Την Κυριακή διεξάγονται οι πιο κρίσιμες εθνικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών με το μέλλον της χώρας να είναι αβέβαιο και να κρίνεται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα από το πρωί της Δευτέρας, αν οι εξελίξεις θα είναι ευοίωνες ή δυσοίωνες, αλλά οι μπασκετικές εξελίξεις είναι, ήδη, ραγδαίες με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει πλήρως ο χάρτης της νέας σεζόν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε ομάδες της Α1 (μεταξύ αυτών Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) έμειναν χωρίς προπονητή και, πλέον, καλούνται να βγουν στην αγορά για να αναζητήσουν τη διάδοχη κατάσταση.

Τα “διαζύγια” που (δικαιολογημένα) τράβηξαν περισσότερο τα βλέμματα και έφεραν μεγάλη αναστάτωση είναι αυτά των δύο “αιωνίων”. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα (12/06) το ίδιο συνέβη και στον Παναθηναϊκό αφού ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η “πράσινη” ΚΑΕ “χώρισαν” μετά από 13 (!) χρόνια κοινής πορείας.

Από εκεί και πέρα, όμως, αλλαγές (και μάλιστα σημαντικές) είχαμε και σε άλλες τρεις ομάδες της Α1 καθώς Ίκαρος Καλλιθέας, Ηλυσιακός και Καβάλα αποχωρίστηκαν τους περσινούς τους αρχιτέκτονες.

Αρχικά, οι Καλλιθεάτες δεν συμφώνησαν με τον Θανάση Σκουρτόπουλο για ανανέωση της συνεργασίας τους, κάτι που αναγκάζει τον Δημήτρη Αγγελόπουλο να ψάξει τον αντικαταστάτη του έμπειρου τεχνικού. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας του Δημήτρη Πρίφτη με την Καβάλα μετά από δύο χρόνια “γάμου” και επιτυχιών. Τέλος, όσον αφορά τον Ηλυσιακό, η ομάδα των Ιλισίων αποχαιρέτησε τον Κώστα Φλεβαράκη, δεν άργησε, όμως, να βρει τον επόμενο προπονητή της αφού εδώ και καιρό έχει συμφωνήσει με τον Δημήτρη Παπανικολάου.

Κοιτάζοντας τον χάρτης της Α1 για τη νέα σεζόν παρατηρείται μία αρκετά σημαντική αλλαγή των δεδομένων στους ελληνικούς πάγκους με το φαινόμενο να ενδέχεται να… διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πέντε (επίσημες) περιπτώσεις δίνουν ένα στίγμα για την προπονητική πραγματικότητα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, η οποία αν και απομένουν αρκετοί μήνες για την έναρξή της αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον…