Αν σας έλειψαν τα ντέρμπι των δυο «αιωνίων» του Ελληνικού αθλητισμού, σήμερα (17/10, 19:00) θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα ακόμα από το ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Basket League.

Και δικαίως αρκετοί μπορεί να τονίζουν ότι ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να κριθεί κάτι, αλλά όπως έχει φανεί οι δυο τους θα συγκρουστούν για το πλεονέκτημα της έδρας, το οποίο συνήθως κρίνεται στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, και στις διαφορές των πόντων. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε πέρυσι στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό Superfoods με 73-69, και πάλι για την δεύτερη αγωνιστική, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα, και παίρνοντας την υπέρ του διαφορά στο ΣΕΦ, να πάρει το πλεονέκτημα έδρας.

Έτσι, 140 ημέρες μετά το τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, για τους τελικούς του πρωταθλήματος, και το 3-1 των «ερυθρολεύκων», οι δυο του συγκρούονται για πρώτη φορά την φετινή περίοδο, κάτι που αναμένεται να κάνουν αρκετές φορές, με δεδομένου ότι θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον στην Ευρωλίγκα, αλλά και στους τελικούς του πρωταθλήματος, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν αντίπαλοι σε ημιτελικό ή τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός σε σχέση με την περσινή ομάδα έχει ελάχιστες αλλαγές, με το πρόβλημα να έγκειται στην κατάσταση του Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος δεν έδειξε έτοιμος στην βαριά ήττα της ομάδας του Πειραιά στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας από την Ρεάλ στην Μαδρίτη. Ρούκι για τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι είναι οι Έρικ Γκριν και Κεμ Μπίρτς, ενώ στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός έχει αρκετούς τέτοιους.

Έτσι, το βάπτισμα του πυρός θα πάρουν Κρις Σίνγκλεντον, Κέι Σι Ρίβερς, ενώ κάτι τέτοιο θα έκανε και ο Μάικ Τζέιμς αν δεν τραυματιζόταν. Εκτός θα είναι ο Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος θα γευτεί ένα τέτοιο παιχνίδι πρωτίστως στην Ευρωλίγκα, και έπειτα στον δεύτερο γύρο. Στην θέση του Τζέιμς θα αγωνιστεί ο Τζέιμς Φελντέιν. Επίσης, με περίσσιο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστροφή του Γιάννη Μπουρούση στο ΣΕΦ ως «πράσινος». Στον Ολυμπιακό βρέθηκε από το 2006 ως το 2011, έχοντας αγωνιστεί σε 36 ντέρμπι (ρεκόρ 12-23). Ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός έχει την μερίδα του λέοντος, καθώς σε 58 παιχνίδια έχει 42 νίκες έναντι 16 του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να κερδίζουν για τελευταία φορά σε κανονική περίοδο στις 17/2/2008 με 82-64.

Χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη στα παρκέ, ο παλιότερος σε συμμετοχές σε ντέρμπι είναι πλέον ο Βασίλης Σπανούλης με 70 συμμετοχές (ρεκόρ 42-28) από τις οποίες οι 42 είναι με τον Ολυμπιακό (21-21) και 28 με τον Παναθηναϊκό (21-7). Για τους «πράσινους» μετρά 57 εμφανίσεις ο Αντώνης Φώτσης (30-27), μία λιγότερη από τον Γιώργο Πρίντεζη που είναι δεύτερος στη συνολική λίστα (21-37).