Ο Ολυμπιακός το απόγευμα του Σαββάτου (27/12, 19:00) υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και ο Νίκος Οικονόμου ανέλυσε το ντέρμπι των «αιωνίων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.

Αναλυτικά:

«Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση, δεν θα παρουσιαστούν όπως στο ματς Κυπέλλου, το οποίο ήταν πολύ νωρίς μέσα στην σεζόν. Συνήθως σε αυτούς τους αγώνες, ο γηπεδούχος έχει ένα μικρό προβάδισμα για την νίκη. Ο Ολυμπιακός είναι πιο έμπειρη ομάδα, πιο «δεμένη» γιατί έχει τον ίδιο «κορμό» για αρκετά χρόνια και έχει πολύ μεγάλο «πρέπει» για την νίκη. Διότι η ήττα του Κυπέλλου προκάλεσε αναστάτωση και αποχωρήσεις από την ομάδα», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Οικονόμου.

«Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά έχει νεανικό ρόστερ και ενθουσιασμό, αλλά και απειρία. Οι Βασίλης Σπανούλης, Δημήτρης Διαμαντίδης παραμένουν τα… βαρόμετρα των δύο ομάδων και ειδικά ο Διαμαντίδης πρέπει να βρεθεί σε πολύ καλή αγωνιστική ημέρα για να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός την νίκη».

Ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας εντοπίζει και ένα ακόμη κρίσιμο σημείο: «Είναι η απόδοση των ψηλών. Βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο επιδιώκει να «ακουμπήσει» την μπάλα στην ρακέτα και να μην εκδηλώνει τις επιθέσεις του μόνο από πικ’ εν ρολ. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχει μοναδικό κλασικό σέντερ τον Εστεμπάν Μπατίστα, τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» λογικά θα προσπαθήσουν να φθείρουν».

Για το αν οι «αιώνιοι» θα προσπαθήσουν να παίξουν σε γρήγορο ρυθμό, ο Νίκος Οικονόμου είπε: «Ναι είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός προσπαθεί να τρέξει και ο Παναθηναϊκός παίζει γρήγορο, απλό και ελεύθερο μπάσκετ. Για να τρέξει μια ομάδα, όμως, δεν αρκεί να το επιδιώκει. Πρέπει να πάρει τα ριμπάουντ και να παίξει καλή άμυνα. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ευστοχία από μακριά. Νομίζω ότι αυτό είναι κρίσιμο σημείο ειδικά για τον Παναθηναϊκό, που στηρίζεται στο τρίποντο. Ντέρμπι όπως το σημερινό, ωστόσο, συνήθως πηγαίνουν στο «πέντε εναντίον πέντε» και όχι σε γρήγορο ρυθμό».

Στο τέλος ανέφερε: «Προγνωστικά σε τέτοιους αγώνες δεν χωρούν. Θα γίνει σκληρό ματς και μακάρι μετά το τέλος του να συζητάμε μόνο για το αγωνιστικό μέρος του. Ο ενθουσιασμός και η επιθυμία για την νίκη να μείνουν σε κόσμια επίπεδα».