Η 1η αγωνιστική της Basket League ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με το χθεσινό (14/10) ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό το παιχνίδι δεν ήταν το μοναδικό που… έκλεψε την παράσταση (λόγω της μεγάλης βαθμολογικής και όχι μόνο σημασίας που είχε). Όλες οι ομάδες της λίγκας… συστήθηκαν στον κόσμο και αρκετοί παίκτες ξεχώρισαν με το καλό τους ξεκίνημα στη φετινή σεζόν.

Μαζί με τις ομάδες λοιπόν… συστήθηκαν και αρκετοί νέοι παίκτες που ήρθαν για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι «σταθερές αξίες», παίκτες που τους γνωρίζουμε και ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στους αθλητές που ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους στην πρεμιέρα της Basket League ΟΠΑΠ…

Ματ Λοτζέσκι (Ολυμπιακός)
Το ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων» δεν ήταν καλό ποιοτικά, αλλά ο άνθρωπος που κατάφερε να ξεχωρίσει με την εμφάνισή του, ήταν ο Ματ Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο ήταν απόλυτα εύστοχος (5/5β., 3/3δ., 1/1τρ.) στο πρώτο ελληνικό ντέρμπι της καριέρας του και οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στη νίκη. Μπορεί ο Λοτζέσκι να είναι… αθόρυβος, αλλά έδειξε με το «καλημέρα» πως μπορεί να καθορήσει ένα παιχνίδι και μάλιστα όχι, οποιοδήποτε παιχνίδι, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ευρώπη.

Κώστας Χαραλαμπίδης – Γιώργος Μπόγρης (ΠΑΟΚ)
Ο πρώτος είναι και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με τους 26 πόντους που πέτυχε στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Κολοσσό. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης ήταν ασταμάτητος και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, δείχνοντας πως ο ΠΑΟΚ θα είναι ανταγωνιστικός και φέτος. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπόγρης πέτυχε νταμπλ – νταμπλ με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ, καλύπτοντας τα όποια κενά είχε η ομάδα της Θεσσαλονίκης στη θέση του σέντερ.

Γκέιμπ Προύιτ – Τζάστιν Χαρτ (Ρέθυμνο)
Η κληρονομιά της προηγούμενης σεζόν είναι βαριά για το Ρέθυμνο που κατάφερε να πάρει τη νίκη απέναντι στον Ίκαρο Χαλκίδας. Ο Γκέιμπ Προύιτ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της 1ης αγωνιστικής (σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης του ΕΣΑΚΕ) και με τους 20 πόντους και 8 ασίστ έδειξε πως θα αποτελέσει από τα βασικά… όπλα της ομάδας της Κρήτης φέτος. Από την πλευρά του ο Τζάστιν Χαρτ είναι εντυπωσιακός παίκτης (με φοβερά καρφώματα), αλλά και ουσιαστικός, καθώς πέτυχε 21 πόντους με 4/8 τρίποντα.

Έρικ ΜακΚόλουμ (Πανιώνιος)
Ο Πανιώνιος απέκτησε τον παίκτη που ξεχώρισε από το περσινό ρόστερ του Απόλλωνα Πατρών και φέτος ο Έρικ ΜακΚόλουμ έδειξε από την πρώτη αγωνιστική πως θα είναι πρωταγωνιστής και στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δυσκολεύτηκε απέναντι στον Πενελευσινιακό στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, αλλά ο Αμερικανός με τους 23 πόντους που πέτυχε την οδήγησε στη νίκη.

Τζέρεμι Ουίλσον – Ντεμάριους Μπολντς (Απόλλων Πατρών)
Ο Απόλλων Πατρών ξέρει να διαλέγει ξένους παίκτες. Το έκανε πέρυσι και όλα δείχνουν ότι το έκανε και φέτος με τους Τζέρεμι Ουίλσον και Ντεμάριους Μπολντς. Ο πρώτος σταμάτησε στους 19 πόντους σε 26 λεπτά συμμετοχής δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι. Θετικός ήταν και ο Μπολντς, ο οποίος παρά τα 3/11 δίποντα που είχε, πέτυχε 18 πόντους και έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω.

