Η υπόθεση της αποχώρησης του Ολυμπιακού από το ΟΑΚΑ στον χθεσινό (13/2) ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό περνάει πλέον στο δικαστικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή του ΕΣΑΚΕ να απολογηθεί ενώπιον του αύριο (15/2) στις 12 το μεσημέρι για το γεγονός ότι η ομάδα δεν βγήκε να παίξει στο δεύτερο ημίχρονο και αποχώρησε από το γήπεδο.

Η υπόθεση είναι, πάντως, αρκετά μπερδεμένη. Το πρώτο μπέρδεμα έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το πειθαρχικό δίκαιο (της ΕΟΚ ή του ΕΣΑΚΕ) με το οποίο θα δικαστεί ο Ολυμπιακός και ο Αθλητικός Δικαστής πρέπει να κάνει διάφορες ερμηνείες για να φανεί φως αρχικά εκεί.

Το Κύπελλο το διοργανώνει η ΕΟΚ, αλλά τις υποθέσεις που αφορούν στις ομάδες της Basket League της εκδικάζει ο αρμόδιος δικαστής της Λίγκας. Εδώ αρχίζει το θέμα να μπλέκεται. Βάσει του πειθαρχικού δικαίου της ΕΟΚ η αποχώρηση μιας ομάδας από έναν αγώνα επισύρει ποινή (πέρα φυσικά από την απώλεια του ματς) -1 βαθμού.

Βάσει όμως, της προκήρυξης της Ομοσπονδίας για το Κύπελλο της σεζόν 2018-19 η ποινή για αποχώρηση είναι -2 βαθμοί.

Αν λοιπόν, ο Αθλητικός Δικαστής του ΕΣΑΚΕ αποφασίσει να δικάσει βάσει των κανονισμών της ΕΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα απ’ όλα αν η ποινή θα είναι βάσει του πειθαρχικού Δικαίου (-1 βαθμός) ή βάσει του προκήρυξης του φετινού Κυπέλλου (-2 βαθμοί).

Αυτό είναι το ένα κομμάτι του μπερδέματος, διότι υπάρχει κι άλλο. Αν ο Αθλητικός Δικαστής ερμηνεύσει διαφορετικά τους κανονισμούς και αποφαίσει δικάσει την υπόθεση βάσει του πειθαρχικού δικαίου του ΕΣΑΚΕ, τότε η ποινή για τον Ολυμπιακό μπορεί να είναι -6 βαθμοί.