Τη δυσκολία του Παναθηναϊκού να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και την αγωνιστική ανωτερότητα του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό επεσήμανε ο Νίκος Οικονόμου. Ο παλαίμαχος άσος, που έχει αγωνιστεί και στους δύο “αιώνιους”, μίλησε στον “ΣΠΟΡ FM 94.6” για τους φετινούς τελικούς της Basket League και τόνισε πως το κλειδί είναι οι Έλληνες παίκτες των δύο ομάδων.

«Είδα ένα μουδιασμένο ξεκίνημα του Ολυμπιακού, νευρικό. Δεν είχε λύσεις, όμως, ο Παναθηναϊκός. Δεν μπορεί σε μια σειρά αγώνων 2-3 παίκτες να παίζουν για 37 λεπτά. Θα έχει ξανά απουσίες και στο σημερινό (10/06) ματς. Δεν θέλω να σταθώ στο θέμα της διαιτησίας. Φοβερό παιχνίδι έκανε ο Σλούκας. Με μείον τρεις παίκτες είναι δύσκολο. Ο Μαυροκεφαλίδης δεν μπορεί να νικήσει μόνος του τον Ολυμπιακό. Έκανε εξαιρετική εμφάνιση, ιδίως επιθετικά. Χωρίς ο Ολυμπιακός να πιάσει τοπ απόδοση πάταγε λίγο γκάζι και προχώραγε», είπε αρχικά για τον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ.

Για τα ρόστερ των δύο ομάδων, αλλά και τους πολλούς νεαρούς παίκτες: «Η διαφορά είναι πως τα παιδιά που πήρε ο Ολυμπιακός είχαν παίξει στις ομάδες τους, όπως ο Παπανικολάου ή ο Μάντζαρης, και πήγαν στην ομάδα που υπήρχε ηγέτης. Τα παιδιά του Παναθηναϊκού είναι 16-17 ετών. Θέλουν χρόνο. Μην κάνουμε συγκρίσεις. Δεν είναι ο Παναθηναϊκός των προηγούμενων ετών, είναι και τρεις παίκτες που του λείπουν. Εάν πει ο Διαμαντίδης ή ο Φώτσης πως σταματούν δεν υπάρχει κανείς από πίσω. Αντίθετα, ο Σλούκας έχει ψηθεί. Μπορεί αύριο να γίνει ηγέτης. Ο Ολυμπιακός έχει βάθος σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, που έχει φοβερές ελλείψεις. Είναι τρία παιδιά, τρεις λύσεις. Ο Γκιστ έδινε ενέργεια, ο Παππάς με τα ντράιβ, ο Μπατίστα κάτω από το καλάθι. Ο Παναθηναϊκός έχει βαριά φανέλα, δεν μπορείς να τον υποτιμήσεις».

Για το δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ: «Πιστεύω θα γίνει κλειστό ματς. Το άγχος τώρα το έχει ο Παναθηναϊκός. Μεγάλο ρόλο θα παίξει ο κόσμος και το πόσο θα αντέξουν τα τρία παιδιά του Παναθηναϊκού, Διαμαντίδης, Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης. Πρέπει να βοηθήσουν και οι ξένοι. Μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται στο ΣΕΦ έφυγε το 40λεπτο. Πού να εξηγήσεις στον κάθε Αμερικανό που ήρθε πριν από δύο εβδομάδες πως πάμε για πρωτάθλημα και μάλιστα κόντρα στον Ολυμπιακό. Πάντως, τη διαφορά την κάνουν οι Έλληνες, όπως ο Πρίντεζης, ο Σλούκας και ο Μάντζαρης. Οι ξένοι που έρχονται τώρα είναι ρολίστες, δεν είναι σταρ όπως ο Ουίλκινς, ο Ρίβερς, ο Μποντιρόγκα. Θα έχει δύσκολο έργο ο Κατσικάρης εάν πουν πως όλοι θέλουν να παίξουν φέτος στην Εθνική. Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Κουφός».