Νικός Λιακόπουλος (ΑΕΝΚ)
Αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ στην Basket League ΟΠΑΠ και το απέδειξε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στα Τρίκαλα. Ο Νίκος Λιακόπουλος με 15 πόντους και 7 ασίστ έδειξε πως θα έχει στα χέρια του το παιχνίδι της Νέας Κηφισιάς φέτος. Η εμπειρία του σίγουρα μπορεί να βοηθήσει πολύ τους «νεοφώτιστους».

Μιχάλης Πελεκάνος (Άρης)
Ο Άρης δεν είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ούτε φέτος ξένους παίκτες, αλλά διαθέτει στο ρόστερ του Έλληνες παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένας από αυτούς είναι ο Μιχάλης Πελεκάνος, ο οποίος με τους 15 πόντους που πέτυχε στον αγώνα με αντίπαλο τον ΚΑΟΔ έδειξε πως φέτος θα αποτελέσει βασική επιλογή στον επιθετικό τομέα της ομάδας του.

Μωχάμεντ Φαγιέ (Πανελευσινιακός)
Ο Πανελευσινιακός ηττήθηκε στην έδρα του από τον Πανιώνιο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αλλά ήταν ανταγωνιστικός και ένας από τους βασικούς παίκτες που τον έκαναν ανταγωνιστικό ήταν ο Μωχάμεντ Φαγιέ. Ο Σενεγαλέζος είχε 12 πόντους και 15 ριμπάουντ (αυτή τη στιγμή είναι πρώτος στον πίνακα με τα ριμπάουντ στη στατιστική του ΕΣΑΚΕ) και έδειξε πως και φέτος θα είναι από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος μετά την περσινή καλή σεζόν με τον Ίκαρο.

Νώντας Παπαντωνίου (Κολοσσός)
Ο Κολοσσός δεν κατάφερε να δραπετεύσει από το κλειστό της Πυλαίας με νίκη επί ΠΑΟΚ, αλλά ο Βασίλης Φραγκιάς είδε τον Νώντα Παπαντωνίου να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση. Με 22 πόντους, ο Έλληνας γκαρντ έδειξε στον προπονητή του πως μπορεί να τον υπολογίζει φέτος και στο θέμα του σκοραρίσματος, πέρα από αυτόν της οργάνωσης και της άμυνας.

Ντέγιαν Μπορόβνιακ – Ντάριν Γκόβενς (Ίκαρος)
Ο Ίκαρος ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στο Ρέθυμνο στην Κρήτη και αυτό το κατάφεραν χάρη στις εμφανίσεις των Ντέγιαν Μπορόβνιακ και Ντάριν Γκόβενς. Αμφότεροι πέτυχαν από 16 πόντους έκαστος, με τον πρώτο να πραγματοποιεί πολύ καλό παιχνίδι κάτω από το καλάθι. Από την πλευρά του ο Γκόβενς πέτυχε πέντε τρίποντα (5/9), τα περισσότερα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

ΠΑΟΚ – Κολοσσός Ρόδου 88-81
Τρίκαλα – Νέα Κηφισιά 64-69
ΚΑΟΔ – Αρης 58-66
Ρέθυμνο – Ικαρος Χαλκίδας 82-77
Απόλλων Πατρών – Ηλυσιακός 80-65
Πανελευσινιακός – Πανιώνιος 72-74
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 55 – 45

Η επόμενη (2η) αγωνιστική:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Πανιώνιος – Τρίκαλα
Κολοσσός – Ρέθυμνο
Αρης – ΠΑΟΚ

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ικαρος – Απόλλων
Ηλυσιακός – Ολυμπιακός
Νέα Κηφισιά – ΚΑΟΔ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

Παναθηναϊκός – Πανελευσινιακός