια ήρθαν οι ταλαντούχοι και σαφώς άπειροι Ντάστιν Χογκ, Τσαντ Φρέιζερ, Κέρβιν Μπρίστολ και Τζέραντ Στίγκερς.

Έμειναν: Πέταρ Πόποβιτς (Μαυροβούνιος)

Ήρθαν: Ντάστιν Χογκ (Αιόβα, Αμερικανός), Τσάντ Φρέζιερ (UAB, Αμερικανός), Κέρβιν Μπρίστολ (Ντιζόν, Αμερικανός), Τζέραντ Στίγκερς (Χιούστον Κούγκαρς, Αμερικανός)

Έφυγαν: Εξέβιερ Σάιλας, Ντι Τζέι Κόβινγκτον, ,Ούρος Ντούβνιακ (ΠΑΟΚ), Κέιντ ΝτέιβιςΝίκολα Πεσάκοβιτς

Απόλλων Πατρών

Νέα σελίδα γυρίζει την φετινή χρονιά ο Απόλλων Πατρών. Η ομάδα θα παρουσιαστεί με νέο προπονητή τον Θανάση Παπαχατζή, μετά την αποχώρηση του Νίκου Βετούλα από τον σύλλογο. Αλλαγές θα έχει όμως και στο ρόστερ της η ομάδα της Πάτρας, μιας και όλοι οι ξένοι αποχώρησαν το καλοκαίρι. Στην ομάδα της Αχαΐας προστέθηκαν οι Αμερικανοί Ντάρεν Ντάνκαν, Τόνι Μέιερ, Πέρι Πέτι και Τόνι Γούντς. Ο τελευταίος μάλιστα είναι και ο μόνος που έχει προηγούμενη εμπειρία από την χώρα μας, καθώς την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πανιωνίου, ενώ την αμέσως προηγούμενη με αυτά την Νέας Κηφισιάς. Παράλληλα, ο Θανάσης Παπαχατζής πρόσθεσε και έναν «Βίκινγκ» στο οπλοστάσιο του. Ο λόγος για τον Σουηδό Μάρτιν Πάμπλαντ που την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας με πολύ καλά νούμερα.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Μάρτιν Πάμπλαντ (Πάνον, Σουηδός), Ντάρεν Ντάνκαν (Σάλον Βίλπας, Αμερικανός), Τόνι Μέιερ (Πολφάρμα, Αμερικανός) Πέρι Πέτι (Μουταχέντ, Αμερικανός), Τόνι Γουντς (Πανιώνιος, Αμερικανός)

Έφυγαν: Κέβιν Γκάλογουεϊ, Μπράντον Πεν (Κουζόφ), Τορλίν Φιτζπάτρικ (Ουόλτερ Τάιγκερς), Μοχάμεντ Ελ-Αμίν (Καζέρτα), Μαίκλ Ότζο

Λαύριο

Την πιο ιστορική στιγμή της ζωής του ζει το Λάυριο, συμμετέχοντας στην κορυφαία κατηγορία. Παίζοντας στην Basket League, έπρεπε ασφαλώς να αναζητήσει λύσεις ξένων παικτών, με τους τρεις από τους τέσσερις που αποκτήθηκαν τελικά, να έχουν προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Τζέρι Έβανς, δε, είχε αγωνιστεί και στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ο Νίξον βρισκόταν στη Γερμανία με την Φοίνιξ Χάγκεν, με τον Κρουμπάλι να προέρχεται από τη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος Ιταλίας. Ο Μπράντον Γιανγκ, θα ζήσει την πρώτη του εμπειρία στη Γηραιά Ήπειρο, μετά από θετική παρουσία στο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα του ΝΒΑ.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Ζαμάλ Νίξον (Φοίνιξ Χάγκεν, Αμερικανός), Ουσμάν Κρουμπάλι (Legnano Knights, Αμερικανός), Μπράντον Γιάνγκ (Τexas Legends, Αμερικανός), Τζέρι Έβανς (ΑΠΟΕΛ, Αμερικανός)

