Μετά και την προτελευταία αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, καθώς και τα αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν σε αυτήν την 25η ημέρα, τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, έχουν αναδείξει ήδη τους τρεις κορυφαίες ομάδες της κανονικής περιόδου, καθώς και εκείνες που θα ακολουθήσουν το δρόμο προς την Α2 κατηγορία. Μοναδικά «μέτωπα» που υφίστανται ακόμη, ουσιαστικά, είναι η κατάληψη της όγδοης θέσης που οδηγεί στα play-offs, καθώς και η τελική κατάταξη.

Όπως αναφέραμε, οι τρεις πρώτες θέσεις έχουν ήδη σίγουρο κάτοχο. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής της κανονικής περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να τον ακολουθεί και τον ΠΑΟΚ να είναι η τρίτη δύναμη. Από εκεί και πέρα, καμία θέση δεν είναι εξασφαλισμένη. Αρχικά, υπάρχει μεγάλη «μάχη» ανάμεσα σε τρεις ομάδες, για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος της έδρας, μέσω της τέταρτης θέσης. Προβάδισμα προς το παρόν έχει ο Άρης, με μία νίκη απόσταση από ΑΕΚ και Ρέθυμνο, με τους Κρητικούς ωστόσο να υποδέχονται τους Θεσσαλονικείς το προσεχές Σάββατο (9/5). Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, είχε κερδίσει με έξι πόντους διαφορά στο πρώτο ματς του «Nick Galis Hall». Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ ταξιδεύει στη Δράμα, με τον τοπικό ΚΑΟΔ να δίνει αγώνα «ζωής και θανάτου» για την είσοδό του στα play-offs. Σε περίπτωση νίκης, ελπίζει μόνο σε ήττα του Άρη στο Ρέθυμνο, προκειμένου να φτάσει στην απόκτηση του πλεονακτήματος. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται τριπλή ισοβαθμία, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του Ρεθύμνου. Με τις υπάρχουσες διαφορές, η «Βασίλισσα» έχει το αβαντάζ, με τελική διαφορά +12 στα ματς της με Άρη και Ρέθυμνο. Άρης και Ρέθυμνο, έχουν +1 και -13 αντίστοιχα, διαφορές που θα αλλάξουν βέβαια ύστερα από το μεταξύ τους ματς. Στη διπλή ισοβαθμία μεταξύ Άρη και ΑΕΚ, τέταρτη κατατάσσεται η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, ενώ το αποτέλεσμα της διπλής ισοβαθμίας ανάμεσα σε Άρη και Ρέθυμνο, θα εξαρτηθεί από την τελικλη διαφορά νίκης των παικτών του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο ήττας της ΑΕΚ και του Ρεθύμνου, το οποίο σε συνδυασμό με νίκη του Κολοσσού Ρόδου στην Αμαλιάδα, κόντρα στον Κόροιβο που «καίγεται» για νίκη που μπορεί να του δώσει την είσοδο στα play-offs, θα φέρει τριπλή ισοβαθμία στην πέμπτη θέση. Εκεί, έχει πλεονέκτημα η ΑΕΚ, λόγω των δύο νικών επί του Κολοσσού, ενώ αντίστοιχα οι Δωδεκανήσιοι θα έχουν μειονέκτημα. Θα βρεθεί, έτσι, πέμπτη η ΑΕΚ, με έκτο το Ρέθυμνο και έβδομο τον Κολοσσό. Ο Κολοσσός έχει πολύ δύσκολο και το στόχο της έκτης θέσης, καθώς μπορεί με νίκη δική του και ήττα του Ρεθύμνου να το φτάνει, έχοντας διπλή ισοβαθμία σε περίπτωση που κερδίσει η ΑΕΚ, αλλά η συνολική ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας (-2 για το Ρέθυμνο και -55 για τον Κολοσσό), μάλλον θα τον περιορίσει στην έβδομη θέση. Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι η τελική κατάταξη του Κολοσσού ως έβδομος, με τη μεγάλη «μάχη» να δίνεται για την τις θέσεις 4-5-6.

Πολύ σημαντικό, είναι να μάθουμε το ποια θα είναι η ομάδα που θα βρεθεί στην κορυφαία φάση του ελληνικού πρωταθλήματος, μέσω της όγδοης θέσης. ΚΑΟΔ και Κόροιβος είναι ισόβαθμοι, με τους Δραμινούς να έχουν το πλεονέκτημα, λόγω της υπέρ τους διαφοράς στα μεταξύ τους παιχνίδια. Επομένως, για να μπουν οι Ηλείοι στα play-offs, χρειάζονται αποκλειστικά νίκη τους επί του Κολοσσού και ήττα του ΚΑΟΔ από την ΑΕΚ. Κάθε άλλο σενάριο, φέρνει στο προσκήνιο την ομάδα του Κώστα Μέξα.