Έφυγαν: –

Καβάλα

Η Καβάλα επέστρεψε έπειτα από δύο χρονιές απουσίας στην Basket League και όπως ήταν αναμενόμενο για «νεοφώτιστη» ομάδα, προχώρησε σε αρκετές προσθήκες ξένων, προκειμένου να δυναμώσει. Η ομάδα του Γιάννη Τζίμα πρόσθεσε στο ρόστερ της τους Αμερικανούς Ρομπ Τζόουνς, Μόρις Κεμπ και Άλεξ Γκόρντον. Παράλληλα στην ομάδα προστέθηκε και ο Ελληνοαμερικανός Νικ Λίβας αλλά και ο «αμερικανοθρεμένος» Ολλανδός σέντερ Τόμας Βαν Ντεν Μαρς. Σημαντικές κινήσεις στην προσπάθεια της Καβάλας για παραμονή, μπορούν α αποδειχθούν η επιστροφή του Βούλγαρου γκαρντ Κβοστόβ, αλλά και η πρόσφατη απόκτηση του Δομινικανού σέντερ, Ελόι Βάργκας.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Ρομπ Τζόουνς (NLEX Road Warriors, Αμερικανός), Μόρις Κεμπ (Canton Charge, NBDL, Αμερικανός), Βαν Ντεν Μαρς (Πόρτλαντ Πίλος, Ολλανδός), Νικ Λίβας (Γκέτινγκεν, Αμερικανός), Άλεξ Γκόρντον (Titanes Licey, Αμερικανός), Tσαβντάρ Κβοστόβ (Γκούσινγκ, Βούλγαρος), Ελόι Βάργκας (Metros STGO, Δομινικανός)

Έφυγαν: Μπόγιαν Κρστέβσκι (Ραμποτνίτσκι)

Αρκαδικός

“Ιστορικές” στιγμές αναμένεται να ζήσει η Τρίπολη στην «παρθενική» παρουσία του Αρκαδικού στην Βasket League. H ομάδα του Γιάννη Καστρίτη θέλει να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στην κορυφαία κατηγορία και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε στην απόκτηση αρκετών ξένων παικτών. Στο ρόστερ της ομάδας προστέθηκαν οι Αμερικανοί Άσκια Μπούκερ, Τόντ Μπράουν και Νταρίς Σαντέ. Σημαντικές προσθήκες στην προσπάθεια της ομάδας να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία, μπορεί να αποδειχθούν και ο Ολλανδός γκαρντ Ντέβον Βαν Όστρουμ που ήρθε ως δανεικός από την Λαμποράλ Κούτσα, αλλά και ο Φινλανδός φόργουορντ, Μάτι Νουουτίνεν, ο οποίος αγωνίστηκε με επιτυχία στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ και θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίζονταν τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της πατρίδας του.

Έμειναν: –

Ήρθαν: Ντέβον Βαν Όστρουμ (Λαμποράλ Κούτσα, Ολλανδός), Νταρίς Σαντέ (Εco Orebro, Αμερικανός), Toντ Μπράουν (Φίνιξ Χάγκεν, Αμερικανός), Άσκια Μπούκερ (Κολοράντο, Αμερικανός), Μάτι Νουουτίνεν (Μπάισονς, Φινλανδός)

Έφυγαν: Στέφαν Τζόρτζεβιτς (Δούκας)

Σαφής είναι η υπεροχή των Αμερικανών στην τελική καταμέτρηση των ξένων που θα συμμετάσχουν στην Basket League, μιας και εκπροσωπούν το 62% των ξένων παικτών της κατηγορίας, με τους Σέρβους να τους ακολουθούν έχοντας οκτώ εκπροσώπους. Εντύπωση προκαλεί η όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε Ολλανδούς παίκτες, με την χώρα αυτή να κερδίζει την τρίτη θέση με τέσσερις παίκτες. Οι «Βίκινγκς» του πρωταθλήματος, υπολογίζονται σε 5 δείχνοντας την ανάπτυξη του μπάσκετ και στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ μοναδική ήπειρος που δεν εκπροσωπείται αυτή τη σεζόν έως τώρα, είναι αυτή της Αφρικής.

Αναλυτικά, σε αριθμούς οι ξένοι της Basket League:

Αμερικανοί: 46
Σέρβοι: 8
Ολλανδοί: 4
Μαυροβούνιοι: 2
Δομινικανοί: 2
Σουηδοί: 2
Φινλανδοί: 2
Ισραηλινοί: 1
Βούλγαροι: 1
Καναδοί: 1
Ρώσοι: 1
Βρετανοί: 1
Ισλανδοί: 1
Ιταλοί: 1
Βέλγοι: 1